szerző:
techline.hu

Legyen szó akár otthoni felhasználóról, aki a csemete képeit akarja...

Legyen szó akár otthoni felhasználóról, aki a csemete képeit akarja megosztani a nagyközönséggel, vagy egy blogoló kedvű fiatalról, aki serdülőkora legújabb élményeivel ajándékozná meg kortársait, de említhetünk akár egy kisebb céget is, akinek nincs szüksége PHP-re és webkettes szolgáltatásokra ahhoz, hogy bemutassa a szolgáltatásait és a termékeit a célközönségnek, ezekben az esetekben kitűnően alkalmazhatók az alábbi programok.
Persze vitathatatlanul az az igazi, ha valaki akár egy Notepadben is összeüt egy komplett site-ot, ám erre nem mindenki képes, sőt, sokszor az oldal grafikai elemeinek ízléses megtervezése is túlmutat a felhasználók tudásán. Ez utóbbi esetben sem kell elkeseredni, ettől még lehet professzionális megjelenésű oldalunk. Lássuk, mi kell hozzá.

Windows
Serif WebPlus 10

A Serif szoftvere talán a legtökéletesebb eszköz Windows alatt azok számára, akik egyáltalán nem kívánnak foglalkozni a programozással. Egyetlen sornyi kód begépelése nélkül készíthetünk el vele komplett site-okat. Aki használt már valamilyen szövegszerkesztőt vagy mondjuk egy Microsoft Publisher szintű kiadványszerkesztőt, az itt is tökéletesen kiismeri majd magát.
Annak ellenére, hogy a program ennyire egyszerűsít, az oldalakon felhasználható megoldásokra egyáltalán nem lehet panaszunk: használhatunk oldalainkon űrlapokat, PayPal fizetési megoldásokat, RSS feedeket, fotógalériákat, blogot, hangokat, videókat, Flash animációkat. Az RSS feedek, blogok és más, úgynevezett SmartObjects elemek használatához szükséges szerveroldali megoldásokat a WebPlus fejlesztői biztosítják, így ezzel a problémával sem kell törődnünk. De mérhetünk látogatottsági adatokat is, vagy akár online szavazást is „rendezhetünk” a honlapunkon.

A szükséges WebPlus

Ha magunk szeretnénk megtervezni az oldalak grafikáját és felépítését, számtalan rajzeszköz, 3D-s objektumkezelés, gombok, interaktív menük, navigációs sávok állnak a rendelkezésünkre. Ám ha még ezt a terhet is levennénk a saját vállunkról, akkor rengeteg előre elkészített sablon közül válogathatunk, amelyeken csak át kell írnunk a szöveget vagy kicsit testre szabhatjuk, ha kicsit egyedibb megjelenésű oldalra vágyunk.
A képekkel való munka (átméretezés, átszínezés, kontraszt módosítása stb.) gyerekjáték a beépített eszközökkel, így még ehhez sem kell külső szoftver. Körülbelül 60 dolláros árával még csak nem is tartozik a megfizethetetlen szoftverek közé, így otthonra, vagy egyszerűbb honlapra és annak folyamatos frissítésére vágyó kisvállalkozások számára is kitűnő választás lehet.
Azért azokra is gondoltak, akik esetleg saját HTML vagy JavaScript kódot adnának hozzá oldalukhoz, így ehhez is találunk kódszerkesztőt a programban. Ettől függetlenül a WebPlus 10 elsősorban azoknak szól, akik szeretnék a honlapkészítést kódok beírása nélkül megoldani.

Namo WebEditor és Freemotion
A Namo WebEditor már egy lépéssel közelebb visz a profik felé. Bár ezzel a programmal is összeállíthatunk egy kész oldalt mindenféle kódolás nélkül, sőt, számtalan sablont, témát is találunk benne (vagy vásárolhatunk még hozzá külön), azért a Namo emellett a webprogramozók számára is kínál kényelmes kódolási lehetőségeket. A Namo szerkesztőjével akkor járunk igazán jól, ha nem önmagában, hanem a cég által fejlesztett Freemotion szoftverrel együtt vásároljuk meg (csomagban is kaphatók), ekkor ugyanis látványos, testre szabott Flash animációkkal, menükkel színesíthetjük az oldalunkat. Ráadásul a FreeMotion szintén vegyes felvágott, akár programozás nélkül is dolgozhatunk benne, rengeteg előre definiált effektet és persze sablont tartalmaz, de a profiknak is hagy mozgásteret (ActionScript).

Valójában profi, de kezdőknek is ideális lehet

A Namo alkalmazásai tehát nem kifejezetten a kezdőknek szólnak, ám a beépített témáknak, kódolás nélkül is használható objektumoknak (listák, menük, effektek, gombok, navigációs menük stb.) köszönhetően azért egy kezdő is gyorsan összedobhat velük egy látványos és összetett oldalt. Árát tekintve kicsit drágább, mint a Serif WebPlus, 70 dollár körül várásolhatjuk meg.


