szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Google Earth Switch to Sky menüpontjában számtalan dolgot megtudhatunk a csillagokról...

A Google Earth Switch to Sky menüpontjában számtalan dolgot megtudhatunk a csillagokról, bolygókról, csillagképekről. Az ingyenes, és magyar nyelven is elérhető Stellarium talán mégis hasznosabb egy amatőr csillagásznak.

A csillagképek azonosításában is segít

Először is, bárhonnan megfigyelhetjük vele az eget, akár egy zárt szobából is. A programnak pontosan megadhatjuk, hogy a Föld mely pontjáról kívánunk vizsgálódni, s térben és időben is szabadon mozoghatunk. Sőt, bármely bolygó vagy hold “szemszögéből” vizsgálódhatunk (ehhez ki kell jelölni a kívánt objektumot, majd lenyomni a Ctrl + G billentyűkombinációt).
A jelenlegi, 0.9.0-s verzióban 600 ezer csillagot találunk az alapkatalógusban, s további 210 millió csillagot a kiegészítő katalógusokban. Az adatbázis kereshető is, így pillanatok alatt megtalálhatunk egy adott csillaghalmazt. Mindenre nagyíthatunk, így a bolygókra, azok holdjaira, csillaghalmazok képeire stb. Az eligazodást segítendő bekapcsolhatjuk az egyenlítői rácsokat, horizontális rácsokat is, jelölhetjük az égtájakat, a tökéletes illúzióról pedig a ki- és bekapcsolható légkör és a változtatható felszín (ezekből rengeteget tölthetünk le a honlapról is) gondoskodik. 

A Szaturnusz, egy kicsit közelebbről

A Google Earth-el ellentétben itt nem találunk pontos leírásokat a különböző objektumokról, de a legfontosabb adatokat (fényesség, távolság, Az/Mag) megkapjuk.
A program segítségével beazonosíthatjuk a különböző csillagképeket is, ráadásul a kultúrkör is választható, így a kínaitól az indián kultúrákig minden csillagképet megszemlélhetünk.
Ha mindez nem lenne elegendő, a Stellariumhoz számtalan scriptet is letölthetünk, amelyekkel különböző eseményeket modellezhetünk (napfogyatkozások stb.).
Ezek segítségével látványos animációkkal fűszerezett prezentációkat is összeállíthatunk, így oktatásra is kitűnően használható a program.

A Stellarium teljesen ingyenes, és használható Windows, OS X (Universal Binary) és Linux rendszeren is. Sajnos magyar nyelven egyelőre csak a Windowsos változat érhető el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Milyen járvány? Tele volt a Copacabana a hétvégén

Milyen járvány? Tele volt a Copacabana a hétvégén

Hétfő hajnaltól él az Egyesült Királyságba utazók karanténkötelezettsége

Hétfő hajnaltól él az Egyesült Királyságba utazók karanténkötelezettsége

Szijjártó: Kínában a vakcinát a 60 év fölöttieknél is engedélyezték

Szijjártó: Kínában a vakcinát a 60 év fölöttieknél is engedélyezték