szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A harmadik téli ifjúsági olimpiai játékokon új sportág is bemutatkozik.

Először ad otthont bármilyen korosztályú ötkarikás eseménynek Lausanne, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) székhelye. A svájci versenyközpontok mellett (Leysin, Les Diablerets és Villars települései, valamint Joux völgye, Champéry és St. Moritz) a francia síparadicsom, Les Tuffes is fogadja majd a sportolókat.

A január 9-én kezdődő rendezvényen két hét alatt az eddigi legnagyobb létszámban szerepelnek magyar sportolók. Hazánk versenyzői tíz különböző szakágban (3x3-as jégkorong, alpesi sí, curling, freestyle síelés, gyorskorcsolya, műkorcsolya, rövidpályás gyorskorcsolya, sífutás, síugrás és snowboard) bizonyíthatnak. Az első turnusban kiutazó csapat szerdán este érkezett meg a helyszínre, így ők a a csütörtöki megnyitón, a második héten versenyzők majd a záróceremónián vehetnek részt.

Az idei olimpia újításának, a kéthullámos lakhatási rendszernek köszönhetően 42 százalékkal többen állhatnak rajthoz, mint 2016-ban, idén összesen 1872-en indulnak, hetvenkilenc országot képviselve. Legtöbben, 112-en a házigazda Svájc színeit képviselik. A képzeletbeli dobogó második fokára az oroszok (107), a harmadikra az amerikaiak (96) kerülnek.

A rendezők nemcsak arra törekedtek, hogy minél zöldebbek legyenek – például a résztvevők a stadionokat csak tömegközlekedéssel közelíthetik meg –, hanem a teljes nemi egyenlőség megvalósítására is. Ötven-ötven százalék lesz a női és férfi sportolók aránya, valamint mindkét nem képviselői pontosan ugyanannyi versenyszámban állhatnak rajthoz.

A negatív visszhangot azonban így sem tudják elkerülni a szervezők. Itt debütál a síalpinizmus (skimo), amit ugyan irányító szervezete, az ISMF már régóta szeretne olimpiai versenyszámnak kvalifikáltatni, de mint minden extrémsport esetében, itt is komoly szkepticizmus tapasztalható a sportág kedvelői részéről. A felháborodott megszólalásokból kitűnik a spanyol túrasízőnek és ultrafutónak, Kilian Jornetnek, a sportág egyik legismertebb képviselőjének nyilatkozata, ami a Hóhatár oldalon olvasható:

Nem vagyok a legnagyobb támogatója, hogy a hegyi sportok bekerüljenek az olimpiára, ha az az adott sport deformációjával jár. Vannak továbbá kétségeim az olimpia szociopolitikai szerepével kapcsolatban bizonyos országokban. Ugyanakkor az olimpiai platformra kerülni nagyszerű lehetőség a jövő síalpinista generációi számára, hogy több lehetőségük legyen az álmaik követésére, és a sportág értékeinek (természettel való szoros kapcsolat, csapatszellem, felfedezés, összetett fizikai és technikai mozgásforma) egy jóval szélesebb közönség számára történő közvetítésére, ez pedig nagyon pozitív.

A riadalomnak az a legfőbb oka, hogy az ifjúsági olimpia többnyire a felnőtt olimpiai játékok főpróbája, és azok a sportágak, amik itt bemutatkoznak, később a felnőtt versenyen is nagy eséllyel indulhatnak. Az aggodalommal azonban még ráérnek. A sportágakat három évvel a játékok megkezdése előtt kell bejelenteni, így a 2022-es pekingi olimpián még biztos nem szerepelhet a skimo. A 2026-os Milánó-Cortina által rendezett téli ötkarikás játékokon képzelhető el legkorábban az sportág bemutatkozása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!