szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ázsiai szuperhatalom egyik vezető űrszakértője szerint Peking másfél évtizeden belül Föld körüli pályára állítaná saját űrállomását

A Hold-szonda indul a
"Hosszú menetelés" fedélzetén
© AP
A BBC értesülései szerint Long Lehao rakétatervező mérnök a kínai állami médiumoknak bejelentette, hogy az ország tudósai azon dolgoznak, hogy egy „kisebb, 20-tonnás űrben lévő kutatóközpontot állítsanak Föld körüli pályára. Az ország űrkutatási hivatal később közleményt adott ki, amelyben azt állították, ezek még nem végleges tervek.

A bejelentés az első kínai Hold-szonda sikeres indítását követte, amelyből egyes elemzők arra következtetnek, hogy Kína nem hivatalos űrversenybe kezdett Japánnal és Indiával. Ha a terv sikerrel jár, Kína lehet az egyetlen ország, amelynek saját űrállomása van. Az orosz Mir űrállomás 2001-es bezárása óta ugyanis csupán az ISS nemzetközi űrállomás kering a Föld körül, abban pedig 16 ország projektjei egyesülnek.

Bár Long nyilatkozatát felkapta a kínai média, egy szakember később úgy fogalmazott, egyelőre nincsenek ennyire kőbe vésett tervek.

„Kína egyelőre nem kötelezte el magát egy űrállomás megépítése mellett” – mondta Li Guoping, a kínai űrhivatal munkatársa.

Long azt nyilatkozta a China Daily-nek, hogy az űrállomás a kínai, embereket az űrbe küldő programjának harmadik és végső lépcsője esz. Az első lépés a 2003-as űrrepólés volt, a második a jövőre tervezett űrséta lenne.

A kínai napilap szerint Long azt mondta: „ez az első eset, amikor nyilvánosságra kerül az első űrállomás építésének ütemterve.” A szakember optimista az indítással kapcsolatban, a kínai rakétatechnológia terén elért áttörések miatt. A Hosszú Menetelés V nevű hordozórakéták tesztelését 2013-ban kezdik majd meg. Ezek a járművek a korábbiaknál jóval nagyobb terhet lesznek majd képesek a kozmoszba juttatni.

Japán és Kína után India is saját Hold-szondát lőne ki az űrbe, erre jövő év áprilisában kerülhet sor. Az ázsiai űrverseny tehát tovább fokozódik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Kínai űrszonda Hold körüli útra indult

Útjára bocsátották az első Hold körüli pályára tervezett kínai szondát a középnyugat-kínai Szecsuán tartományban lévő hszicsangi műholdkilövő állomásról.

MTI Tech

A Holdról hozna héliumot Kína

Kína a Hold minden egyes négyzetcentiméteréről térképet kíván készíteni - közölte a kínai állami holdkutatási program vezetője.

MTI Tech

Japán után Kína is szondát küld a Holdra

A Hold körüli pályára tervezett első kínai szondát október végén bocsátják fel az ázsiai országban, 15 éven belül pedig embert szeretnének a Föld kísérőjére juttatni.

MTI Tech

Űrszonda indul a Vestához és a Cereshez

Ha az időjárási feltételek engedik, és műszaki probléma sem merül fel, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA csütörtökön útjára indítja a Dawn (Hajnal) nevű űrszondáját, amelynek feladata a két legnagyobb kisbolygó, a Ceres és a Vesta tanulmányozása lesz

Belép a 4iG a távközlési piacra

Belép a 4iG a távközlési piacra

Több százezren foglaltak szállást áprilisra és májusra

Több százezren foglaltak szállást áprilisra és májusra

Közel 200 milliárd forint többlet lett januárban az államháztartásban

Közel 200 milliárd forint többlet lett januárban az államháztartásban