szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Meg kell változtatni az EU infokommunikációs politikáját ahhoz, hogy a 2000-ben megfogalmazott lisszaboni kritériumok, miszerint az EU-nak 2010-re a világ legversenyképesebb tudásalapú gazdaságává kell válnia, megvalósuljanak – jelentette ki Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter.

A miniszter szerint a lisszaboni folyamat 2005-ben a félidejéhez ér, de már most látható, hogy számos célkitűzés nem fog megvalósulni 2010-ig. Az eddig meghozott intézkedések, valamint az EU-tagállamok által végrehajtott reformok nem elégségesek, a továbbra is fennálló szerkezeti problémák akadályozzák az egységes belső piac hatékony működését.

A holland EU-elnökség felkérésére ezért a PriceWaterhouseCoopers (PWC) elkészítette Az infokommunikációs technológiák (IKT) jövőjének vizsgálata című tanulmányt, mely szerint az EU-n belül szükség van az IKT-politikák megváltoztatására ahhoz, hogy ne nőjön az USA-tól, Japántól és Koreától való elmaradása. Az elemzés több kitörési pontot nevez meg.

Bienerth Gusztáv, a PWC magyarországi vezető partnere elmondta: így például az e-üzletviteli és az e-kormányzati hangsúlyokat át kell helyezni az elérhetőségről a komplex IKT-alkalmazásokra. Ösztönözni kell az európai IKT-környezet szabványosítását, az új technológiák bevezetését és az EU-nak globális vezető szerepre kell törekednie az IKT-ipar egyes területein.

A PWC tanulmánya kiemeli, hogy el kell távolítani az akadályokat az európai elektronikus hírközlési ágazat megújulása elől. Emellett meg kell nyerni a fogyasztók bizalmát a biztonságot fokozó megoldások alkalmazására. Ahhoz, hogy az EU az IKT területén versenyképes tudjon maradni a világ e téren vezető országaival, a „hozzáférés mindenkinek" elve helyett a „képességet mindenkinek" elvet kell követni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tech

Magyarország a 36. az informatikai ranglistán

Az ENSZ Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) nevű szervezetének az információtechnológiai fejlettséget felmérő jelentésében hazánk a közép- és kelet-európai térségben a negyedik helyen áll, világviszonylatban pedig a 36. helyet foglalja el.