szerző:
Dénes Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar sport 2016. évét – ahogy az európai sport egészét – két esemény határozta meg: a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság és a Rio de Janeiróban rendezett XXXI. nyári olimpiai játékok. A magyarok szereplése az eseményeken, az előzmények és utóhatások mindent elmondanak a magyar sport állapotáról, arról hol is tart a testkultúra és a sportszórakozás Magyarországon. Dénes Ferenc sportközgazdász írása.

A magyar labdarúgó válogatott Norvégia kétszeri legyőzésével 44 év után jutott ki az Európa-bajnokság döntő szakaszára. A franciaországi eseményen kiválóan helytállt a csapat, a csoportját egy győzelemmel és két döntetlennel (a másodikat a későbbi bajnokkal, Portugáliával szemben érte el a csapat) megnyerte, és a legjobb 16 közé jutott, ahol azonban a belgák elsöpörték válogatottunkat. A futballesemény régen látott eufóriát szabadított fel az országban. Tízezrek utaztak a helyszínre, hogy biztassák a csapatot, Budapesten két hétig valóságos népünnepély volt, a hazaérkező aranylábak előtt a Hősök terén borult le az ország.

De ahogy a semmiből jött, úgy a semmibe is ment a siker. Alig volt ember, aki komolyan hitt abban, hogy ott lehetünk az Eb-n, a többség viszont a norvégok legyőzése után attól retteget, hogy lehajtott fejjel kell majd ideje korán hazaballagnunk Franciaországból. Nem lett igazuk a „károgóknak”, de azoknak se – köztük nekem –, akik azt várták, hogy nyár után lendületet kap a magyar futball. Hát, nem kapott. Magyarországon világhírű játékosaink után nem kapkodtak az európai élcsapatok, kupacsapataink „szokás szerint” szeptember elejére befejezték a nemzetközi kupaszereplést, a hazai bajnoki mérkőzéseken továbbra is jószerivel üresen tátonganak a stadionok és a jó minőségű futballpályák.

A futballválogatott jelenséghez nagyon hasonló a magyar olimpiai csapat riói szereplése. 15 érem, közte 8 arany, az éremtáblázaton elfoglalt 12. hely tiszteletet parancsoló, de a fényes kirakat mögött igencsak lerobbant belül az üzlet. Három sportágban nyertünk aranyérmet, az úszás, kajak-kenu, vívás hármason kívül csak az atlétika tudott még egy bronzérmet hozzátenni a szerepléshez. Ezen belül is két sportoló, Kozák Danuta és Hosszú Katinka vitte a hátán a magyar olimpiai csapatot, kettőjüknek összesen hat aranyéremhez volt köze.

Pedig mind a futball, mind az olimpia felkészülés és szereplés mögött tevőlegesen áll az egész ország. Mármint az a része, amelyik adót fizet.

Merthogy a labdarúgás és az olimpiai versenyzés feltételeit a magyar egyéni adófizetők, a vállalkozások sajátos adófelhasználása és az erősen irányított nagyvállalati reklámköltések teremtették meg. A központi költségvetés, az önkormányzatok támogatása, az állami vállalatok és stratégiai partnerek néha valódi, gyakran kényszeresnek látszó szponzorálása, a társasági és osztalékadón keresztüli sporttámogatások rendszerén keresztül hat év alatt lassan már az 1000 milliárd forintot is meghaladja a magyar sport extenzív fejlesztése – a magyar sport gyakorlatilag államosításra került. Ma már a legkisebb cserkész futballkupa megrendezésétől a Ferencváros férfi nagypályás labdarúgó csapatának működéséig közvetlenül vagy közvetve a költségvetés áll jót, mögötte pedig a politikai akarat osztja a lapokat.

A rendszer működésének vannak rövid távú előnyei. Magyarországon a testkultúra az elmúlt évtizedekben a kultúra nem kívánt mostohagyerekének számított. Persze, az elit sportolók és a hozzájuk csapódó sportvezetők a mindenkori politikai kurzus napos oldalán álltak, de maga a fizikai aktivitás és sportolás presztízse, infrastruktúrája és működési feltételei folyamatosan romlottak a hatvanas évek óta. A romlást megállítani és a sportolásban rejlő pozitív társadalmi hatásokat kiaknázni egyetlen kormányzatnak sem sikerült, beszéden kívül nem sokra vitték a rendszerek. Orbán Viktor 2010 után nem sokat vitatkozott – mint egy interjújában célzott is rá, akár a saját pártfrakciójával szemben is –, végig vitte a sporttal kapcsolatos elképzeléseit. A közvetlen kézi irányítás megszabadít a közigazgatás bonyolult egyeztetési folyamataitól, a költségvetési pénzekről szóló egyedi döntések pedig megteremtik a lehetőséget az álmok valóra váltásának. Tagadhatatlan, hogy az elmúlt hat évben a magyar sport működési feltételrendszere nagyságrendileg javult a korábbi évtizedekhez képest.

Azonban az egyeztetések, az előkészítések és ellenőrzések hiányosságaiból, vagy csak egyszerűen a tévedésekből fakadó kockázatok is jelentősen nőttek, látszanak a modell hátulütői.  A sportszférára öntött temérdek pénzt nem tudja hatékonyan felszívni az ágazat, sok pénz folyik el, a tömegével megépülő sportinfrastruktúra üzemeltetésére és hasznosítására nincs koncepció, igazából mindenki újfent a központi költségvetésre sandít: tartsa el az állam a csarnokokat, pályákat és stadionokat, ha már megépítette. Az állam erőteljes gazdasági részvétele felpuhítja a költségvetési korlátokat, újra megalkotva a hiánygazdaságból jól ismert magatartásmintákat és a vas és acél országnak modernizált változatát, az arany- és ezüstérmek országát.

Ennek a ki tudja hova vezető folyamatnak a sűrűjében élte mindennapjait a magyar sport 2016-ban. És akkor előttünk van 2017, amikor valódi esélyünk van, hogy elnyerjük a 2024. évi nyári olimpiai rendezés lehetőségét. Az pedig minden pénzt meg fog érni az adófizetőknek. Ha akarják, ha nem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!