Tetszett a cikk?

A kormányzat internetes portálján már hétfőn elérhetővé válnak azok az információk, amelyeket a kormány tagjai nyújtanak be arról: az elmúlt öt évben milyen tisztségeket töltöttek be különböző cégeknél, illetve milyen tulajdonrészük volt egyes vállalkozásokban. A Magyar Nemzet hétfői számában megjelentekre reagálva - miszerint Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter közbeszerzési eljárás keretében 29,5 millió forintos megbízást adott a Pénzügykutató Rt.-nek, amelynek korábban ügyvezetője és vezérigazgató-helyettese volt - a tárca vezetője közölte: a cég nyilvánosan, a közbeszerzés szabályai szerint vett részt és nyert a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) tavaly kiírt pályázatán.

A kormányzat internetes portálján a hétfői nap folyamán mindenki számára elérhetővé válnak azok az információk, amelyeket a kormány tagjai nyújtanak be arról: az elmúlt öt évben milyen tisztségeket töltöttek be különböző cégeknél, illetve milyen tulajdonrészük volt egyes vállalkozásokban. Gál J. Zoltán kormányszóvivő az MTI-nek nyilatkozva vasárnap kiemelte: az interneten megjelenő adatok senkinek sem fognak különösebb meglepetést okozni, azok ugyanis korábban is nyilvánosak voltak, "ebben senkinek semmilyen titkolni valója nem volt és most sincs". Gál J. Zoltán a kormánykoalíció politikusaira kiterjedően készülő etikai kódex kapcsán közölte: ez olyan dokumentum lesz, amely megfelel a társadalmi elvárásoknak, olyan norma, amihez mindenkinek tartania kell magát.
Bárándy Péter igazságügy-miniszter véleménye szerint minden eszközt és lehetőséget át kell gondolni, amely lehetővé teszi, hogy az államigazgatás, a közigazgatás legfelső szintjén dolgozók vagyoni viszonyai, működésük átláthatóbb legyen. A szaktárca vezetője ezt az RTL Klub híradójának vasárnap este sugárzott adásában közölte annak kapcsán, hogy Kiss Elemér kancelláriaminiszter a lemondását megelőzően javaslatot tett az ügyvédi törvény módosítására. „Távozó miniszter vagy politikai államtitkár, ha ismét ügyvédként helyezkedne el, legfeljebb két évig ne fogadhasson el többségi állami tulajdonú cégtől megbízást, így módosítaná az ügyvédi törvényt Kiss Elemér utolsó hivatali előterjesztése” - hangzott el a műsorban. Az új jogszabály tervezetét Kiss Elemér már elküldte az igazságügy-miniszternek, s Bárándy Péter foglalkozik a javaslattal, amennyiben a miniszterelnök felkéri erre.
Bánáti János, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke az RTL Klubnak ellenérzését kifejezve úgy nyilatkozott: "holnap mondjuk egy pénzügyi tanácsadó cégnél merül fel ugyanez, holnapután egy építőipari vállalkozás tulajdonosából lesz miniszter, és akkor az építőipari cégekről kellene egy törvényt hozni". „Ha kell jogszabályt hozni ebben a kérdésben, és adott esetben nem elég az etika, nem elég a politikai kultúra, akkor ezt a megbízó oldaláról kell megvizsgálni, jelen esetben az állam oldaláról, ahol közpénzek felett döntenek” - tette hozzá.
Közben a Magyar Nemzet szerint Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter - közbeszerzési eljárás keretében - annak a cégnek, a Pénzügykutató Rt.-nek adott legkevesebb nettó 29,5 millió forintos megbízást, amelynek korábban ügyvezetője és vezérigazgató-helyettese volt. A Magyar Nemzet szerint a 314 millió forintos közbeszerzési eljárásban a Pénzügykutató Rt. a teljes összegnek csaknem egytized részét, 29,5 millió forintot nyert el Csillag tárcájától 24 versenytárs között. A lap szerint ha a miniszter arányosan dönt a keretösszeg felhasználásáról, úgy egy cégre alig 12,5 millió forint jutott volna.
A Pénzügykutató Rt. nyilvánosan, a közbeszerzés szabályai szerint vett részt és nyert a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) tavaly október 30-án kiírt pályázatán - közölte Csillag István, a tárca vezetője a Magyar Nemzet hétfői számában megjelentekre reagálva. A gazdasági miniszter hangsúlyozta: nincs részesedése a Pénzügykutató Rt.-ben. Szerinte más kutatóintézetek mellett a Pénzügykutató Rt. munkája is növeli a tárca szellemi kapacitását, ezért erről a jövőben sem mondanak le. A Pénzügykutató Rt. öt témakörben nyert, csakúgy, mint a Kopint-Datorg Rt; négy-négy témakörben nyert a GKI Gazdaságkutató Rt., a Világgazdasági Kutatóintézet és az MTA Közgazdaság-tudományi Intézet - mondta.
Kiss Elemér kancelláriaminiszter pénteken jelentette be lemondását, miután a hét folyamán több állami vállalatról nyilvánosságra hozták, hogy szerződéses kapcsolata van azzal az ügyvédi irodával, ahol Kiss korábban dolgozott. Kiss azonnali hatályú lemondását elfogadta a kormányfő; a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter az első kormánytag, aki távozik Medgyessy Péter kabinetjéből. Utódjáról az MSZP elnöksége és parlamenti frakciója hétfőn tárgyal. Egybehangzó kormányzati vélemények szerint a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter posztjára Draskovics Tibor, a miniszterelnök kabinetfőnöke a legesélyesebb. A MeH-et átmenetileg Szekeres Imre, a Miniszterelnöki Hivatal általános politikai államtitkára vezeti. Lapinformációk szerint Szekeres Imre, valamint Szilvásy György, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium közigazgatási államtitkára és Gyurcsány Ferenc, a kormányfő tanácsadója is jelölt lehet a posztra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Törökbálintnál mutatta meg egy merész sofőr, mit ne csináljunk soha a lerobbant autónkkal (videó)

Törökbálintnál mutatta meg egy merész sofőr, mit ne csináljunk soha a lerobbant autónkkal (videó)

Kásler Miklós elmondta, hogyan látja a nőket

Kásler Miklós elmondta, hogyan látja a nőket

820 lóerővel érkezhet a zöld rendszámos Lamborghini Urus

820 lóerővel érkezhet a zöld rendszámos Lamborghini Urus