szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A japán űrkutatási ügynökség (JAXA) sikeresen fellőtte új műholdját, amely a titokzatos fekete lyukak körüli kérdéseket hivatott megválaszolni.

Az M-5 típusú hordozórakéta a Tokiótól közel ezer kilométerre fekvő Kagoshima prefektúrában található Ucsinoura bázisról startolt vasárnap, fedélzetén az Astro-EII műholddal. Az űrügynökség szóvivője elmondta, hogy a kilövés időzítése miatt az űrjármű az indítást követő harmadik percben levált a fő meghajtórakétáról, majd a nap folyamán később az Astro-EII sikeresen Föld körüli pályára állt, a felszín felett mintegy 560 kilométerrel. A 6 és fél méteres műhold 1,7 tonnát nyom. Fedélzetén öt darab röntgenteleszkóp található, amelyeket napelem paneljei segítségével táplál.

A JAXA napi öt alkalommal kap majd adatokat az Astro-EII-től. Ez alaposan próbára teszi majd a műhold adatátviteli képességeit, ugyanis hatalmas mennyiségű információt kell majd továbbítania a fekete lyukak mozgásáról, valamint összeomló galaxisokról és csillagokról. A japán tudósok azt remélik, hogy az adatok megfejtésével közelebb kerülnek az univerzum evoluciójának titkaihoz.

A japán űrprogram teljes gőzzel halad, miután februárban sikeresen fellőtték a H-2A jelzésű rakétát. A JAXA 2003-ban függesztette fel a küldetéseket, miután egy kémműholdakat szállító rakéta repülés közben felrobbant. Az Astro-EII-t eredetileg korábban lőtték volna fel, azonban az űrügynökség először a H-2A-t akarta biztonságosan feljuttatni a kozmoszba. Az Astro-EII a jövő héten kezdheti meg az adatszolgáltatást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Elhalasztották a Messenger űrszonda indítását

A kedvezőtlen időjárás miatt legalább 24 órával elhalasztotta a Naphoz legközelebb eső bolygó, a Merkúr jobb megismerését szolgáló Messenger űrszonda indítását az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA - jelentette be a floridai Cap Canaveral űrközpont.

Világ

Kettészakított egy csillagot egy fekete lyuk

Első ízben készített bizonyító felvételeket két műhold egy óriási űrbeli fekete lyukról, amely részben felfalt egy csillagot. Ilyen jelenségek egy csillagrendszerben 10 ezer évenként láthatók.

MTI Tech

Üstökösbe csapódott a Deep Impact űrszonda

A terveknek megfelelően, hétfő reggel közép-európai idő szerint néhány perccel nyolc óra előtt, becsapódott a Temple-1 üstökös magjába a Deep Impact amerikai űrszonda - jelentette be Kaliforniában lévő pasadenai repülésirányító központ.

Világ

Hawking: tévedtem a fekete lyukakról

Visszavonta korábbi elméletét a fekete lyukak által elnyelt anyagról és energiáról Stephen Hawking brit fizikus, csillagász, a mai tudomány talán legjelentősebb gondolkodója. Új nézeteinek írásos összefoglalását a jövő hónapban hozzák nyilvánosságra.

MTI/hvg.hu Tech

Leszállt a Huygens európai űrszonda a Titánra

A Szaturnusz legnagyobb holdja, a Titán fagyos légkörén keresztülhatolva leszállt a felszínre a Huyghens európai űrszonda, – közölte péntek délután a Darmstadtban lévő irányítóközpontban a vállalkozás igazgatója, a francia Jean-Pierre Lebreton. Sőt megjöttek az első képek is.

Pénzügyek

Fekete lyukak

Miközben a gazdaság szereplői az élőmunka terheinek mérséklését sürgetik, a társadalombiztosítási járulékokból táplálkozó alapok bevételei évek óta nem fedezik kiadásaikat. A hiány másfélszerese volt tavaly a tervezettnek, s nemigen lesz ez másként 2005-ben sem.

MTI Tech

A cél előtt az öngyilkos űrszonda

Hétfőn érkezik meg úti céljához, a jelenleg a Földtől 132 millió kilométerre lévő Tempel 1 üstököshöz a Deep Impact (Mély Becsapódás) nevű amerikai űrszonda, hogy a tudomány oltárán feláldozva magát behatoljon a kométa magjába, és hatalmas krátert vájjon a felszínbe.

Hét nap

ŰRSZONDA A TITÁNON

Metánból és etánból álló köd burkol fagyott, narancs alapszínű világot, szétszórt vízjégtömbök borítják a felszínt, az...

Tovább drágul a nyíregyházi stadion, akár 19 milliárd forintot is elkölthetnek rá

Tovább drágul a nyíregyházi stadion, akár 19 milliárd forintot is elkölthetnek rá

Kaszinót jelentett fel a Momentum a járványügyi szabályok megsértése miatt

Kaszinót jelentett fel a Momentum a járványügyi szabályok megsértése miatt

Már lehet regisztrálni a falusi kisboltok támogatására

Már lehet regisztrálni a falusi kisboltok támogatására