szerző:
Vajna Tamás
Tetszett a cikk?

A londoni olimpia után tökéletesen átalakuló, Kemény Dénes felügyeletével, de Benedek Tibor vezényletével készülő magyar pólóválogatott a héten Romániával és Olaszországgal játszik meccset a Világligában. A hvg.hu a 17 tagú keret első edzésnapján járt a Komjádiban.

A keret:

kapusok: Baksa László, Decker Attila, Nagy Viktor

mezőnyjátékosok: Bátori Bence, Bundschuh Erik, Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Jansik Dávid, Katonás Gergő, Kis Gábor, Salamon Ferenc, Szivós Márton, Varga Dániel, Varga Dénes, Vámos Márton

Rá, rá, rá! - üvölti a Londont is megjárt Nagy Viktor a kékek kapujából. A fehéreket erősítő Varga Dániel villan egyet, és szoros emberfogás ide vagy oda, Nagy csak a hálóból tudja kikotorni a labdát. Benedek Tibor kihívja magához a kerettagokat, és a Komjádi medencéjének túloldalán gubbasztó újságírók által nem hallható instrukciókkal küldi őket vissza.A háromszoros olimpiai bajnok otthonosan mozog új szerepében (két Világliga-meccsre megbízott szövetségi kapitány), láthatóan nincs zavarban. Pedig pár méterrel mögötte, zsebredugott kézzel ott áll a december végégig még hivatalban lévő, ám a kispadra már le nem ülő Kemény Dénes.

©

Akinek most is meghatározó szava volt a Világligára készülő keret összeállításában, és aki saját bevallása szerint személyesen láttamozta a Benedek által összeállítot edzéstervet, (lásd interjúnkat lejjebb, Kemény Dénessel). Ugyanakkor a felerészt alig huszonéves titánokból összeállított, az “öregek” közül is szinte csak egyszeres olimpiai bajnokokat a sorai közt tudó válogatott egy emberként mozdul Benedek sípszavára. Se szájhúzás nincs, se reklamáció, amikor belefütyül egy-egy támadásba, legfeljebb némi zrikálás, ha egy-egy megmozdulást a bekkek lefülelnek. Az olaszok és a románok ellen készülő 17 tagú keret akkor is fegyelmezett marad, amikor a Pro Recco egykori sztárja levezető úszást vezényel- pólós szokás szerint 25 méteres távokon keresztbe. Ezalatt Kemény sem kezd el kvaterkázni, hanem az általa még az olimpia előtt trénerré avatott 40 éves klasszissal böngészi a papírokat.

©

“A szoros emberfogás a jövő vizilabdájának alapja, eddig kevesebbet figyelmet fordítottunk erre” - magyarázta a hvg.hu kérdésére a sajtónyilvános tréning után Benedek, hogy mit is ért saját elképzelésen. Hogy ő mennyiben írja át az aranykorszakot fémjelző Kemény Dénes taktikai repertoárját, az még nem igazán látszott, annyi tény, hogy a kékek és fehérek valóban egymás nyakán lógtak, a védekezés és a támadás során nem alakultak ki a zónázásra jellemző védelmi falak, ehelyett a srácok együtt úsztak oda és vissza, szusszanásnyi időt és teret sem engedve a másiknak. “Szeretném megtartani minden pozitívumát annak, amit Dénes képvisel, de saját elképzeléseim is vannak” - mondta kérdésünkre Benedek. Saját bevallása szerint nem nyomasztja Kemény jelenléte, a következő két tétmérkőzést afféle szükséges és elengedhetetlen próbának tartja. A kamera-össztüzet rutinosan álló 40 éves egykori klasszis, mint mondja, nem vette észre, hogy ne hallgatnának rá a behívott játékosok, bár “amikor az edzés előtti videó-elemzésénél Dénes megjelent, többen is zavarba jöttek, de a medencéből senki sem tekintgetett kifele, elfogadták, hogy én vezetek”. A keretet pedig ugyan nem ő rakta össze - “abban Dénesnek és a kluboknak is komoly szerepe van” -, ám a saját csapatának érzi a behívott gárdát. “Fiatal a társaság, vagyis tényleg korszakváltásról van szó, mondhatni a nulláról kezdük mindent” - válaszolt a “fiaival” a nyilatkozatdömping után közös ebédre siető szövetségi edző, hozzátéve, hogy a fiatalítás oka nem csak a frissítés, hanem az is, hogy a sokszoros bajnokok előre jelezték, kihagynák a soron következő tornákat...

