szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Persze ez még mindig sokkal jobb, mint amit anno a Panda Internet Security csomagja művelt: hajlamos volt...

Persze ez még mindig sokkal jobb, mint amit anno a Panda Internet Security csomagja művelt: hajlamos volt véglegesen megölni egy-egy rendszert, ha úgy tartotta kedve (szerencsére a legutóbbi Panda termékek ezt a „fícsört” már nem tartalmazzák), de azért a Symantectől sem szép, hogy a kezünkbe ad egy nagynevű, közkedvelt vírusirtót, amelyik oly mértékben fogja vissza a munkát, hogy végül az ember inkább a megkockáztat egy vírusfertőzést a gépen, mintsem tovább használja.

A Norton Internet Security csomagok ezt még tovább is tudták fejleszteni, ha valaki bekapcsolt minden szolgáltatást - tűzfal, antivírus, szülői felügyelet, spamszűrés, anti-phising stb. -, hát „bivalygépre” volt szüksége, hogy még dolgozni is tudjon. De még akkor is ott volt a LiveUpdate, amelynek folyton valami gondja támadt.
Nos, örömmel jelentjük, hogy mindennek immár vége. És kivételesen azt kell mondanunk, hogy nem csak a dobozra pingált PR szövegek szerint. A Norton Internet Security 2008 ugyanis gyorsabb lett elődeinél, kevésbé kötekedik a felhasználóval és talán még szebb is, bár ez nagyon szubjektív. 
A jelenlegi felület már jól néz ki, de nem mindig könnyű kiigazodni rajta (legalábbis a beállítások között, az alapképernyő szebb és áttekinthetőbb is lett). Persze lehet, hogy a Vista kompatibilitás nyomatékossá tételeként lett ilyen kusza, néhol tisztára, mint a Vista vezérlőpultja.

Az alapképernyő szebb lett

Sebesség
De ne ragadjunk le a külsőségeknél! A lényeg a sebesség és a biztonság. Ezen a téren pedig most egészen megtáltosodott az IS2008.
A tesztgép nem korunk legerősebb masinája volt (P4, 2,8 GHz, 1 GB RAM), de ez nem véletlen, ugyanis korábban már két Norton IS változat is helyet kapott rajta, és mindkettő Uninstall áldozata lett, mivel akadályozta a gépen a munkát. Ezúttal azonban még egy háttérben futó teljes rendszerellenőrzés mellett is lehetett vele dolgozni, igaz, azért ilyenkor még mindig visszahúzza a dolgokat, hogy az IS rátelepszik a merevlemezre, vizsgálat címén. Ha viszont a program a Taskbarra ülve csak az aktuális eseményeket ellenőrzi, meglepően visszafogott a rendszerigénye (és ez a memóriaigényre is vonatkozik, amely szintén csökkent).

Az adathalászat elleni modul is gyorsult, bár nem sokat

Még a phising szűrés is elfogadható tempóban zajlik böngészés közben, de legalábbis az IE7 saját megoldásánál mindenképpen gyorsabb.
Ezúttal tehát nem lódítottak olyan nagyot a Symantec PR-esei (az előző verzión inkább csak jól hangzó duma volt a teljesítménynövekedés). A programcsomag valóban gyorsabban működik. Mellesleg az indulás, a felhasználói felület működése és a szkennelés is gyorsult. Ritkán fordul elő, de úgy látszik, van ilyen...

[[ Oldaltörés: Második oldal ]]

Amit a csomag kínál
Hasonlóan az eddigiekhez, a Norton Internet Security 2008 is komplett megoldást kínál azoknak, akik állandó kapcsolatban vannak a manapság nem éppen veszélytelen internettel.
A csomag lelke természetesen a Norton Antivitus aktuális verziója, amely hatékony védelmet nyújt a vírusok, kémprogramok, rootkitek és egyéb kártevők ellen.

