szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Március végén megnyílt új kiállításán mutatja be az amerikai Smithsonian Múzeum azt a kolosszális, 14 méteres és egy tonnánál is többet nyomó kígyót, amely 85 millió évvel ezelőtt uralta Dél-Amerikát. A Titanoboa maradványainak megtalálását a T-Rex után a legnagyobb felfedezésnek tartják.

Március végén nyílt meg a Smithsonian Múzeumban a Titanoboának nevezett óriáskígyóról szóló kiállítás; az óriási kígyó a paleocén korban Dél-Amerikában uralta az esőerdőket.

A hatalmas állatról - amely az eddig talált legnagyobb kígyó - a múzeum munkatársai életnagyságú modellt készítettek, a Smithsonian tévécsatornája pedig dokumentumfilmet forgatott a 14 méteresre és több mint egy tonnásra is megnövő, történelem előtti állat maradványainak felfedezéséről. A kiállítást jövőre több amerikai városban is bemutatják.

A Titanoboa első maradványait 2002-ben fedezték fel a Kolumbia északi részén található Cerrejon szénbánya területén, de az állat koponyájára csak tavaly sikerült rábukkanni. "Soha, a legvadabb álmaiban sem reméli az ember, hogy egy 14 méteres boa nyomára bukkan. A legnagyobb ma élő kígyók is csak feleekkorák" - mondta a BBC szerint Carlos Jaramillo, a Smithsonian Trópusi Kutatóközpont régésze, aki maga is részt vett a maradványok feltárásában.

A Titanoboa az anakonda és a boa távoli rokona volt, nem volt mérge, áldozatait egyszerűen összeroppantotta hatalmas állkapcsával - akár egy krokodilt is le tudott nyelni. A dinoszaruruszok kihalása után a kutatók szerint ez a kígyó volt a világ legnagyobb ragadozója legalább 10 millió évig.

©
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!