szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Michal Bílek, a csehek szövetségi kapitánya a hibákból való okulást emelte ki, míg Franciszek Smuda lemondott posztjáról a kiesést eredményező vereséget követően.

A csoport élén két győzelemmel továbbjutó válogatott szakvezetője elégedetten nyilatkozott a győzelmet követően: "Nagy öröm számunkra, hogy hazai pályán játszó csapatot sikerült felül múlnunk. Ráadásul két remek mérkőzést játszottak, ők voltak ennek a mérkőzésnek is az esélyesei. Nehéz helyzetben voltunk az első mérkőzés után, de a fiúk bizonyítottak és azt hiszem megérdemelten jutottunk tovább." Ezt követően elmondta, hogy végig figyelték a másik pálya eredményét: "Láttuk végig a másik mérkőzés eredményét, azt is, hogy a görögök betaláltak. Ekkor mondtam a fiúknak, hogy türelmesen játsszanak és legyenek nagyon figyelmesek hátul. Nem voltunk mindig teljes biztonságban, de így tudtunk kontrára játszani, amikor egy kicsit kinyíltak hátul. Egy ilyen lehetőségből született az egyik gólunk."

Bilek edző össze is foglalta a csoportkörben történt eseményeket: "Szerintem remek futballt jászunk, és szeretnénk is a továbbiakban. Az oroszok ellen is megpróbáltuk, ott nem jött ki a lépés. Elfelejtettünk védekezni és meg lett az eredménye. Azóta tanultunk a hibákból és összeállt a védekezésünk. Tudtuk, ha most kikapunk, mehetünk haza. Boldogok vagyunk, hogy nem így történt." Végül a mérkőzésen sérülése miatt kimaradó Rosickyról is szólt pár szót: "Mozgott egy kicsit a mérkőzés előtt, hogy kipróbálja, mennyit javult a sérülése, de nem tudta vállalni a játékot. Most nehéz megmondani, hogy képes lesz-e pályára lépni legközelebb. Mindenki azon dolgozik, hogy sikerüljön. Pótolhatatlan, az egyértelmű, de amíg nyerünk, nincs nagy baj. Most az a fontos, hogy továbbjussunk."

A győztes hadvezér Michal Bílek
©

Érthetően volt csalódott a mérkőzés után lemondását bejelentő Franciszek Smuda, hiszen házigazdaként nagyon szerettek volna legalább a csoportból továbbjutni: "A szerződésem lejár az Európa-bajnokság után, de volt egy megegyezésem a szövetség vezetőjével, Grzegorz Latóval, hogy ha nem jutunk tovább a csoportból, akkor nem is beszélünk hosszabbításról. "Ezt követően beszélt a mérkőzésről is: "Le kell nyeljük ezt a keserű pirulát. Azt hiszem túlzottan magabiztosak voltunk a csehek legyőzését illetően. Remek futballt játszottak, mi pedig nem tudtuk kihasználni a lehetőségeinket." A félidőben megpróbálta felrázni a fiúkat: "Amikor jöttünk ki az öltözőből, megbeszéltük, hogy támadni fogunk. Amint kifutottunk a pályára, teljesen más történt a gyepen, mint amit elterveztünk. Tovább akartunk jutni, ez most nem sikerült." A jövőt illetően is voltak gondolatai a csapatról: "Az elmúlt két és fél évben egy olyan csapat alakult, amire lehet a jövőt alapozni. Még pár fiatal játékossal bővülhet a keret. Játszottunk is néhány jó mérkőzést. Nem voltunk tökéletesek, legalábbis nem úgy, ahogy elképzeltük, de ilyen a futball. Hamarosan selejtezők jönnek és azt gondolom, hogy ezek a fiúk képesek lesznek kiharcolni a világbajnoki szereplést."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A PDSZ megakadályozná az iskolák április 19-re tervezett újranyitását

A PDSZ megakadályozná az iskolák április 19-re tervezett újranyitását

A német posta már előre, e-mailben kézbesíti bizonyos papír levelek tartalmát

A német posta már előre, e-mailben kézbesíti bizonyos papír levelek tartalmát

Maruzsa: Ha nagyon rosszul sikerül az írásbeli érettségi, lehet javítani szóbelin

Maruzsa: Ha nagyon rosszul sikerül az írásbeli érettségi, lehet javítani szóbelin