szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar labdarúgó válogatott EB-re való kijutása szempontjából kulcsfontosságú volt a mérkőzés, egy esetleges ukrán győzelemmel ugyanis minden bizonnyal pótselejtezőt kellett volna játszanunk.

Ukrajna és Magyarország labdarúgásának szempontjából is sorsdöntőnek bizonyult az ukránok spanyolok elleni kijevi fellépése hétfőn este. Amennyiben az ukrán csapat győzelemmel zárja a mérkőzést, legrosszabb esetben is pótselejtezős csoportharmadik lett volna, azonban a csoportharmadikok összehasonlításával pont megelőzte volna egy ponttal Magyarországot, megszerezve az egyetlen fennmaradó egyenes ági kijutást jelentő helyet. A spanyol válogatott szempontjából nem volt tétje a mérkőzésnek, ennek megfelelően számos világklasszis játékost kihagytak a kezdőcsapatból - persze nem sokkal gyengébb képességű a spanyolok második sora sem.

A mérkőzés során folyamatosan veszélyben forogtak a kapuk, az ukránok hatalmas akarással vezették a támadásokat, a spanyol csapatban a tőlük megszokott varázslatos megoldásokkal hozták magukat többször helyzetbe a játékosok. A védelmek is hihetetlen munkában voltak, kiemelendő a két kapus, David De Gea és Andrij Pyatov teljesítménye. A kiegyenlített játék ellenére a spanyolok az első félidőben megszerezték a vezetést a védő Mario Gaspar jóvoltából, ezzel a magyar szurkolók is kicsit fellélegezhettek, bár Fabregas egy büntető is hibázott, illetve Pyatov hárította a tökéletlen megoldást.

A második félidő is elképesztő futómennyiséget és hajtást jelentett, a kapusok állandó munkában voltak. Az ukrán játékosok az utolsó húsz percre fáradni látszottak, mégis többször harcoltak ki veszélyes helyzeteket, valamint reményeiket is sikerült fenntartani az utolsó pillanatban történő mentéseikkel saját kapujuk előtt. Az eredmény azonban nem változott a mérkőzés végére, így Ukrajna biztos csoportharmadik maradt, viszont pontszámban nem került Magyarország elé a harmadikok összehasonlításában, azaz pótselejtezőre kényszerül.

A magyar válogatott szempontjából kedden következik az utolsó sorsdöntő mérkőzés, akkor a törökök, valamint a lettek kezében lesz a sorsunk. Törökország a már biztos kijutó és csoportelső Izlanddal játszik hazai pályán. Ahhoz, hogy megelőzzék a magyar válogatott az összehasonlításban, mindenképp győzniük kell, valamint azért is szurkolniuk, hogy az utolsó helyen álló Kazahsztán idegenben játszva legyőzze Lettországot és helyet cseréljenek a tabellán. Ebben az esetben a lettek ellen elvesztett 4 pontot a kazahok ellen megszerzett 6 pontra cserélnék a törökök, ugyanis az csoportutolsók ellen szerzett pontszámok kiesnek az összehasonlításból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!