szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Minthogy ezzel a trükkel a rendszer mélyére hatolunk, gondoskodjunk a biztonságról...

Minthogy ezzel a trükkel a rendszer mélyére hatolunk, gondoskodjunk a biztonságról, azaz hozzunk létre egy rendszer-visszaállítási pontot. Erre azért van szükség, mert ha valami balul sülne el, a rendszerünket pillanatok alatt visszahozhatjuk az eredeti, azaz a ténykedésünk előtti állapotába.
Kattintsunk a Start/Minden program/Kellékek/Rendszereszközök/Rendszer-visszaállítás opcióra. A megjelenő ablakban válasszuk a Visszaállítási pont létrehozása lehetőséget. A következő ablakban egy sokatmondó nevet adhatunk visszaállítási pontunknak; az aktuális dátum hozzáadásáról már a rendszerünk gondoskodik.

Ebben a mezőben adunk nevet a visszaállításunknak

Kattintsunk a Létrehozás gombra. Néhány másodpercet kell várnunk csupán, s a rendszer jelzi, hogy az adott dátummal és névvel létrehozott egy új visszaállítási pontot. Később, ha valamit elrontottunk volna, lépjünk ismét az előbb említett módon a Rendszervisszaállítás opcióra. Itt válasszuk A számítógép visszaállítása egy korábbi időpontra opciót, majd kattintsunk a Továbbra. A megjelenő ablak jobb oldalán lévő listában láthatjuk a korábban megadott nevet és dátumot. Ezt választva, minden visszaáll az eredeti állapotába. Persze ha figyelmesen követik végig a cikkünket, nem lesz szükség ilyesfajta beavatkozásra!

A jobb egérkattintásra előbukkanó helyi menü igencsak szegényes

Első lépésben nyissuk meg a Registryt, vagyis a Rendszerleíró adatbázis-szerkesztőt (a techline szorgalmas olvasói már tudják, hogy ilyenkor a Futtatásnál a regedit szót kell bepötyögni). A következő lépésben a HKEY_CLASSES_ROOT alatt kell megkeresni az ALLFilesystem feliratot. Ha valaki nem találná, használja a Ctrl+F billentyűkombinációt (vagy a Szerkesztés/Keresés menüpontot), majd a megjelenő ablak beviteli meőzjébe írja be: allfilesystem. Szerencsére az XP keresési funkciója roppant fejlett, s nem zavarja, hogy kisbetűvel írunk valamit, ami valójában nagybetűvel van.
Ezután egy elég bonyolult alkulcsot kell megtalálnunk, s ehhez mindenképpen hívjuk segítségül az előbb említett keresést. A (Ctrl+F megnyomás után megjelenő) keresőmezőbe üssük be: C2FBB630. Fontos, hogy még véletlenül se tévesszük el a karaktereket!

Megvan az első kulcs

Ha megvan a kulcs (ami most sötétkék háttérrel látszik), kattintsunk rá a jobb egérgombbal, majd e helyi menüből válasszuk a Kulcsnév másolása opciót. Következő lépésben nyissuk meg a Notepadet (pl. Futtatás/Notepad), majd a Ctrl+V billentyűkombinációval másoljuk be az előzőleg kijelölt kulcsot.

Másoljuk a kulcsot a Notepadbe

Ezután menjünk vissza a Registrybe, és lépjünk az előző kulcs alatti kulcsra (ez a kulcs C2FBB631-gyel fog kezdődni). Hasonlóan, mint az előbb, jelöljük ki és másoljuk át a Notepadbe. Ezután jelöljük ki a felső sort, majd a kapcsos zárójeltől kezdődő részt a Ctrl+C-vel vigyük át a Vágólapra.
Ezután vissza kell térnünk az AllfileSystemhez (például a korábban már említett, keresés funkcióval). Az AllFileSystem/shellex/ContextMenuHandlerhez eljutva, kattintsunk rá a jobb egérgombbal, majd a helyi menüből válasszuk az Új/Kulcs opciót. Az új kulcs helyre kopizzuk be a Vágólapról az előbb elmentett betű- és számkombinációt. Ugyanezt végezzük el a másik betűkombinációval is; ez most a bal oldalon a Send To alá kerül. Ha kész vagyunk, zárjuk be a Registryt, s az új kulcsok máris el vannak mentve.

Íme, a megváltozott helyi menü

Ha ezután a Jobb egérgombbal kattintunk, az előbukkanó menü két új opcióval lett gazdagabb: a Másolás mappába, illetve az Áthelyezés mappába opciókkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Vista tálca az XP-n!

Ezzel a módszerrel könnyedén kiválaszthatjuk azt a programot, amelyikre...

Ez az utóbbi idők legmenőbb számítógépe, a repülésrajongók imádni fogják

Ez az utóbbi idők legmenőbb számítógépe, a repülésrajongók imádni fogják

Korábban megfogadta, hogy nem lesz több corgija, most mégis két kutyakölyköt kapott fiától II. Erzsébet királynő

Korábban megfogadta, hogy nem lesz több corgija, most mégis két kutyakölyköt kapott fiától II. Erzsébet királynő

Akkora volt a felháborodás, hogy mégsem tartják meg a 10 ezer fős hollandiai tesztpartit

Akkora volt a felháborodás, hogy mégsem tartják meg a 10 ezer fős hollandiai tesztpartit