szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Bálna Bizottság (IWC) elítélte a szigetország abbéli tervét, hogy tudományos kutatások céljából növelje bálnavadászati kvótáját. A tervezet ellenzői szerint ugyanis Japán a kutatásokkal próbálja takargatni kereskedelmi érdekeit a tengeri emlősök vadászatában.

A tudományos céllal levadászott
bálnák egy része így végzi
© AP
A BBC News értesülései szerint a tokiói javaslat alapján japán kutatóhajók évi több mint ezer bálnát vadásznának le az Antarktiszt körülvevő vízeken. A delegáció az IWC június 20-24-ig tartó éves gyűlésén bejelentette, szeretnék bevezetni JARPA-2 elnevezésű bálnavadászati programjukat, amely eleget tesz a szervezet szabályainak.

A különböző bálnavédelmi szervezetek szerint a tervezett programbővítést a bálnavadászatot ellenző országok nem támogatják.

Az 1946-ban meghozott nemzetközi bálnavédelmi törvény kimondja, miszerint „bármelyik kormány kiadhat olyan különleges engedélyt állampolgárai számára, amely felhatalmazza őket, hogy megöljenek, élőhelyükről eltávolítsanak és kezelésnek vessenek alá bálnákat tudományos kutatás céljából a szóban forgó kormány által meghatározott számbeli és minőségi feltételek szem előtt tartásával”.

Más szavakkal ez annyit jelent, hogy a tudomány nevében bármely annyi bálnát vadászhat le, amennyit csak akar, mindegy, a többi ország mit gondol, illetve függetlenül a tudosók véleményétől.

Miután 1986-van az IWC moratóriumot hirdetett a kereskedelmi bálnavadászat megfékezése érdekében, Japán elindította az Antarktiszi Japán Bálnakutatási Programot, a JARPÁ-t, amelynek keretében évente 440 Minke bálnát gyűjtenek be a Déli-Sark körüli vizekből.

Egy másik program, a JARPN zászlaja alatt a japán hajók 100 minke, 50 Bryde
és 100 tőkebálnát, valamint 10 nagy ámbráscetet gyűjtenek be az Csendes-óceán észak-nyugati régióiban.

A csúcstalálkozó előtt Japán tudományos körökben megszellőztette, hogy beszüntetné a JARPA programot, s hamarosan elindítaná a JARPA-2-t, amely 935 minke, 50 barázdásbálna és 50 hosszúszárnyú bálna tudományos célokra történő levadászást tenné lehetővé a halászflották számára.

Hatvanhárom, az IWC-vel közösen dolgozó tudós ennek hallatán közleményt adott ki, amelyben elítélik a JARPA-2-t.

A nemzetközi nyomás sem hat (Oldaltörés)

„Tudományosan megalapozatlannak tartjuk, hogy nyilatkozzunk a JARPA-2-ről, mielőtt az IWC-nek lehetősége lenne rá, hogy elemezze a 18 éve zajló hatásvizsgálatok eredményeit” – áll a tudósok közleményében. „Ha a program elindul, Japán éves kvótái olyan szintre emelkednek a minke bálnák esetében, amelyek megközelítik a moratórium előtti időszakot. Ennek fényében nem érezzük feladatunknak, hogy tudományosan alapokon nyugvó véleményt adjunk ki a JARPA-2 tervezetről.”

Az IWC gyűlésen az ausztrál delegáció arra kérte a japán képviselőket, hogy szüntessék be a kutatást, de legalábbis váltsanak át olyan módszerekre, amelyek nem követelik bálnák százainak az életét. Az ázsiai szigetország küldöttei erre úgy reagáltak, hogy ebben az esetben nem tudnák megszerezni a kutatásokhoz szükséges információkat.

A japán javaslatot végül alacsony többséggel, 30-27-es arányban leszavazták. A szakértők szerint a voksolás fordítva is elsülhetett volna, ha a Japánt hagyományosan támogató fejlődő országok megjelennek a konferencián.

„Örömmel tölt el bennünket, hogy a küldöttek elfogadták az ausztrál indítványt” – nyilatkozta Rochard Cowan brit bálnaügyi előadó a BBC Newsnak. „Ez igazolja azt a felvetést, hogy a bizottság többsége azt tartja helyesnek, ha a japán program ne induljon el, amíg a 18 évnyi adatot átfogó hatásvizsgálat le nem zárul.”

A szavazás ellenére japán nem változtatna szándékain.

„A JARPA-2 programot a kitűzött határidővel el fogjuk indítani, mivel a szóban forgó vizsgálat mintáit úgy állapították meg, hogy azok statisztikailag releváns eredményeket szolgáltassanak” – nyilatkozta Akira Nakamae, az egyik japán küldött.

A japán delegáció egy másik tagja úgy fogalmazott, hogy országának szándékában áll megfordítani a szavazás kimenetelét jövőre, amikor reményeik szerint több, Japánt támogató ország küldöttsége jelenik meg a konferencián. Mindeközben az állatvédő szervezetek elégedetlenségüknek adtak hangot, hogy sem a szavazás, sem a tudósok által kiadott vélemény nem volt hatással a szigetország szándékaira.

„Itt az ideje, hogy Japán végre elfogadja egy olyan nemzetközi fórum véleményét, amely 18 év alatt 41-szer mondta már ki, hogy egy ilyen kutatási program semmilyen indokkal nem igazolható” – nyilatkozta a BBC-newk Patrick Ramage az International Fund for Animal Welfare (IFAW) munkatársa. „Örülünk a szavazás kimenetelének, azonban csalódottak vagyunk, mert tisztában vagyunk vele, hogy több mint 1000 bálnát ölnek majd le a japán vadászhajók egy olyan régióban, amely ráadásul menedékként szolgál az állatok számára.”
Néhány nyugati küldöttség magasabb politikai fórumok elé vinné az ügyet, hogy megreformálják a bálnavadászati konvenciókat, s befoltozzák a szabályzáson tátongó joghézagokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kult

A bálnalovas

A hagyomány szerint minden generációban a fiú örökös veszi át a családfő szerepét.

Hét nap

MAGYAR BÁLNATILALOM

Ötvenharmadikként Magyarország is csatlakozik a bálnavadászatot szabályozó 1946-os nemzetközi egyezményhez.

34 millió migránst kellene Európának integrálnia

34 millió migránst kellene Európának integrálnia

Kásler Miklós bármelyik vakcinát beadatná magának

Kásler Miklós bármelyik vakcinát beadatná magának

Majkát kiengedték a kórházból, és végtelenül hálás a balassagyarmatiaknak

Majkát kiengedték a kórházból, és végtelenül hálás a balassagyarmatiaknak