szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Számos kudarc és csalódás után biztató eredményről számoltak be a malária köztesgazdájának számító szúnyog nagybani irtásával foglalkozó kutatók.

A maláriát okozó egysejtű lázállatka az anopheles a szúnyog tápcsatornájában tenyészik. A kétszárnyú rovar csípésekor annak nyálával együtt kerül be a kórokozó az áldozat szervezetébe, örökre megfertőzve őt a nem egyszer halálos kimenetelű betegséggel.

Brit és holland tudósok kísérleteik során egy agresszív gombafajt vetettek be az anopheles szúnyog ellen. Mint a Science folyóiratban beszámoltak róla, a biológiai fegyverként felhasznált Beauveria bassiana gomba spóráit olajszerű folyadékba keverték, amely nem szárad ki. Ezután e folyadékkal permetezték be a kísérletekhez felhasznált gyapotcserjék leveleit.

Azt tapasztalták, hogy azoknak a szúnyogoknak a többsége, amelyek érintkezésbe kerültek a levelekkel, rövid időn belül elpusztult. Az agresszív gomba spórái jóformán „felzabálták" a rovarokat. Azok a rovarok pedig, amelyek túlélték a találkozást a gombával, jóval kevesebb malária-kórokozót vittek át a kísérleti állatokra. A tudósok mérései szerint a parazitát hordozó anopheles szúnyogok aránya a korábbinak a nyolcvanad részére csökkent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Szarvasgomba kilója nyolcmillióért

Egy valamivel több mint egykilós fehér szarvasgomba közel nyolcmillió forintos áron kelt el az olasz Piemonte tartományban, a Grinzane Cavour kastélyban rendezett a hétvégén a kapitális gombák hagyományos árverésén. A boldog nyertes egy 89 éves New York-i vendéglős.

Szeretettel Pozsonyból: Csak a tesztemen át

Szeretettel Pozsonyból: Csak a tesztemen át

A Facebooké lett egy újabb cég is, egymilliárd dollárt fizethettek értük

A Facebooké lett egy újabb cég is, egymilliárd dollárt fizethettek értük

Karikó Katalin a HVG-nek: számomra fontos, hogy minél hamarabb minél több ember megkapja a vakcinát

Karikó Katalin a HVG-nek: számomra fontos, hogy minél hamarabb minél több ember megkapja a vakcinát