szerző:
S.A.
Tetszett a cikk?

Tragédia árnyékában indul a tavaszi szezon a labdarúgó bajnokságban; öngyilkos lett Kutasi Róbert. A REAC klubvezetőjének halála nem viszi új irányba, inkább nagyon sötét kontextusba helyezi mindazt, amit a hazai futballal kapcsolatban gondolunk. Senkiről sem tudhatjuk, mennyiben érintett egy alapjaiban romlott rendszer csalásaiban.

Kutasi Róbert azt követően lett öngyilkos, hogy a hosszú ideje gyűrűző fogadási csalásokkal kapcsolatban klubja, a Rákospalota hat volt, illetve jelenlegi játékosát letartóztatták évekre visszamenőleg elkövetett bűncselekmények gyanújával. A szokásoknak megfelelően monogramokkal megjelölt gyanúsítottak közt könnyen beazonosíthatóan van „jó nevű”, a magyar NB I-ben a sajtó egy része által anno szinte példaképként beállított futballista is.

Nehéz ennél nyomasztóbb antrét találni egy bajnokság elé, messze nem csak a REAC-ról szól a történet. Inkább egy minden eresztékében korhadt, minden pórusában megmérgezett közegről, amely beszennyezi azokat is, akik egyébként tisztességesen dolgoznak benne/érte.

Ha tudnánk persze, kik ők. Ha biztosak lehetnénk benne, hogy ők vannak többen. De nem.

Ebben a közegben, ebben a történetben nincsenek gyanú felett álló tiszták, nincsenek mártírok, senkiről sem lehet tudni, mennyiben áldozat és mennyiben elkövető. Ez természetesen azoknak a bűne, akik behálózták, megfertőzték a sportot csalásaikkal. Mindenkié, aki valaha is zsebre tett akár egy eurót is, aki valaha is csalt akár csak egy bedobással, aki valaha is szemet hunyt, hallgatott, sumákolt akár csak egy információ-morzsa birtokában is a csalásokról.

Nem sár fröccsent a résztvevőkre, mert sárban gázol itt mindenki, aki cinkos lett.

©

A fogadási csalásokat nagystílű, vagy éppen kis kaliberű maffiózók irányítják. De akik bármilyen okból részt vesznek benne a hazai futballközegből, semmivel sem jobbak náluk. Százezer forintért eladni meccset, ötszáz euróért bevenni a buliba a játékostársakat, hogy tuti legyen: ugyanaz a maffiózás, mint laptopról irányítani a nemzetközi umbuldát. Erkölcsi értelemben nincs relativitás.

A REAC-klubvezető halála szörnyű súllyal nehezedik minden szereplőre, aki a magyar futballban a sport tisztaságát próbálja láttatni, illetve a „fejlődés” és „megtisztulás” jelszavával a zászlaján a nyugati profizmus utolérését vizionálja. Aki a most és tavaly, meg tavalyelőtt (kit tudja, mióta) történtek után még őszintén hisz a hazai modellekben, az naiv, elvakult, később lehet, hogy meghasonlik, lehet, hogy nem, lehet, hogy áldozattá válik, lehet, hogy nem: csak a rohadás biztos, ami belülről is falja a magyar futballt. Mert ne legyünk álszentek: a fogadási csalások elhintett magjai ott találnak ennyire termékeny talajt, ahol semmilyen szilárd gazdasági és jogi bázisa nincs a profi futballnak.

Kutasi Róbert
©

Nyilván nem szabad egy kalap alá venni mindenkit, aki a magyar futball pocsolyájában próbálja hajtani a csónakot, esetleg valóban őszinte hittel (vagy csak a „jobb híján” kiszolgáltatottságába beletörődve). Nyilván vannak edzők, akik bármilyen körülmények között vállalják, hogy saját munkájukat és saját magukat is kinevettetik (mert például tudtuk nélkül kicserélik alattuk a fél csapatot a télen). De a bundázók mocska mindenkié lesz: ma már nehéz józan fejjel megérteni, sőt elhinni, hogy az adott tréner (játékos) „elhivatottságból” vállalja az értelmetlen körülményeket, miközben kollégáikról kiderül, hogy évek óta adják-veszik a meccseket.

A bilincsben elvezetett edző, játékos mögül mutogatni, magyarázni, hogy ez az egész azért mégsem ilyen: a hiteltelenség iskolapéldája. Rosszabb esetben az érdektől vezérelt mosakodásé. A gyanú árnyéka mindenkire "rásül", nincs tiszta bajnokság, nincs tiszta futball.

Vannak még kérdések, de nem csak Kutasi halálával, és nem csak a REAC futballistáival kapcsolatban. Várhatók újabb letartóztatások, szembesítések, tagadások, összecsuklások és fenyegetések, ez egy ilyen közeg. Nem tudjuk, mi minden vár még kisöprésre a (gyep)szőnyeg alól: kik és mikor jönnek a listán, hogy a közelmúlt és jelen minden jelszavát, minden komolynak szánt jelzőjét idézőjelbe tegyék. Mert komolyan venni, szó szerint elhinni ma már semmit nem lehet a hazai futballban.

Félő, lesznek még tragédiák.

A bundaügyben eddig összesen 25 személyt hallgatott ki a főügyészség gyanúsítottként, közülük jelenleg tízen előzetes letartóztatásban, négyen házi őrizetben vannak, illetve egy személy lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll. A bundabotrány részletes kronológiáját itt olvashatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!