szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bár az alapos vizsgálatok több hónapot is igénybe vesznek, a NASA tudósai már az első nyilatkozataikban nagy sikernek minősítették a Tempel 1 üstökös megtorpedózását.

A Deep Impact űrszonda becsapódó egysége és az üstökös hétfői összeütközéséről az amerikai űrkutatási hivatal által kapott felvételeken két anyagkilövellés látszik. Az első oszlopszerűt később egy nagyobb, gömbként táguló követte, s azt jelezték a tudósoknak, hogy a becsapódó szondaegység előbb puha, üledékes anyagot ért, majd az üstökös mélyebb rétegében kemény anyagba ütközött. A Tempel 1 felizzott, fényereje mintegy negyedóráig az eredeti ötszöröse volt.

Kattintson a képre a cikkhez tartozó galéria megtekintéséhez!
© AP
Az öt tonna dinamit felrobbantásával azonos erejű becsapódás nyomán kilövellő por és gázok még akár hetekig eltakarhatják az üstököst, s a világűrben lévő szondák, egyéb űreszközök csak a felhő eloszlása után kezdhetnek hozzá a megfigyeléshez.

A kutatók remélik, hogy sikerült elég mély krátert - ez házméretűtől a futballpálya méretűig bármilyen lehet, attól függően, hogy milyen szilárd az eltalált anyag - ütni a Tempel 1-en, s feltárul előttük az égitest magja. A gázból, porból, szerves anyagból és jégből álló üstökösök ugyanis a Naprendszer legtávolabbi részeiből származnak, s mivel galaxisunk keletkezése idején a Nap nem melegítette fel őket, a belsejükben, fagyott állapotban megőrizték azt az anyagkeveréket, amelyből 4,5 milliárd éve a bolygók kialakultak. A tudósok azt is feltételezik, hogy a 3,9 milliárd évvel ezelőtti erős üstököstevékenység idején a Földdel összeütköző üstökösök hozták a bolygóra a vizet és az első szerves anyagot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Üstökösbe csapódott a Deep Impact űrszonda

A terveknek megfelelően, hétfő reggel közép-európai idő szerint néhány perccel nyolc óra előtt, becsapódott a Temple-1 üstökös magjába a Deep Impact amerikai űrszonda - jelentette be Kaliforniában lévő pasadenai repülésirányító központ.

MTI Tech

Beperelték a NASA-t a Deep Impact miatt

Horoszkópjának tönkretétele miatt egy orosz csillagjós pert indít az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA ellen, miután a a Deep Impact nevű amerikai űrszonda egyik fele hétfőn a terveknek megfelelően "telibe találta" a Tempel-1 üstökös magját.

MTI Tech

Deep Impact: irány az üstökös!

A Deep Impact (Mély Becsapódás) amerikai űrszonda sikeresen útjára bocsátotta vasárnap reggel azt a modulját, amelynek a tervek szerint be kell csapódnia a Földtől jelenleg 133 millió kilométernyire lévő Tempel 1 üstökösbe.

hvg.hu Tech

Céljához közeledik a Deep Impact űrszonda

Az űreszköz dohányzóasztal nagyságú becsapódó egysége július 4-én csapódik majd a Tempel 1 elnevezésű, közel Manhattan méretű üstökösbe. A kutatók értékes adatok birtokába juthatnak a nagyszabású kísérlet eredményeképpen.

Nincs felső határa a testmozgásnak, ha a szív egészségéről van szó

Nincs felső határa a testmozgásnak, ha a szív egészségéről van szó

Fotópárbaj rengeteg képpel: a Huawei legjobb telefonját küldtük a legütősebb iPhone ellen

Fotópárbaj rengeteg képpel: a Huawei legjobb telefonját küldtük a legütősebb iPhone ellen

Ez történt: Bankkártyával lopó csalókat leplezett le a Jófogás

Ez történt: Bankkártyával lopó csalókat leplezett le a Jófogás