szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Anyagi károkról még korai beszélni, a felkészülésre kapott "nem kevés" kiegészítő forrást már visszautalták a kincstárnak.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A tokiói olimpiát nem eltörölték, hanem megmentették – mondta Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke és Vékássy Bálint főtitkár. A MOB irányítói elmondták, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a keddi döntést megelőző hetekben minden létező szereplővel folyamatosan kommunikált. Kulcsár szerint a halasztás volt a legjobb a lehetőségek közül.

A MOB ugyanakkor nem készült a halasztásra, nem volt B forgatókönyve, úgy tervezte, hogy a játékok július 24-én elkezdődnek.

A testület vezetősége most arra számít, hogy így világbajnokságok szervezésére törekszenek majd a nemzetközi sportszövetségek. A főtitkár megerősítette, hogy aki már megszerezte a tokiói kvótát, az megtarthatja, a magyar csapat összetétele azonban vélhetően más lesz 2021-ben, mint lett volna idén.

Az elnök hozzátette: a kvalifikációs rendet tiszteletben kell tartani, a halasztás pedig teret biztosít arra, hogy egy nyugodt és továbbra is fair folyamat mentén választódjanak ki az ötkarikás résztvevők.

Hogy anyagi kár éri-e a Magyar Olimpiai Bizottságot a halasztással, arról Vékássy szerint még korai beszélni, de példaként említette, hogy a vitorlázók konténere már elindult Japánba, Hamburgból kellett visszafordítani, és ez máris plusz költséget jelent a szervezetnek. A szállások és repülőjegyek átütemezése a jövő feladata lesz, de optimisták. Már csak azért is, mert a világon további 205 nemzeti olimpiai bizottság is hasonló gondokkal küzd.

A felkészülésre szánt állami forrásokról beszélve Kulcsár elárulta, hogy néhány hete kiegészítő forrást kaptak a kormánytól, "nem is keveset". Ezt visszautalták a kincstárnak. 

A 2020-as nyári játékokat július 24. és augusztus 9. között, a paralimpiát pedig azt követően rendezték volna Tokióban. A keddi halasztást követően új időpont még nincs. Thomas Bach NOB-elnök szerint nem feltétlenül nyáron tartják majd meg az olimpiát, John Coates, a NOB tokiói szervezéssel foglalkozó koordinációs bizottságának vezetője viszont úgy nyilatkozott, hogy 2021-ben is az eredeti időpont környékén lehet az esemény.

A modernkori játékok 124 éves történetében korábban nem volt példa halasztásra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!