szerző:
Nagy Iván László
Tetszett a cikk?

Hogyan lehet elég a futballban 6 gól a legnívósabb egyéni elismerésért? Megan Rapinoe ugyan csúcsra vezette az Egyesült Államok focicsapatát az idei vb-n, de a hétfőn megkapott Aranylabdája inkább életművének szól: a 34 éves futballista úttörő azon nők között, akik nem hagyják, hogy elvesszen a hangjuk a patriarchális sportvilágban.

„Mi pont azok vagyunk, amit Trump imád: sportolók, győztesek, az Amerikai Csapat. Csak közben erős nők is.” Így nyilatkozott Megan Rapinoe, az amerikai női futballválogatott kapitánya, miután nemzeti csapatával megnyerték a 2019-es világbajnokságot. A 34 éves játékos idén sikert sikerre halmoz; a győzelem mellett a torna gólkirálya és legjobb játékosa lett, illetve a FIFA is megválasztotta az év női focistájának. Rapinoe évét hétfőn végképp megkoronázta azzal, hogy a női Aranylabda-díj második győztese lett. Szakmailag viszont megkérdőjelezhető a döntés: hat góljából három büntető volt, ugyanennyit lőtt csapattársa, a harmadikként befutó Alex Morgan is, illetve a Lyonnal a Groupama Arénában női BL-t nyerő és Európa legjobbjának választott Lucy Bronze-t is megelőzte.

Mennyire szól tehát futballról az a díj, amelynek a győztese nem feltétlen a legsikeresebb játékos, de a legfontosabb hang volt? Rapinoe ugyanis nem különíti el a politikát a karriertől: 2019-ben a női egyenjogúság, a rasszizmus elleni fellépés és az LMBT-elfogadás egyik legfontosabb képviselője lett a női sportolók között.

©

„Miért térdel a himnusz alatt az, aki amerikai sportösztöndíjjal járt egyetemre?” „Milyen jogon járna a női focistáknak egyenlő fizetés, ha a világbajnok csapatot egy marék tizenéves is hülyére verte?” „Ez nem a sportról szól, ez csak leszbikus, feminista propaganda.” Ilyen, és ezekhez hasonló kommentekkel, YouTube-videókkal, vagy akár elnöki tweetekkel találkozik az ember, ha rákeres Megan Rapinoe nevére.

A női futballt érintő stigmákkal és kérdésekkel korábban már foglalkoztunk. A profi sport üzlet, és ezen a téren a női futball még más sportágakhoz képest is sokkal kevesebb bevételt hoz, ennek oka főleg az alacsony nézettség és a kevés odafigyelés. Az Egyesült Államokban viszont már sokszor láthattuk, hogy a társadalmi aktivizmus a pályán komoly vitákat generálni. Az extravagáns szélső például már 2016-ban követte Colin Kaepernick NFL-játékos példáját, amikor térdelve hallgatta végig az amerikai himnuszt egy meccse előtt. Akkor azt mondta,

meleg amerikaiként pontosan tudja, milyen ránézni a zászlóra és azt érezni, hogy az ő jogai nincsenek megvédve.

A Guardiannak 2017-ben reagált az esetre, állítása szerint a rasszizmus, a nemi egyenlőtlenség és a melegek jogainak figyelmen kívül hagyása valójában egy összefonódott jelenségsorozat, és ismert személyiségként felelőssége ezekre felhívni a figyelmet. E szavaknak igazi súlyuk végül csak idén lett: társadalmi szerepvállalása legalább olyan fontossá tette válogatottja vb-felkészülésében, mint játékosi múltja. (Mert azért ne feledjük, 2012-ben olimpiát, 2015-ben pedig szintén világbajnokságot nyert a csapattal.) Így jutott el odáig is, hogy a Nike reklámarcaként feltüzelő reklámot készített, amelyben a vb-győzelmet tűzte ki célnak, ami inspirációja lehet a nagyobb társadalmi szerepvállalásnak.

A világbajnokság alatt még Donald Trumppal is sikerült összetűzésbe keverednie. Miután kiszivárgott, hogy semmi esetre sem tesz látogatást a Fehér Házba egy esetleges vb-győzelem után, az elnök a Twitteren megkérte Rapinoe-t, hogy előbb nyerjen és csak utána beszéljen, de amúgy az eredményektől függetlenül várja a csapatot egy fogadásra. Természetesen nem fogadták el a meghívást, a győztesek Los Angelesben parádéztak, ahol Rapinoe beszédében csapattársait méltatta, majd arról beszélt, hogy elfogadóbb, szeretetteljesebb társadalomra van szükség.

Rapinoe útja nem volt egyszerű: konzervatív családból indult, innen kellett eljutnia melegsége felvállalásáig, majd sorra küzdött le sérüléseket és tette túl magát kudarcokon, hogy most élharcosa legyen a női sportolók egyenlő fizetéséért folyó küzdelmének, ami az idei vb talán legfontosabb politikai üzenete volt.

Amerikában egyre nő a női futball népszerűsége, ehhez pedig lehet, hogy negatív visszhangot, de mindenképpen rengeteg figyelmet generál Megan Rapinoe pályán kívüli tevékenysége.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Vojnik Mária, az egykori MSZP-kormány egészségügyi államtitkára

Meghalt Vojnik Mária, az egykori MSZP-kormány egészségügyi államtitkára

Marabu Féknyúz: Szájer 1.

Marabu Féknyúz: Szájer 1.

Medián: Hasít a migránsozós narratíva, de itthon nincs többsége Orbán vétójának

Medián: Hasít a migránsozós narratíva, de itthon nincs többsége Orbán vétójának