Tetszett a cikk?

Összemossa, azonos elbírálásnak veti alá az internetes politikai tiltakozó akciót és a súlyos károkat okozó rendszerfeltörést az a hamarosan az Európai Parlament elé kerülő határozattervezet, melynek célja a közös uniós szabályozás elfogadása az információs rendszerek elleni támadások kezelésére - vélik a javaslat bírálói, akik szerint a tervezet hibái a felületes általánosításokból erednek. Ön szerint elegendő az internetes támadások törvényellenességét a zavarokozás ténye alapján megállapítani, vagy szükség van az e cselekedetek mögötti motiváció vizsgálatára is?

Az új tervezet, mely véget venne az eddigi európai gyakorlatnak, nem törődne az internet megzavarását okozó cselekedetek motivációjával, ezzel pedig bírálói szerint sok esetben a világhálót virtuális játszótérként felfogó fiatalkorúakat bélyegezné bűnözővé. Míg egy autógumi kilyukasztása elsimítható kisebb pénzbírság kifizetésével, ugyanilyen súlyú cselekedet az interneten könnyen börtönbüntetést jelenthet majd a gyermekkalózoknak.
A nyilvánosságra hozott javaslatok kritikusaik szerint nem tesznek különbséget a biztonsági rendszerek réseire rámutatni kívánó, építő jellegű és a rosszindulatú, károkozásra irányuló internetes támadások között, sőt, érvénybe lépésük esetén a figyelemfelkeltő online demonstrációk is az előbbiekkel azonos elbírálás alá eshetnek majd a közeljövőben. A tervezet szerint büntetés járna többek közt minden olyan cselekedetért, ami "megzavarja az információs rendszert", függetlenül a támadás motivációjától. (Információs rendszernek minősülnek a terv szerint a számítógépek, a kézi számítógépek, a mobiltelefonok, a belső és külső hálózatok, beleértve a szervereket és az internetes hálózat működéséhez szükséges infrastruktúrát.) Elsősorban az általános, pontatlan fogalmi meghatározások miatt a jövőben bűncselekménynek minősülhetne például az a február végi online tüntetés is, melynek során az iraki háború ellen tiltakozók emailek, faxok és telefonhívások tízezreivel árasztották el a Fehér Ház és a szenátus információs rendszerét.
A közvélemény és az érdekelt felek bevonása nélkül kidolgozott tervezet 2002 áprilisában került az Európai Unió legfőbb döntéshozó intézménye, a Miniszteri Tanács elé, amely idén március elején jelezte, támogatja a javaslatokat. S bár a miniszterek kiemelték, döntésükkel nem kívánnak a parlamenti határozat elébe menni, elemzők szerint állásfoglalásukkal jelentősen felgyorsították a törvény elfogadásának folyamatát. Az uniós törvényalkotók deklarált célja, hogy minél előbb létrejöjjön egy, a tagállamok különböző jogi szabályozásait felváltó, közösségi szabályozás az internetes bűnözés szankcionálására. Az elgondolás ésszerű: határokon átívelő cselekedetekről lévén szó, a közös szabályozás a legtöbb esetben hatékonyabb fellépést tenne lehetővé. Csakhogy, bár a kontinensen reménykedtek, hogy az egységes szabályok megalkotói okulnak a kérdést már korábban rendező Egyesült Államok sok esetben indokolatlanul kemény szankciókkal fenyegető joganyagának hibáiból (pl. az állami szerverek ellen végrehajtott akciók terrorcselekménynek minősítése), a szigorú uniós tervezet mégis a tengerentúli trendet követi.
A brüsszeli tervezet bírálói nem csak az építő és romboló támadások egybemosása miatt zúgolódnak: szerintük a valódi károkozások megítélésénél és szankcionálásánál sem lenne szabad minden esetben egyértelműen rendelkezni; még ezeknél a romboló jellegű támadásoknál is figyelembe kellene venni a károkozás körülményeit. Az "Anna Kurnyikova" néven hírhedtté vált vírus létrehozója például egy kevés számítástechnikai ismerettel bíró fiatalember volt, aki vírusgenerátor segítségével kreálta a teniszsztár aktfotóit ígérő vírust. A levelet heccből elindító holland ifjú az Egyesült Államok hatályos törvényei szerint akár tíz éves börtönbüntetést is kaphatott volna cselekedetéért, Hollandiában azonban - a mentő körülmények figyelembevételével - csupán 150 óra közhasznú munkára ítélték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!