![Magyar furmintokat ajánl a Chicago Tribune](https://img.hvg.hu/Img/da658e97-86c0-40f3-acd3-b0a850f32c30/d9cc8e7c-d8b2-41d0-8f92-e5969955a5c2.jpg)
Magyar furmintokat ajánl a Chicago Tribune
A Chicago Tribune borszakértője, Bill St.
![](https://img.hvg.hu/Img/d687bb3a-509a-49ca-b43e-cbc038e76e5b/d9cc8e7c-d8b2-41d0-8f92-e5969955a5c2.jpg)
A Chicago Tribune borszakértője, Bill St. John által jegyzett írás három, a tengerentúlon kevéssé ismert szőlőfajtát ajánl a vezető chicagói napilap olvasóinak figyelmébe: a furmint mellett a katalán garnacha blancát (grenache blanc) és az Argentínában igen népszerű torrontest.
Mint a cikk emlékeztet, többnyire a furmint képezi az amerikai közönség által is viszonylag könnyen elérhető tokaji aszú alapját. Az édes borkülönlegességhez azonban csak a botritizálódott szemeket használják fel a tokaji borászok, akik az egészséges szőlőből száraz borokat készítenek.
Míg a furmintból készült édes borokra a sárgabarackos, mézes ízjegyek jellemzőek, a száraz furmintokban a körte, az alma és a lime aromái köszönnek vissza. Nagy különbség azonban, hogy a tokaji aszúhoz többnyire igen borsos áron lehet hozzájutni, ezzel szemben a száraz furmintok általában olcsóbbak - emeli ki a szerző a Chicago Tribune oldalán olvasható cikkében.
![](https://img.hvg.hu/Img/d687bb3a-509a-49ca-b43e-cbc038e76e5b/106eb3bf-33eb-4303-bd83-559c71dcd1b6.jpg)
Bill St. John szerint élénk savai miatt a száraz furmint kiválóan illik tengeri ételekhez, elsősorban füstölt vagy pácolt lazachoz, makrélához. A szerző kiemeli a Royal Tokaji 2009-es furmintját, amelyben a tölgyfahordós érlelés mogyorós és vaníliás jegyekkel gazdagítja a klasszikus furmintos fajtajelleget.
A cikk szerint szintén nagyszerű vétel a Chateau Pajzos hasonló évjáratból származó száraz furmintja.