szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Persze én nem vagyok nagy szerencsejátékos, így mielőtt nekifogtam, lementettem szinte...

Persze én nem vagyok nagy szerencsejátékos, így mielőtt nekifogtam, lementettem szinte mindent az ingyenes iBackup segítségével egy külső USB-s merevlemezre. Fotók, zenék, dokumentumok, programok beállításai, rendszerbeállítások, levelek, Kedvencek, szóval minden átkerült e kis  program segítségével biztos helyre. Az iBackupra nyugodtan bízhatjuk e feladatot akkor is, ha az átálláskor a Tigert nem frissíteni, hanem törölni akarjuk, és egy vadonatúj Leopardot teszünk a helyére. A program ugyanis Leopardon is működik és néhány dolog kivételével még a rendszer beállításait is áthozza nekünk Leopardra a Tigerről. A „néhány dolog” között szerepelnek a rendszer Bluetooth beállításai, a Dock és a biztonsági beállítások stb., mivel ezeket a részeket teljesen átszabták a Leopardban. Illetve kiemelt gond, hogy az iCal bejegyzéseket sem tudja elsőre hibátlanul visszahozni, de erre legalább van megoldás a program honlapján.
Minden mást, leveleket, Kedvenceket stb. visszaállít Leopardon is, ha kell.
Szóval ha teljes újratelepítést fontolgatunk, ez a megoldás bevált (én csináltam ilyet is, olyat is, mindkettő sikeres volt).

Biztos, ami biztos. Backup azért kell...

Frissítés
No, kicsit elkalandoztunk. A lényeg ugye a frissítés, amikor minden marad a régi, leszámítva a rendszert. Windows alatt ez az esetek 80%-ban felér egy öngyilkossággal (mondjuk XP-ről Vistára váltáskor). Az elővigyázatosság persze OS X-nél sem árt. Biztos, ami biztos, érdemes egy backupot készíteni mindenről, ami fontos.
De ha ez megvan, nyugodtan vágjunk neki. Én egy Core Duo iMacen (nem, nem Core 2 Duo) cseréltem rendszert.
A Leopard DVD-ről bootolás után a telepítőben nem kellett különösebben állítgatni semmit. Azt magától úgy gondolta, hogy frissíteni akarok, szóval aki új telepítést szeretne, az ezen még az elején változtasson. Ekkor még 6,4 GB szabad helyet kívánt. Aztán a telepítendő részek kiválasztásánál a nyelvi csomagokat már nem jelölte ki (eleve nem voltak a gépen sem), a nyomtatók közül pedig csak a Canont hagytam fent, mert most épp az van csak a környéken. Maradtak persze a fontok és a rendszer. Mindez már csak 3,7 GB helyet igényel (ez frissítésre vonatkozik).
Elindítottam a telepítést, és hogy fejlesszem szerencsejátékosi képességeimet, a telepítő DVD ellenőrzését kihagytam, majd elmentem sakkozni a gyerekkel.
Nos, az eredmény:
- 26 perc múlva megjelent a login képernyő, a Tigerben létrehozott felhasználókkal
- egy belépéssel és 4 perccel később a rendszer üzemkész volt
- gondoltam ezt elújságolom Skype-on egy kollégának, de a Leopard azonnal jelezte, hogy azért még frissíteni kellene egy-két dolgot az internetről, ami újraindítással jár majd. Hagytam neki.
- újabb 5 perc múlva már túl volt a frissítésen és az újrainduláson, a rendszer üzemkész volt
- sakkban persze megvert a gyerek...

Szóval körülbelül 35 perc alatt egy teljesen friss, működőképes rendszer előtt ültem. leszámítva a Leopard megújult felületét, minden olyan volt, mint régen. A Dock végigérte a képernyőt a sok ikonnal, a Desktop pedig megtartotta a minden nap végére elhatalmasodó rendetlenséget (rend van ám reggelente, csak estére valahogy így alakul mindig).

Megtartott mindent... A rendetlenséget is a Desktopon. :)

Kicsit nehezményezem, hogy nem rakott rendet, de így legalább minden ott várt, ahol eredetileg hagytam.
Megvoltak a Kedvencek, a levelek, a postafiókok (sőt, a Mail előzékenyen nem variálta át a gombjait úgy, ahogy egy friss telepítésnél teszi, hanem megtartotta az általam megszokott sorrendet). Az egyetlen dolog, ami kicsit talán zavaró volt, hogy a Spotlight - a rendszer beépített keresője - azonnal nekilátott indexelni, s a közel 300 GB-nyi adattal órákig birkózott. Ez viszont magát a rendszert nem különösebben zavarta. Minden működött.

