szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

Carlo Petrini a Slow Food nevű mozgalom élén a rohanó világ gasztronómiai trendjeinek negatív egészségügyi és...

Carlo Petrini a Slow Food nevű mozgalom élén a rohanó világ gasztronómiai trendjeinek negatív egészségügyi és környezetvédelmi hatásai ellen küzd, és a La Libre Belgique című belga lapban csütörtökön megjelent interjúban azt taglalja: intelligens fogyasztásra kell nevelni, amelyben a fogyasztók tudatosak és aktív részesek.

Carlo Petrini (forrás: Decanter.com)

Elfogadhatatlannak nevezte továbbá, hogy miközben egymilliárd ember éhezik, másik 1,7 milliárd elhízással, cukorbetegséggel és a túltápláltságból eredő egyéb betegségekkel küzd.

A mozgalmát a gyorséttermek (fast food - slow food, ugyebár) hihetetlen mértékű terjedése miatt húsz évvel ezelőtt létrehozó Petrini egyebek mellett azért járt Belgiumban, hogy az európai uniós központi szerveknél lobbizzon mozgalmának törekvései mellett. Az interjúban bírálta az európai mezőgazdaság leépülését, és bűnös rendszernek nevezte a világ jelenlegi - szerinte főleg a haszonra épülő - élelmiszer-termelési irányait, amelyek súlyos környezetvédelmi következményekkel járnak.

Külön hangoztatta a torinói szakember az étkezés élvezetének társadalmi, kulturális szerepét, amelynek szerinte szükségszerűen együtt kell járnia a környezetvédelmi tudatossággal. "Egy táplálkozási szakértő bolond, ha a mai időkben nem foglalkozik a környezetvédelmi szempontokkal. Egy környezetvédő viszont ha nem foglalkozik a hasával, csak szomorú lehet" - fogalmazott.

Az új Porsche 911 GT3-ra még egy Porsche ára rádobható extrákkal

Az új Porsche 911 GT3-ra még egy Porsche ára rádobható extrákkal

A jövő év végén kezdik gyártani a magyar koronavírus elleni vakcinát

A jövő év végén kezdik gyártani a magyar koronavírus elleni vakcinát

Most a gyerekek mutathatják meg, hogyan képzelik a jövőt

Most a gyerekek mutathatják meg, hogyan képzelik a jövőt