Testreszabható tűzfal

Természetesen tűzfalat is találunk, amelyet az automatikus beállítások mellett a haladóbb felhasználók is kedvük szerint állítgathatnak. Ez megbízhatóbb és kezesebb akár az XP, akár a Vista saját tűzfalánál, az Antivirus pedig szintén veri a Microsoft hasonló megoldásait (OneCare és AntiSpyware), így már ezért a két funkcióért is megéri beruházni a csomagra.
De az IS 2008 azért ennél többet is nyújt. Így például van böngészővédelem, amely a kártékony kódok ellen védi az igencsak hézagos Internet Explorert.
Az Identity Safe személyes adatainkat óvja az online banki szolgáltatások igénybevételekor, vásárláskor vagy böngészés közben. Ráadásul tárolja a személyes adatokat, így azok beillesztése egy űrlap kitöltésekor szinte gyerekjáték.
Találunk még egy Network Security Map névre keresztelt alkalmazást is, amely az otthoni hálózatokat teszi biztonságosabbá, így többek között a vezeték nélküli hálózatokat is felügyeli (sőt, segít megfelelően konfigurálni a wifi routert is).

Tegyünk meg mindent otthoni hálózatunk védelméért

Az IS 2008 tartalmazza a SONAR elnevezésű viselkedésalapú azonosítási technológiát, így jó esélyünk van arra, hogy a legújabb kártevőktől is védve legyünk, akkor is, ha azokat maga a rendszer még nem is ismeri.

Ajándékcsomag
Valamilyen érthetetlen oknál fogva a Symantec rászokott, hogy a szoftvereit ízekre szedve tálalja. Ha megvásároljuk a dobozos változatot, az imént ismertetett alkalmazások hullanak az ölünkbe. De hasonlóan a Norton 360-hoz, a telepítőben van egy Download Add-on pack menüpont, amelyre kattintva letölthetünk egy további csomagot. Ennek tartalmából csak a spamszűrő ér valamit, emiatt viszont tényleg érdemes letölteni. Érthetetlen, miért nem sikerült beletuszkolni az eredeti telepítőkészletbe (a CD-n bőven elférne). Mindegy, egy ADSL kapcsolattal percek alatt lejön, és telepíteni sem nagy kunszt.
Szintén ajándék a Szülői felügyelet megoldás, ami pont olyan, mintha nem lenne. Vista alatt ugyanis teljesen értelmetlen (a rendszer megoldása sokkal bőségesebb eszköztárat kínál), de XP alatt sincs különösebb haszna, mindössze webcímeket képes szűrni.

Spamszűrő ajándékba

Aktiváljunk boldogan
Az aktiválás mára megszokott dologgá vált, számtalan szoftvercég alkalmazza, a „nagyok” esetében pedig elképzelhetetlen, hogy ne fussunk bele. Így aztán a Norton Internet Security 2008-at is aktiválnunk kell. Cserébe letölthetjük az Add-on csomagot, és igénybe vehetjük a terméktámogatást. És persze egy évig nyugodtan frissíthetjük az adatbázist, és elérjük a programok frissítéseit is, ami biztonsági szoftverek esetében létfontosságú.

Aktiválás nélkül nincs élet...

Kell, vagy nem?
Mindent egybevetve pozitív csalódás volt az IS 2008, mivel voltak fenntartásaink a korábbi verziókra építve. Azonban úgy tűnik, végre túljutott a Symantec a rendszerfaló korszakon, és az IS 2008 már régebbi gépeken is képes normális tempóban működni. Akinek pedig újabb gépe van, teljes nyugalommal választhatja a jó öreg Norton aktuális utódját.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
10-20 ezer forintért ellenőrizhető a kínai vakcina hatásossága

10-20 ezer forintért ellenőrizhető a kínai vakcina hatásossága

9/11 huszadik évfordulójáig vonulna ki Afganisztánból az USA

9/11 huszadik évfordulójáig vonulna ki Afganisztánból az USA

Nem engedi útjára Egyiptom a Szuezi-csatornát eltorlaszóló Ever Givent

Nem engedi útjára Egyiptom a Szuezi-csatornát eltorlaszóló Ever Givent