szerző:
dehir.hu
Tetszett a cikk?

Ivarérett zsiráf kanca érkezik Németországból a debreceni állatkertbe, így hozzáfoghat a családalapításhoz Szilveszter, a debreceni zsiráfbika. Gondozói remélik, hogy nem kell sokáig várni a zsiráfnászra.

Debrecenben sokáig két zsiráfbika élt, de 2011 telén az egyik, Axel elpusztult. Egy pamut bálamadzagot találtak a gyomrában, amit valószínűleg még előző lakhelyén, a münsteri állatkertben nyelt le. Axel testvérét, Szilvesztert nagyon megviselte fivére halála és az egyedüllét. Novemberben aztán a koppenhágai állatkertből egy akkor 18 hónapos zsiráflány érkezett hozzá, de ő még nem ivarérett – olvasható a dehir.hu-n.

Mivel fennállna a korai vemhesség veszélye, nem merik megkockáztatni a párosítást, a két zsiráf egyelőre külön-külön rekeszben él – mondta Nagy Sándor Tibor, a Nagyerdei Kultúrpark igazgatója.

A két zsiráf az elkülönítés ellenére élénken érdeklődik egymás iránt, gyakran „nyakaznak”. A külső kifutóban azonban ritkán engedik őket össze, mert az igazgató megfogalmazása szerint „ha egy 11 mázsás bika megkíván egy 6-7 mázsás kancát, nincs az az ápoló, aki megállítja”. Szilveszter türelme viszont napról napra fogyott, látszik, hogy nagyon szeretne már utódot.

A debreceni állatkert az európai fajmegmentő program koordinátoraihoz fordult. Várhatóan csütörtök délelőtt egy ivarérett recés zsiráf kanca érkezik a németországi Stuttgartból, akivel Szilveszter hozzáfoghat a családalapításhoz.

Szilveszter amúgy erős bika, elbír egy kétkancás háremmel – mondja az igazgató. A zsiráfok vemhességi ideje hosszú, átlagosan 457 nap, azaz ha minden a legnagyobb rendben halad, 2014 végén vagy 2015 elején születhet zsiráfbébi Debrecenben.

Erre az országban idén már volt példa, a Fővárosi Állat- és Növénykertben február végén is született egy kis zsiráf, majd áprilisban egy másik nőstény is világra hozott egy utódot.

Már csak napjai vannak Trumpnak, mégis újabb szankciókat hozott Irán ellen

Már csak napjai vannak Trumpnak, mégis újabb szankciókat hozott Irán ellen

Jön a felmelegedés, jövő héten akár 10 fok is lehet

Jön a felmelegedés, jövő héten akár 10 fok is lehet

Túlteljesítik oltási tervüket a britek

Túlteljesítik oltási tervüket a britek