szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Éppen ezért érdemes egy kis utómunkát végezni az elkészült...

Éppen ezért érdemes egy kis utómunkát végezni az elkészült felvételeken. Összevágni a legérdekesebb jeleneteket, látványos effektekkel tarkítani a filmet és aztán az egészet egy szép menüvel ellátva írni ki DVD-re, hogy elejétől a végéig mindenki tátott szájjal bámulja Janika szülinapját, vagy egyiptomi utazásunkat.

Az Adobe Premiere az egyik legjobb videoszerkesztő szoftver, egyetlen aprócska hibája, hpgy százezrekért adják a szoftverboltban. Szerencsére éppúgy, ahogyan a Photoshopnak a Photoshop Elements, a Premiere-nek is akad egy kistestvére, ugyancsak az Adobe jóvoltából, szintén Elements megnevezéssel és szintén töredék áron a Pro változathoz képest.
A Premiere Elements épp most jelentkezett új verzióval, amelyre természetesen azonnal rávetettük magunkat.

Megújult felület
A négyes verziójú Premiere Elements teljesen új felületet kapott elődeihez képest, nagyjából olyat, amilyenbe az új Photoshop Elementset is öltöztették. A nagytestvér Premiere Pro-ra viszont egyáltalán nem hasonlít, a modulok elrendezését kifejezetten kezdőknek alakították ki kényelmesre. Így rövid gyakorlás után az is könnyedén eligazodhat rajta, aki előtte nem használt ilyen jellegű szoftvert.
Nincs szükség arra, hogy a menüben bóklásszunk, vagy elrejtett ablakokat próbáljunk előcsalni. Minden egyetlen felületen látható, szinte minden egy kattintással elérhető.

Mindent elérünk egy felületről

Idősáv és jelenetek
A kezdőknek készülő szoftverek kedvelt megoldása a Sceneline, ahol a jeleneteket pakolhatjuk egymás után a fogd és vidd módszerrel. A jelenetek hosszát a nézőkép alatti külön sávon szabályozhatjuk ilyenkor, az "átmeneteket" pedig csak be kell hajigálnunk a jelenetek közé. Hasonlóan egyszerűen dobhatunk különböző szűrő effekteket is a videókra. Akár többet is, mivel minden, a jelenetre vonatkozó effektet megtalálunk egy listában, ahol ezeket szabadon cserélgethetjük.
Ez a nézet tehát remekül használható arra, hogy a sorrendet és a jelenetek hosszát beállítsuk, esetleg effektezzünk. Feliratozáshoz és komolyabb dolgokhoz azonban már a Timeline nézetet érdemes használnunk.
Itt ugyanis tetszőleges számú videó- és audiosávval dolgozhatunk, plusz narráció és zenei aláfestés segítségével is színesíthetjük filmünket (a narrációt akár a programban is rögzíthetjük).
Akárcsak a Pro változatban, itt is tetszőlegesen változtathatjuk a videósávok jellemzőit, az átlátszóságot, méretet, fényerőt stb. Elforgathatunk, nagyíthatunk, kicsinyíthetünk, s ráadásul használhatunk keyframe-eket is, így a különböző változtatások pontos helyét, hosszát is egyszerűen meghatározhatjuk. Az egész olyan, mintha a Pro változatban dolgoznánk, csak leegyszerűsített felületen.

Feliratok effektezése

Alkalmazhatunk még különböző sablonokat is projectünkben, ezek grafikailag megegyeznek a program DVD szerkesztőjének mintáival. A főcímből, a keretekből, és a stáblistából egyaránt találunk egyet minden sablonhoz. A feliratokat sablonon belül is testreszabhatjuk és különböző animációkkal is látványosabbá tehetjük őket, de bármikor létrehozhatunk effektezett szövegeket sablonok nélkül is.

Beépített menüszerkesztő
A programot három részre osztották. Az imént ismertetett funkciókat az Edit fülre kattintva érjük el. Itt állíthatjuk össze filmünket, effektezheetünk, feliratozhatunk. A második fül a Create menus nevet kapta. Ennek megfelelően itt akkor érdemes tevékenykednünk, ha az elkészült művet DVD-n szeretnénk megosztani másokkal. Pillanatok alatt készítehetünk ízléses menüt lemezünknek. Ha az Add menu marker gombbal kijelöltünk jeleneteket is a filmben az idősávon (Timeline), akkor azok is automatikusan bekerülnek egy külön almenübe.

DVD-menük, pillanatok alatt

A programhoz rengeteg, testreszabható, kategóriákba sorolt menü-sablont kapunk, így pillanatok alatt látványos eredményt érhetünk el.

Megosztás
A harmadik fülre a Share felirat került. Ígynem meglepő, hogy itt tudjuk közzétenni alkotásunkat, különböző formátumokban.
Az, hogy DVD-t készíthetünk belőle, az eddigiekből talán kiderült. Azonban a Premiere Elements nem csak erre képes. Megvágott videóinkat felölthetjük közvetlenül a YouTube-ra (Flash formátumban), vagy tetszőleges FTP szerverre.
De mobil eszközökre is másolhatjuk, azoknak megfelelő formátumban (iPhone, iPod, Zune, mobiltelefon, Pocket PC stb.).
De természetesen asztali gépekről optimalizált videót is készíthetünk, Flash Video, MPEG vagy DV AVI, Windows Media Video, vagy QuickTime formátumba. De akár a DV kamera kazettájára is visszaírhatjuk a vágott anyagot.
A videók megosztásával tehát nem nagyon lehet gondunk.

Mindent egybevetve tehát nagyszerű vágóprogramot kap az, aki megvásárolja a Premiere Elements 4-et. Az ára körülbelül bruttó 34 ezer forint, de ha egyben egy olcsó, de képszerkesztőre is kedvünk támad, akkor a Photoshop Elements 6-al együtt kedvezményesen, bruttó 47 ezer forintért a miénk lehet. A program honlapjáról próbaverziót is letölthetünk.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!