szerző:
techline.hu

A mai digitális fényképezőgépeknél már ritkán fordul elő, hogy az...

A mai digitális fényképezőgépeknél már ritkán fordul elő, hogy az elkészült képen egészen más színek jelennek meg, mint a valóságban. Azonban akinek vannak régebbi papírképei, filmjei, gyakran találkozik ilyen gonddal. Lehet, hogy már a kép készítésekor sem voltak valósághűek a színek, de sokszor az idő múlása hagy nyomott az ilyen hagyományos képeken.

A régi képeknél nem ritka, hogy megváltozik a színhőmérséklet

A képszerkesztő programok legtöbbje tartalmaz automatikus színhelyesség-állítást, azonban a legtöbbször ezzel nem tudjuk elérni a kívánt eredményt. Az egyes színösszetevők aprólékos állítgatása pedig rendkívül időrabló művelet, és ezzel sem biztos, hogy sikerül javítanunk a képen.

Egy szűrő, amelyet nem a szűrők között találunk

A Photo Filter elnevezésű speciális szűrőt a Photoshop és a Photoshop Elements használói nehezen találják meg, mert hiába keresik a szűrők (Filters) között. Az Adjustment Layer menüben találjuk az utasítást, mert ez egy új réteget (Layer) hoz létre, és ezt teszi az eredeti képünk fölé.

A Photo Filter egy új réteget hoz létre

Nézzük, hogyan tudjuk kijavítani a régi, elszíneződött képeket ezzel a szinte rejtett eszközzel!
Példánkban egy olyan fotót fogunk használni, ami eredetileg diafilmre készült, úgy ötven évvel ezelőtt. A kép nagyrészt megőrizte a színeit, azonban egy általános sárgás tónusa lett. Ezt szeretnénk csökkenteni a Photo Filter alkalmazásával.

1. lépés
Nyissuk meg a képet a Photoshopban vagy a Photoshop Elementsben. Ezután a Layers/New Adjustment Layer/Photo Filter választásával hozzunk létre egy új, speciális réteget. A megjelenő ablakban hagyjunk mindent beállítást változatlanul, esetleg az elnevezésnél (Name) írjunk be egy olyat, amiről később eszünkbe jut, hogy miért is hoztuk létre ezt a réteget.

2. lépés
A Color maradjon None, a Mode maradjon Normál, és az Opacity legyen 100%. Az OK-ra kattintva létrejön az új réteg és egy újabb ablak jelenik meg, amiben most már megadhatjuk, milyen színű legyen ez a réteg. Itt választhatunk előre definiált színszűrők (Fiiter) közül, de egy színtárcsával (Color) egyénit is megadhatunk.  A Photo Filterrel létrehozott réteget pontosan úgy lehet elképzelni, mintha egy színszűrő lencsét tennénk a fényképezőgépünk objektíve elé. A példaként használt kép túlságosan sárga jellegét egy hideg szűrővel tudjuk ellensúlyozni.  Ezért a megjelenő listából a „Cooling Filter (82)”-t választjuk.

3. lépés
A szűrő erősségét a Density csúszkával lehet beállítani. Érdemes bejelölni a Prewiev négyzetet, így azonnal láthatjuk, milyen hatása lesz a képen az alkalmazott szűrő és erősség beállításnak. Még egy fontos beállítás található ebben az ablakban, a Preserve Luminosity. Fontos, hogy ezt jelöljük be, mert különben a szűrő alkalmazása el fogja sötétíteni a képet. Ha meg vagyunk elégedve az eredménnyel, az OK megnyomásával nyugtázzuk a műveletet. 

A kissé rejtett Photo Filter más feladatoknál is nagyon hasznos lehet. Általában minden olyan esetben bevethető, amikor a fényképezőgépünkre is tettünk volna színszűrő lencsét, vagy ha meglátszik az idő múlása a felvételen. Tipikus színhibát találunk például az olyan fotók digitalizált változatainál, amelyek eredetije Kodak Technicolor 120 típusú filmre készült. Ezek a képek úgy „fakulnak”, hogy kék árnyalatot kapnak. Ennek ellensúlyozására most egy másik színszűrőt kell választani, egy olyat, ami melegebbé teszi a kép színeit.  Ahogy a Cooling Filterből is három előre definiált változat kapott helyet a programban, úgy a Warming Filterekből is három különböző „melegségűt” találunk.

Választhatunk melegebb és hidegebb színszűrők közül

Azt, hogy ezek közül melyiket kell használni, az dönti el, mennyire kékült el a régi felvétel. A Preview most is sokat segíthet a helyes szűrő megválasztásánál.

Az eredeti és a javított felvétel

A Photoshopban könnyen lehet egyszerre több képen is elvégezni ugyanazt a műveletet, így ha például sok diáról vagy papírképről digitalizált, hibás színeket tartalmazó képünk van, akkor csak egyszer kell kipróbálni, milyen szűrő és milyen erősséggel adja a legjobb megoldást. Ezt elmentve azután az összes képre tudjuk alkalmazni a műveletet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megmenekülhet a sajókazai Ámbédkar Iskola

Megmenekülhet a sajókazai Ámbédkar Iskola

Három kiskorú lány tűnt el egy időben a VIII. kerületből, keresik őket a rendőrök

Három kiskorú lány tűnt el egy időben a VIII. kerületből, keresik őket a rendőrök

2019 legjobb motorja a Ferrarié, de a második már egy villanymotor

2019 legjobb motorja a Ferrarié, de a második már egy villanymotor

Újabb vádak Assange ellen

Újabb vádak Assange ellen

Afrikában is terjeszkedik Oroszország

Afrikában is terjeszkedik Oroszország

Felháborodott Tarantino filmjén Polanski felesége

Felháborodott Tarantino filmjén Polanski felesége