Nyilvánosan megszégyenítették otthon az észak-koreai válogatottat

Nyilvánosan megszégyenítették otthon az észak-koreai válogatottat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az Észak-Koreai labdarúgó-válogatottat hat órás nyilvános vizsgálatnak vetették alá a világbajnokság után. A szövetségi kapitányt árulással vádolták meg.

A brit Telegraph internetes oldalának értesülései szerint július 2-án a teljes észak-koreai futballcsapatnak kötelező volt a megjelenés a Kultúra Palotájában, ahol Pak Mjong-csol sportminiszter négyszáz állami alkalmazottal, tanulóval és újságíróval a háta mögött nyilvánosan bírálta az együttes gyenge világbajnoki szereplését.

A cikk szerint Kim Jong-hun szövetségi kapitányt építőmunkássá "fokozták le" és kizárták a Koreai Munkáspártból. A tréner a vádak szerint „ideológiai csatát vesztett” és elárulta Kim Dzsong-unt, Kim Dzsong Il trónörökös fiát.

Észak-Korea három meccset játszott a dél-afrikai focivébén, mindháromszor vereséget szenvedett: Brazíliától 2-1-re, Portugáliától 7-0-ra, Elefántcsontparttól pedig 3-0-ra kapott ki. Az ország készült az eseményre, a Portugália elleni meccs az első élő közvetítés volt Észak-Korea történetében. Nem volt jó választás.

A játékosokat állítólag mind arra kényszerítették, hogy az edzőjüket vádolják a csúfos szereplésért. Mindössze két játékos kerülte el a megszégyenítést – Dzsong Te-sze és An Jing-hak –, ők ugyanis a torna után rögtön Japánba repültek.

A dél-koreai sajtó szerint még fejlődésnek is nevezhető, hogy a „bűnöst” építkezésre ítélték, hiszen régen börtönbüntetést szabtak ki hasonló esetekben.

Hozzászólások