©

“A furcsa inkább az lesz, amikortól jövőre már nem ő lesz a kapitány” - fogalmazott a 29 éves kora ellenére a tapasztalt öregek közé sorolt Varga Dániel arra a kérdésre, nem tartja-e skizofrén szituációnak, hogy  már nem Kemény Dénes áll a medence partján, ugyanakkor még azért ő a kapitány. Az egyszeres olimpiai bajnok játékos szerint a Világligára készülők hozzállása semmiben sem különbözik a korábbiaktól, ugyanakkor az első összetartó tréning benyomásai alapján kétségtelenül fordult némileg a szakmai, taktikai koncepció. “Hogy olaszos-e ez az irány, erre most inkább nem válaszolnék, mert akkor az ellentpontját is meg kellene neveznem” - hárított Varga. Majd aztán mégis azt mondta: “Ha már kérdezed, akkor igen.” Szerinte valószínű, hogy a sikerre éhes új korosztály tagjai - népsportosan fogalmazva - lendületet adhatnak a válogatottnak. “Abban egyeztünk meg Tibivel, hogy Londont felejtsük el, nem abból indulunk ki, csak a saját játékunkra koncetrálunk, és intenzíven dolgozunk” - zárta a hvg.hu-nak szánt mondandóját Varga.

©

“Hát, eddig csak kívülről láttam, de úgy tűnik Tibor a Kemény-iskolát folytatja, igaz a védelem biztos, hogy hangsúlyosabb, a videókon is végig csak azt elemeztük” - így Jansik Dávid. A Honvéd 21 éves játékosa, mint mondja, hazudna, ha nem számított volna a válogatottbeli jelenésre, de azért alaposan meglepte, amikor a múlt héten klubedzője, Vad Lajos felhívta telefonon, hogy közölje a hírt. “Edzés után a metrón ültem, amikor telefonon beszéltünk és azt mondta, hogy hétfőn reggel 8-ra menjek a Komjádiba keretedzésre” -- így a 196 centis 90 kilós ceglédi születésű ifi Európa-bajnok. A médiaössztüzet meglepően jól viselő ifjú pólós egyetértett azzal a Benedek-féle megállapítással, hogy jelenleg a magyar vizilabdában korszakváltása zajlik. Majd a Szivós, Hosnyánszky, Gór-Nagy, Katonás és a Varga-testvérek alkotta nagyok után csoportba verődő ifjak között elvegyülve a hétfői ebéd irányába ballagott. A didergős novemberi délben a Császár-Komjádi előtt tornyosuló pólósok Benedek Tibor vezetésével gyalog indultak neki, magabiztosan – mintha tudnák,velük egy újabb nagy korszak kezdődhet el.

“Belém senki sem kapaszkodhat”

hvg.hu.: Hogyan viseli a háttérszerepet?


Kemény Dénes: Nem ismerem ezt a szituációt. Olyan már volt, hogy más tartotta helyettem az edzést, az elmúlt másfél évtizedben akadt példa arra, hogy átmenetileg, vagy épp fáradtság miatt másra bíztam a fiúkat. De ez a helyzet új. Tibi (Benedek Tibor -- a szerk.) az edző. Én csak a kapitány vagyok.


hvg.hu.: Nem tart attól, hogy egyfajta kettős mérce alakul ki a csapatban? Ne adj isten Benedek háta mögött majd Önhöz fordulnak a srácok, ha valami nem tetszik nekik...


K. D.: Ha tanácsért fordulnak hozzám, nyugodtan tehetik. A heti munkát ugyan még én osztom be, az edzéstervet is átbeszéltük, a szakmai felügyelet is az enyém még az év végéig, de Tibi áll a medence szélén. Belém senki sem kapaszkodhat.


hvg.hu.: És hogy látja, utóda helyt is áll?


K. D.: Az eddigi benyomásaim pozitívak. Senki sem kérdőjelezi meg, hogy ki a főnök. Tévút is lenne, ha nem vonnám ki magam. Pár szóban kontaktálok ugyan a játékoskkal, de tudatosan kivonom magam a mindennapi munkából.


hvg.hu.: Beleképzelte magát Benedek helyébe?


K. D.: Ő is tudja, hogy a most soron következő két meccset hoznunk kell. Még akkor is, ha a románok és az olaszok kevesebbet változtattak az olimpiai keretükön, mint mi. Tibornak az lesz nehéz, amikor szembesül azzal, hogy az elképzelései, várakozásai, hogy az, amit kitalált és megtervezett, a valóságban máshogy működik. Meglepődik majd, ahogyan én is mindig meglepődtem. Emékszem az első válogatott meccseimre. Akkor mindezeket átéltem. Ahogy arra is, hogy nagyon gyorsan reagálni kell a valóságra. Tibivel beszéltünk erről. Szerintem menni fog. Jól fognak indulni.


hvg.hu: Felkészült már arra, hogy a Világliga-mecsek után tényleg vége?


K. D.: Örülnék neki, de még jövő januárig biztos nem lesz vége. Az év végéig még lesz munkám bőven. Addig szövetségi kapitány maradok, és minden ügyes-bajos dologban engem keresnek majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kikapott a döntőben Fucsovics Márton

Kikapott a döntőben Fucsovics Márton

Hétfőn már tárgyalnának a kormánnyal a magánegészségügyi szolgáltatók arról, hogyan tudnák segíteni a járvány elleni védekezést

Hétfőn már tárgyalnának a kormánnyal a magánegészségügyi szolgáltatók arról, hogyan tudnák segíteni a járvány elleni védekezést

Az éttermes Zsidai Royt egyre jobban érdekli az informatika

Az éttermes Zsidai Royt egyre jobban érdekli az informatika