szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy új szabállyal meg lehetne spórolni, hogy folyton a videóbíróhoz rohangáljanak a játékvezetők.

Új lesszabály bevezetéséről beszélt Arséne Wenger, akit még 2019 novemberében választottak meg a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) labdarúgás fejlesztéséért felelős igazgatójának – írja a BBC.

A jelenlegi szabályozás szerint akkor van lesen egy támadó csapat játékosa, ha a hozzá érkező passz pillanatában egyik testrésze közelebb van a kapuhoz az utolsó védekező játékosénál.

Az Arsenal korábbi menedzsere szerint feleslegesen állítják meg folyton a játékot, hogy a videóbíróval kicentizzék az esetet, és arra jussanak, hogy nem gól, mert a csatár orra lesen volt. 

A FIFA-igazgató olyan szabálymódosítást javasol, amely szerint addig nem volna leshelyzet, amíg a védővel egyvonalban vannak a támadónak azon testrészei, amelyekkel szabályos gólt szerezhet. Még akkor is, ha egyéb testrésze (mondjuk a keze) közben esetleg előrébb van. 

Így nem kell mindig a VAR-hoz szaladni, akár szemre is el lehet dönteni, hogy egy játékos vét a szabály ellen vagy sem és gördülékenyebbé tenné a játékot.

Wenger tagja a szabályváltozásokkal foglalkozó FIFA-testületnek, és legközelebb február 29-én üléseznek Belfastban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Sport

Szigorítják a fociban a lesszabályt

Július 1-jén lép érvénybe a tétlen lesre vonatkozó szabályozás módosítása – közölte csütörtökön a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA).

MTI Sport

Egyszerűsítenék a lesszabályt

A lesszabály módosítását és a büntetőterületen belül elkövetett kisebb szabálytalanságok enyhébb megítélését javasolja a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) Franz Beckenbauer elnök vezette bizottsága, amelynek többek között az a feladata, hogy ötleteket fogalmazzon meg a sportág fejlesztésével kapcsolatban.