Tetszett a cikk?

Jó befektetéssé vált egy angol cég számára az 1998-ban megvásárolt, Londontól 110 kilométerre lévő, a hidegháború idején, 1951-ben épült atombiztos bunker: 2001. szeptember 11. óta számos cég helyezte itt el számítógépes rendszerének biztonsági másolatát, drága pénzért. Amennyiben Londont terrortámadás érné, az előrelátó vállalatok működése zavartalan lenne, az irányítás a földbe ásott betonbunkerből történne. Ön bérelne helyet atombiztos óvóhelyen, ha lenne ilyen?

Centralizáció helyett szét kell választani és több irodában elhelyezni a cég szervezeti egységeit - szól az általános jó tanács 2001. szeptember 11. óta. A cél az, hogy terrortámadás esetén minimalizálni lehessen a vállalat veszteségeit, a számítástechnikai rendszer biztonsági másolata (backup system) pedig lehetővé teszi, hogy a vállalat működése katasztrófahelyzetben is folyamatos lehessen.
A World Trade Centert ért terrortámadás során az irodaközpontban székelő cégek egy része nemcsak munkatársait, hanem a vállalat működéséhez elengedhetetlen adatokat, papírokat, számítógépes adatbázisokat is elvesztette. Így járt a 85. emeletet elfoglaló Harris Beach & Wilcox LLP jogi iroda is, amelynek hónapokba került, míg ismét vissza tudott állni a normális üzletmenetre. A Harris azóta megfogadta az informatikai szakemberek tanácsait: elvetve korábbi, hagyományos, papíralapú munkamódszerét, minden dokumentumot számítógépre visz, a teljes rendszerről pedig külön irodában készít biztonsági másolatot.
Londontól 110 kilométerre, csendes vidéki környezetben, harminc méterrel a föld felszíne alatt fekszik az az 1951-ben épült bunker, amely ma már több mint száz cég számára nyújt biztonsági óvóhelyet. Az A.L. Digital nevű biztonságtechnológiai cég által üzemeltetett, egyszerűen csak Bunker névre hallgató intézmény robbanásbiztos ajtókkal, levegőszűrővel, mágneses sugárzás ellen védő páncélajtókkal van felszerelve - büszkélkedett a CNN-nek Paul Lightfoot, a cég egyik vezetője. Az eredetileg a királyi légierő számára épített bunker egy esetleges szovjet atomtámadás ellen nyújtott volna védelmet, de ellenáll biológiai és kémiai támadásnak is. "London nagyon veszélyes hely, hiszen vonzza a terrorakciókat, itt vidéken viszont nem kell félni semmi ilyesmitől" - mondta a CNN-nek Geoff March, az Ebsco Industries informatikai vezetője, aki nemrég döntött úgy, hogy igénybe veszi a Bunker szolgáltatásait. Jelenleg ötven alkalmazott őrködik a közel száz cég által itt elhelyezett szerverek biztonsága felett - évente akár a százezer dollárt is meghaladó díjakért. Lightfoot büszke arra, hogy olyan neves cégek, mint a Sun Microsystems is az ügyfeleik közé tartoznak.
Száz százalékos biztonság nem létezik - vallják be az informatikai szakértők. Minden cégnek magának kell eldöntenie, mennyit hajlandó biztonsági célokra áldozni, vagy másképp fogalmazva, mennyit hajlandó kockáztatni egy esetleges terrorista támadás esetén.
Ön szerint megéri atombiztos bunkert bérelni, hogy elhelyezhessük cégünk számítástechnikai rendszerét, vagy ez túlzás?
A Bunkernet honlapja

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!