szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

53 ezerről 30 ezerre csökkent ez a szám, amely a gazdaságtudományi területen 60, a műszaki területen 40 és a jogi...

53 ezerről 30 ezerre csökkent ez a szám, amely a gazdaságtudományi területen 60, a műszaki területen 40 és a jogi képzésben 30 százalékos redukálás eredménye. Ehhez hozzájön még 15 ezer hallgató, akiknek a tanulmányai felét állja az állam.

Másik fontos újítás a hallgatói szerződés, amely már akár szeptembertől hatályba léphet az intézményekben.

A szerződés lényegét a Népszabadság így foglalta össze:

"Az előterjesztés közvetlen célja, hogy az állami ösztöndíjjal, illetve részösztöndíjjal tanulók a törvényben szabályozott támogatási idő másfélszeresén belül diplomát szerezzenek. Ha valaki ezen időszakon belül erre nem képes, vissza kell fizetnie a képzési díjat. Emellett az előterjesztés célja az is, hogy a hallgatók a diploma megszerzése után Magyarországon helyezkedjenek el. Ez a jogviszonyuk ugyanakkor legalább annyi ideig tartson, hogy minden, diákként rájuk költött százezer forint egy hónapnak feleljen meg. Ellenkező esetben vissza kell téríteni a képzés költségének a jegybanki alapkamat három százalékával növelt összegét."

Bizonyos értelemben jogosak ezek a szabályozások, ugyanakkor sok tekintetben erősen korlátozzák a hallgatók diploma utáni lehetőségeit.

Forrás: citrom.puruttya.hu

Marabu Féknyúz: Vétó

Marabu Féknyúz: Vétó

Izgalmas újdonságokat hozhat a Galaxy Z Fold3, de közben véget vethet a Note-sorozatnak

Izgalmas újdonságokat hozhat a Galaxy Z Fold3, de közben véget vethet a Note-sorozatnak

Ilyen lesz a Miskolcon épülő Y-híd

Ilyen lesz a Miskolcon épülő Y-híd