szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A négyéves gyerekek az első számtani teszteknél agyuknak ugyanazt a területét használják, amelyet a felnőttek a matematikai feladatoknál. Amerikai kutatók egy MRI tomográf segítségével figyelték meg, hogy a matematikai értelem fejlődésénél miként kapcsol az agy.

Az MRI olyan diagnosztikai technika, amely az emberi belső szerveket és szöveteket mágneses mezőkkel és rádióhullámokkal tudja vizsgálni. A műszaki elvet 1946-ban Bloch és Purcell egymástól függetlenül fedezte fel, és hamarosan alkalmazni kezdték mind a fizikában, mind pedig a kémiában. A két tudós 1952-ben Nobel-díjat kapott.

A Wissenschaft című német hírportál beszámolója szerint Jessica Cantlon a durhami egyetemen kutatótársaival 8 gyerek és 12 felnőtt agyi tevékenységét rögzítette és elemezte, miközben különböző bonyolultságú feladatokat kellett megoldaniuk, például 32, majd 64 körrel játszottak egy képernyőn.

Mind a felnőtteknél, mind pedig a négyéves gyerekeknél a jobb homloklebeny egy bizonyos körzetében érzékeltek meghatározott aktivitási mintákat a kutatók. Véleményük szerint az első matematikai készségek, amelyek a tömegek és számok felfogására vonatkoznak, ebben a régióban alakulnak ki. Kiderült az is, hogy ugyanez a terület válik aktívvá akkor, ha a felnőtteknek nehezebb feladatokat kell megoldaniuk.

A kutatók a kísérletek során más objektumokat, például háromszögeket mutattak az alanyoknak. Ezzel azt az eshetőséget akarták kizárni, amely szerint az agy az adott régióban csak a formákat értékeli ki, és nem foglalkozik a mennyiséggel.

A legnehezebb feladat azonban az volt, hogy a gyerekeket hozzászoktassák a mágneses tomográf csöveihez. „Összesen 17 gyereket »szkenneltünk«, de nem tudtuk az összes adatot kiértékelni, annyira mocorogtak” – mondta a kutatás vezetője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Tech

A zenei gyakorlat hatékonyabbá teszi az agyműködést

A zenészek agya jobb hatásfokkal, gyorsabban dolgozza fel a hangjelenségeket, így a zenei képzés segíthet a nyelvi képességek fejlesztésében is, és hasznos lenne, ha az olvasással-számolással azonos súllyal szerepelne a kisiskolások tanrendjében.

MTI Tech

Agyhártyagyulladást okozhat a csókolózás

Baktérium okozta agyhártyagyulladással, meningitisszel fenyeget, ha valaki túl sok emberrel csókolózik túl rövid időn belül - derül ki a British Medical Journal tudományos folyóiratban közzétett tanulmányból.

Jonas Jonasson: "A bosszú sokszor az első lépés a háborúhoz"

Jonas Jonasson: "A bosszú sokszor az első lépés a háborúhoz"

Visszavonul Fekete László

Visszavonul Fekete László

Daruval, fél nap alatt mentettek ki egy kútba esett elefántot

Daruval, fél nap alatt mentettek ki egy kútba esett elefántot