szerző:
Salgó Andrea (hvg.hu)
Tetszett a cikk?

Mint a hvg.hu fórumába érkező kérdések is mutatják, a magyar kisvállalkozók nehezen igazodnak ki a folyamatosan változó adójogszabályokon, s gyakran a számukra készült jogtárak is nehezen értelmezhetőek. Béres Molnár Gergely, a hvg.hu okleveles adószakértője az áfa-csökkentés törvényes lehetőségeire, az iparűzési adó bevételcsökkentő szerepére és az EKHO által okozott többletterhekre hívja fel a figyelmet.

Nem levonható kiadások

• Tárgyi adómentes tevékeny- séghez használt eszközök, költségek
• Élelmiszerek, italok
• Éttermi fogyasztás és vendég- látóipari szolgáltatások
• Szórakoztatási szolgáltatások
• Személygépkocsi beszerzése
• Személyautó javítási költsége
• Taxi
• Parkolás

Óriási áfa-befizetés elé nézek. Lehetne azt valahogyan - természetesen a törvények adta lehetőségeken belül - csökkenteni?

Valószínűleg azért magas a fizetendő általános forgalmi adója, mert jelentős kiszámlázásokat hajtott végre, s a levonható általános forgalmi adó összegeket korábban már visszaigényelte, vagy egyes számlák még nem érkeztek be, illetve magas a vállalkozás fedezete.
 
A fizetendő ÁFA összegének csökkentése elsősorban nem adókérdés. A vállalat dönthet úgy, hogy a magas összegű befizetési időszakokban hajt végre beszerzéseket, illetve beruházásokat.
 
Így akkor is levonhatja a beszerzést terhelő általános forgalmi adót, ha a bejövő számlákat még nem egyenlítette ki.

Az alkalmazottaim többsége várhatóan az EKHO adózási formát választja? Milyen többletterhet jelent ez számomra? Mire érdemes odafigyelnem?

Az EKHO (Egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás) egy új, kedvező adózási forma. Csak a törvényben felsorolt foglalkozási ágaknak (így író, képzőművész, iparművész, rendező, újságíró) megfelelő tevékenységet – például munkaviszonyban vagy vállalkozási, megbízási szerződés alapján – végző magánszemélyekre és a velük szerződéses kapcsolatban álló munkáltatóra, kifizetőre terjed ki.

A munkáltatók felelőssége és feladatai széleskörűek, adminisztratív terhei -ideértve a szoftverek módosítását, a könyvelés megváltozását, a különböző nyilatkozatok folyamatos figyelemmel kísérését és az adatszolgáltatási feladatok bővülését - igen jelentősek.

Különösen a következőkre érdemes odafigyelni:

a) Az EKHO csak a magánszemély nyilatkozata alapján számolható el,

b) A nyilatkozat bármikor adható és visszavonható,

c) A vállalkozási szerződés esetében a számla kifizetése előtt kell nyilatkozni,

d) A 25 millió forint összegű bevételi határnál nem számfejthető több jövedelem,

e) A kifizetőnek le kell vonnia az adóalapot terhelő 15 százalék EKHO-t,

f) A kifizetőnek az őt terhelő 20 százalékot és a magánszemélytől levont 15 százalékot is be kell vallania és meg kell fizetnie.

g) A kifizető köteles az EKHO alap kifizetéséről, annak levont és megfizetett formájáról a igazolást adni a magánszemélynek a kifizetéssel egyidejűleg,

h) Magánnyugdíjpénztári tag esetében a levont EKHO 26 százalékát át kell utalni az adott nyugdíjpénztárba, erről bevallás készítése.

Kétszemélyes kft. egyik tulajdonosa vagyok és érdeklődnék, hogy rám is vonatkozik-e az, hogy a befizetett iparűzési adó teljes összegével csökkenthetem adóköteles bevételem? Ön szerint kell-e jövőre is fizetni ezt az adót?

Amennyiben a helyi iparűzési adó alanya vállalkozó, ahogy jelen esetben az Ön Kft.-je is, akkor egyelőre - a kapott kamatokkal növelt és az anyagköltségekkel csökkentett - értékesítése nettó árbevétele után kell megfizetnie a helyi iparűzési adót. Természetesen csak abban az esetben, ha a helyi önkormányzat bevezette ezt az adónemet. Ebben az évben az iparűzési adó teljes összegével csökkenthető a társasági adóalap.

Ez a szabályozás elsősorban a vélhetően nyereséges, pozitív adóalapú és rendezett adókapcsolatokkal rendelkező vállalkozások részére biztosít előnyt. Az adónem jövője kétséges, mivel vitatott, hogy forgalmi típusú adó-e a helyi iparűzési adó, vagy sem. Ha igen, akkor már két forgalmi típusú adó lenne (az ÁFA és az iparűzési adó), s ezt tiltja az európai szabályozás. Döntés még nincs, s nem is várható rövid időn belül. A jelenlegi törvények alapján pedig 2006-ban biztosan fizetni kell.

Tegye fel kérdéseit Ön is a hvg.hu fórumán.

Gazdaság

Adómegtakarítási tippek

Még most sem késő alaposan átvizsgálni a januártól esedékes adó- és járulékváltozásokat: a cégek és a magánszemélyek is találhatnak olyan ötleteket, amelyek segítenek a döntésben, adókímélési szempontból mit érdemes még az idén megtenni, és mit jobb a jövő évre halasztani.

hvg.hu Gazdaság

Adóváltozások 2006-ban

Tételesen ismerteti a jövő év elején életbe lépő adó-, és társadalombiztosítási változásokat, és hasznos tanácsokat is ad az adózóknak az Ernst & Young könyvvizsgáló cég legfrisebb elemzése.

MTI Vállalkozás

Honállami adóztatás

Az Európai Bizottság szeretné, hogy a több országban tevékenykedő kis- és középvállalkozások kizárólag saját székhelyük szabályait vegyék figyelembe adózó nyereségük kiszámításakor. A javaslat célja, hogy tovább könnyítsék a vállalkozók költség- és adminisztratív terheit - derül ki a testület Brüsszelben kiadott közleményéből.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Az adófizetőkben nem, csak az inkasszóban bízik az APEH

Ha valaki, vagy valamely cég nem fizeti be a jogszabályok alapján befizetendő adóját, akkor azt más bevétellel kell pótolni a költségvetésben, ezt is figyelembe kell venni az inkasszó megítélésénél - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökhelyettese.

Kivesznek két programot a Windowsból – ha szüksége van rájuk, kézzel kell majd telepítenie

Kivesznek két programot a Windowsból – ha szüksége van rájuk, kézzel kell majd telepítenie

Mit tehet az a vendéglátóhely, amely a járvány alatt is fenntarhatóan akar működni?

Mit tehet az a vendéglátóhely, amely a járvány alatt is fenntarhatóan akar működni?

Vége a kifogásnak: nem fog lemerülni az akku a Google Meet találkozókon

Vége a kifogásnak: nem fog lemerülni az akku a Google Meet találkozókon