Macintosh
iWeb és RapidWeaver
Ahogy az lenni szokott, a Macen kicsit célirányosabbra vették a dolgot, és két olyan szoftver is van, amely kifejezetten azoknak szól, akik kódot csak a rémálmaikban szeretnének látni. Mellesleg az itt felsoroltakon kívül is van még rengeteg ilyen program (Sandvox, Goldfish stb.), ám ez a kettő a legnépszerűbb.
Az iWeb nem annyira a tudása révén vált sokak eszközévé, hanem azért, mert az Apple minden új géphez ezt adja, az iLife csomag részeként. A használata gyakorlatilag gyerekjáték, pillanatok alatt összedobhatunk vele egy blogot vagy egy online fotóalbumot, családi honlapot. Nagyon látványos témái vannak, viszont ezek nem is különösebben testre szabhatók, bár a legutóbbi verzióban már beilleszthetünk tetszőleges HTML kódot az oldalba Web Widgetként. Az új verzió amúgy is tartalmaz néhány izgalmas szolgáltatást, így például betehetjük az oldalunkba a Google Mapset, illetve a Google AdSense hirdetéseket. Podcastok, blogok (ehhez komplett blogszerkesztőt építettek be), bemutatkozó honlapok készítésére kiváló, bár a kód, amelyet a háttérben összeüt, valószínűleg kikészítene számos profi webprogramozót (mondjuk azért a Wordnél még mindig egzaktabb). 

iWeb: ha Macet veszünk, megkapjuk...

Egyetlen igazi gond van vele - legalábbis nekünk magyaroknak –  mégpedig az, hogy a menüpontok nevéből generálja az oldalak fájlnevét, márpedig ha ékezetes menüpontot adunk meg, ez roppant kínos, amikor feltöltjük a kész oldalt a szerverre. Meglepő módon ilyet a korábbi változat nem csinált, ez az „újítások részeként” került az aktuális verzióba.
A RapidWeaver egy fokkal talán komolyabb alkalmazás, bár a lényegét ennek is az adja, hogy különböző előre elkészített témákból, sablonokból dolgozunk. Ezek azonban sokkal jobban testre szabhatók, mint az iWeb esetében, ráadásul a program tudása különböző ingyenes és fizetős plug-inekkel bővíthető, és rengeteg letölthető témát is találunk hozzá. Sőt, az RWmultitool segítségével nagyon egyszerűen átalakíthatunk egy kész témát a nekünk megfelelőre (lecserélhetjük a képeket, grafikákat, átszínezhetjük a grafikai elemeket).

Ha megelégszünk részleges testreszabással, ez a legjobb eszköz

Blogok, személyes honlapok készítésére a RapidWeaver kitűnő, de akár egy kisebb cég honlapját is könnyedén összeüthetjük és karbantarthatjuk vele, akárcsak a legcsekélyebb programozói tudás nélkül is. 49 dolláros ára is barátságosnak mondható.

Freeway Express
Persze Macen is vannak „félvér” megoldások, amelyek az egyszerű, témákat használó honlapkészítési lehetőség mellett azért komolyabb eszközöket is kínálnak. Ilyen a Softpress-féle Freeway is, amelynek Express verziója nemcsak a kezdőknek, Pro változata pedig értelemszerűen a profiknak lehet megfelelő választás (a kettő közötti különbségről itt található összefoglaló).
A Freeway-ben nagyon kényelmesen dolgozhatunk, ám korántsem lesz olyan egyszerű dolgunk, mint mondjuk a RapidWeaverben. Igaz, egy egyszerűbb oldal elkészítése itt sem bonyolultabb, mint ha egy szövegszerkesztőben dolgoznánk, ráadásul rengeteg grafikai eszköz, effekt áll rendelkezésünkre. Itt is vannak témák, szabadon használható objektumok, amelyek a segítségünkre vannak egy oldal létrehozásakor, de a Freeway Express inkább azoknak szól, akik nem riadnak vissza attól, ha a nulláról kell létrehozniuk egy komplett weboldalt. Cserébe viszont itt is megúszhatjuk kódok írogatása nélkül.

Ezekkel a programokkal tehát nincs szükség kódok beírására, vagy arra, hogy elmerüljünk a CSS vagy a PHP rejtelmeiben. Ennek megfelelően nem lehet portálokat, banki rendszereket összehozni ezekkel a programokkal, de még egy jó webshop elkészítésére sem alkalmasak (bár a Serif szoftvere részben erre is használható).
Ahhoz azonban, hogy egy blogot, személyes vagy akár céges honlapot összeüssünk, a lehető legrövidebb idő alatt, minimális anyagi és energia befektetéssel - nos, erre kitűnőek. Persze munka nélkül így sem ússzuk meg, de még az is lehet, hogy ráérzünk a dolog ízére, és egy napon azon kapjuk magunkat, hogy már a Dreamweaver vagy éppen valamelyik népszerű kódszerkesztő a legjobb “barátunk”. :)


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Akadozik a Telekom hálózata [frissítve]

Akadozik a Telekom hálózata [frissítve]

Busásan megtérültek a koncertek, ennyit kaszáltak tavaly a magyar sztárok

Busásan megtérültek a koncertek, ennyit kaszáltak tavaly a magyar sztárok

A bankok szerint elenyésző azok száma, akiknél még hiányzik az adategyeztetés

A bankok szerint elenyésző azok száma, akiknél még hiányzik az adategyeztetés

Megszólalt a MOM Sportnál elhunyt kislány anyukája

Megszólalt a MOM Sportnál elhunyt kislány anyukája

Kilőtt a forint, miután az MNB megindokolta, miért nem lépett

Kilőtt a forint, miután az MNB megindokolta, miért nem lépett

A Kutyapárt szerint gyönyörűen kitervelt aljasság, ahogyan lebontották a buszmegállójukat

A Kutyapárt szerint gyönyörűen kitervelt aljasság, ahogyan lebontották a buszmegállójukat