Nincs babona: százak házasodtak össze Moszkvában péntek 13-án

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy orosz asztrológus szerint a január 13-ára eső péntek olyan, mint a többi, ezért is vállalkozhatott ötszáz pár arra, hogy éppen ezen a napon, az ortodox újévkor kössön házasságot. Borisz Bojko azt javasolta honfitársainak, hogy nyugodtan készüljenek a régi, ortodox újévre, mert a 13-as számtól való félelem általános babona, amelynek semmilyen asztrológiai, tudományos és mély kulturális gyökerei nincsenek.

Az egykori cári birodalom népei számára a régi vagy ortodox újév nem hivatalos ünnep, amely a Julianus naptárról a Gergely naptárra való késői áttérés következménye.

A világ számos országában a babonás emberek félnek attól a péntekről, amely 13-ára esik, és sokan nem terveznek komoly döntéseket erre a napra. Egyes legendák szerint a 13-a péntektől való félelem onnan ered, hogy IV. (Szép) Fülöp francia király parancsára 1307. október 13-án, pénteken tartóztatták le egyszerre a templomos lovagrend valamennyi tagját. A lovagrend óriási birtokokkal és vagyonnal rendelkezett, és már egy ideje számos gyanús szóbeszéd terjengett körülöttük istengyalázásról és egyéb bűneikről.

Irina Muravjova, a moszkvai házasságkötő irodák igazgatóságának vezetője viszont arról számolt be, hogy erre a napra 500 házasságkötést jelentettek be.

Sokan azért választják például a péntek 13-át, mert így akarják bizonyítani, hogy az ő házasságuk lesz a legerősebb minden babona ellenére.

Egy felmérés szerint az oroszok több mint fele ünnepli a régi (ortodox) újévet, pedig épp, hogy vége lett a január elej újévi és karácsonyi ünnepeknek. A Levada Központ adatai szerint az utóbbi években fokozatosan nő azoknak az orosz állampolgároknak a száma, akik megtartják ezt a hagyományt. Leginkább a diákok, szakemberek és alkalmazottak, főként a 25 évnél fiatalabb, nem túl nagy jövedelemmel rendelkező, vidéki városokban élő orosz férfiak ünnepelnek.