Programok és az átállás
Több dolog miatt is izgulhattam a frissítést illetően. A legjobban az Adobe Premiere CS3 zavart, mert még az Adobe szerint sem működik rendesen a Leopardon, a hibajavítást pedig jövő év elejére ígérik (ráérős csapat). Nos, nálam a Premiere átvészelte a dolgokat, és működik, legalábbis azokkal a funkciókkal, amelyeket én használok, nem volt gond. Persze nem csinálok benne hollywoodi mozikat, de simán lehet benne vágni. Kilépéskor ugyan feldobott egy hibaüzenetet, ezt viszont egyelőre megbocsátottam neki. Az viszont igaz, hogy annak idején még a Tigerre sem volt hajlandó felmenni egyik Adobe termék sem, ha a Safari 3 bétája a gépen volt (érdekes módon ez csak az eredeti változatot zavarta, a trialt nem). Tigeren ezt mondjuk egy átmeneti Safari downgrade segítségével könnyedén áthidalhatjuk, a Leopardban azonban alapból új Safari van, így itt ez a módszer nem működik. De hát a frissítés után nem kellett telepítenem, így ezt egyelőre nem tudom, működik-e már. Ki fogom próbálni az újként telepített rendszeren és később kiegészítem vele a beszámolót.
A másik sarkalatos pont a Windows XP volt, amely napjait egy Parallelsben tölti, de velük sem volt gond. Úgy megy a virtuális rendszer, mint anno Tigeren.

Spaces: virtuális képernyőkre helyeztem az egyszerre futó programokat... Jól bírja...

No, gondoltam majd a TV tunertől elhasal a rendszer (ez egy Terratec Cinergy 400 amelyet az EyeTV 2 kezel, ez a páros talán a legolcsóbb TV tuner/videodigitalizáló megoldás Macre, igaz, a Cinergy 400 mára már szinte beszerezhetetlen, de vannak olcsó utódai, amelyek mennek Macen az EyeTV 2-vel). Nem volt szerencsém, ez is működött, pedig már nagyon bele akartam kötni valamibe.
Végül ez azért sikerült, nevezetesen a Mail „hasalt el”, amikor elindítottam a Parallelst. Szegény már a bétákban sem volt valami erős alkat (funkciók terén nagyon jól sikerült, de kicsit bizonytalan a „járása”). Egyelőre viszont ezt csak egyszer produkálta, azóta jól megvannak a virtuális géppel.
A telepítés sikeréről természetesen azonnal eszmecserét nyitottunk egy kollégával az iChatben, volt effektezés és vetítés, szóval ez is működik. A Skype is jól viseli a Leopardot, vagy fordítva, így a PC előtt ülő kollégák sem szabadultak meg tőlem estére.
Tulajdonképpen minden működött amire hirtelen rányomtam. Beleértve a World of Warcraftot és a Macen talán ritka, de nálam itt is megtalálható antivírust (vannak itt beidegződések kérem). A Sophos Antivirus szó nélkül átvészelte a dolgokat, sőt, az újratelepítés után azonnal egy adatbázis-frissítéssel kezdte ténykedését a megújult környezetben.
A NeoOffice és a Bean zavartalanul teszi a dolgát, így ez a cikk (vagy inkább élménybeszámoló?) is elkészülhetett.

Macska-tempó
A frissített és a teljesen újratelepített rendszer sebessége között nem éreztem lényegi különbséget. Mindkét esetben hozza a Tigernél megszokott tempót a Leopard is. Az OS X-re eddig az volt jellemző, hogy a verzióváltásoknál az optimalizálással is haladtak kicsit, így az új rendszer sokszor gyorsabb volt elődjénél azonos gépen. Ilyet a Leopard esetében nem feltétlenül érezni, bár vannak esetek, amikor gyorsabbnak tűnik (béta alapján ezt sokszor éreztem, de béta alapján nem szeretnék véleményt mondani, használat közben majd kiderül a végeleges változat ereje is). Egyelőre az biztos, hogy azonos rendszeren a Leopard nem lassabb, mint a Tiger. Az új Safariban például gyorsabbnak tűnik, a böngészés, mint elődjében.

Safari: mintha gyorsabban töltené le az oldalakat...

Előre...
Nincs más hátra, használni kell kicsit a Leopardot, ami persze azzal jár, hogy ezentúl a Techline-on folyamatosan kivesézzük majd az új funkciókat és ha hibát észlelünk, azt sem rejtjük véka alá. Mivel biztosra szeretnénk menni, egy MacBookra is Leopardot tettünk (szintén frissítéssel, ott sem adódott gond), így most két különböző gépen, más felhasználási körülmények között szedjük ízeire a rendszert.
Egyelőre a telepítés során jól szerepelt.  Vagyis az első menetet megúsztuk karcolásokkal, harapásnyom nélkül...


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az új Honda Legendben már legálisan tévézhet menet közben a sofőr

Az új Honda Legendben már legálisan tévézhet menet közben a sofőr

A Fidesz alkalmatlanságának emlékműve: a szaladó Gulyás Gergely

A Fidesz alkalmatlanságának emlékműve: a szaladó Gulyás Gergely

Videó: Megcsinálták a világ első iMac-jét, amiben az M1 processzor dolgozik

Videó: Megcsinálták a világ első iMac-jét, amiben az M1 processzor dolgozik