szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ahhoz, hogy a megrajzolt borítóból 3D-s változatot készítsünk, nincsen...

Ahhoz, hogy a megrajzolt borítóból 3D-s változatot készítsünk, nincsen szükség méregdrága 3D-s modellezőkre vagy mondjuk a Photoshop legújabb, immár 3D-s objektumokkal is remekül elbánó verziójára. Megúszhatjuk sokkal olcsóbban, sőt akár ingyen is, ráadásul a munkát is megússzuk néhány kattintással.

Kiindulásként elkészült a borító egy képszerkesztőben

Scott’s Box Shot Maker 2.0 (Freeware)
Kezdjük rögtön a legegyszerűbbel, ami persze nem jelent semmi rosszat, hiszen a Scott’s Box Shot Maker 2.0 igazán könnyen használható, és egészen látványos végeredményt produkál.
Kétféle dobozt és egy könyvet készíthetünk vele 3D-ben. A dobozok közül az egyiknek csak két oldala látszik (front és gerinc), míg a másik esetben úgy „dönti” a program, hogy a tetejét is lássuk. Ha úgy tartja a kedvünk, egyetlen gombnyomással árnyékot is adhatunk a doboznak, ami fokozza a térbeliséget.
A program használata gyakorlatilag gyerekjáték, egy varázsló vezet végig minket a dobozkészítés lépésein. Csak meg kell adnunk a felhasználni kívánt képeket (borító, gerinc, és a borító teteje, ha szükséges), és gyakorlatilag már készen is vagyunk. Bár a projekt létrehozásakor választanunk kell a típusok között, azt utólag is módosíthatjuk, emellett a méreteket és az arányokat is szabályozhatjuk utólag. Az alapértelmezett méreten kívül eredeti felbontásukban is használhatjuk a képeket, így akár nyomdai minőségben is produkálhatunk 3D-s dobozokat és borítókat, mondjuk egy katalógushoz (ilyenkor érdemes BMP-be menteni a végeredményt), de természetesen dolgozhatunk internetre is, kis mérettel. A képeket egyébként feliratozhatjuk is, illetve lehetőségünk van arra, hogy több képből rakjuk össze a gerincet, rétegeket használva. Mindent egybevetve, ez a program nagyszerű ingyenes megoldás, csak arra figyeljünk, hogy a 2.0-s változatot töltsük le, mert a 3.0-s és 4.0-s verzió gyatrább végeredményt produkál, és a használatuk is bonyolultabb kicsit. Íme egy példa, amikor a továbbfejlesztés nem tett jó a szoftvernek (persze láttunk már ilyet máshol is...).

Ingyen van, de nem rossz!

3D Boxshot Maker (Freeware)
A 3D Box Shot Maker ugyancsak ingyenes és szintén remekül használható, nincs szükség hozzá pilótavizsgára. Megadjuk a gerinc és az előlap képét, és már készen is van a 3D-s, árnyékkal ellátott, tükröződő dobozkép, ez ugyanis az alapbeállítás. Természetesen minden testre szabható benne, így ha az árnyék vagy a tükröződés nem kell, kikapcsolhatjuk, de adott esetben finomíthatunk is rajtuk. A beállításokat el is menthetjük, így ha több dobozképet akarunk készíteni, azoknál is alkalmazhatjuk a korábban használt értékeket.
Két nagy hiányossága is van azonban az előbb ismertetett programmal szemben, az egyik, hogy nem tud 3D-s könyvborítót generálni, a másik pedig, hogy nem tudunk vele nagy felbontású képet készíteni, így csak arra használhatjuk, hogy az interneten jelenítsük meg a dobozképeket szoftvereinkhez.

Szintén ingyenes megoldás

Cover Expert (Shareware, 49 USD)
A Cover Expert megérdemli a kissé fellengzős nevet, hiszen a profik „játékszere”. Gyakorlatilag bármit elkészíthetünk vele, ami ebben a témakörben eszünkbe juthat.
Nemcsak egyszerűen dobozképeket vagy 3D-s könyveket kreálhatunk vele, hanem CD- és DVD-borítókat, 3D-s CD képeket is (még a Vista és az Office 2007 lekerekített sarkú műanyag dobozait is modellezhetjük). Sőt, mindezt akár egyetlen képre is összerakhatjuk, tetszőlegesen elhelyezve a különböző objektumokat (szabadon forgathatunk, mozgathatunk mindent). Kedvező, hogy az árnyékot és a tükröződést kedvünkre állítgathatjuk, de testre szabhatjuk a kamera és a világítás jellemzőit is.
Dacára annak, hogy mi mindennel kényeztet, a használatát gyakorlatilag 2 perc alatt elsajátíthatjuk, a végeredmény pedig abszolút profi, hiszen renderelt 3D képet kapunk.

Lenyűgöző tudás és egyszerű használat

Box Shot 3D (Shareware, 50 USD)
Hasonlóan profi végeredményre juthatunk a Box Shot 3D használatával, bár itt egyszerre csak egy objektumról generálhatunk képet. Azt viszont teljes 3D környezetben tervezhetjük meg, s a puha- vagy keménykötésű könyvtől a DVD- és CD-borítón, lemezképen át a dobozképekig mindent készíthetünk vele. Az alapfelállás itt is az, mint a Cover Expertnél. megadjuk a felhasználni kívánt képeket, a program pedig rádolgozza őket a kiválasztott 3D objektumra.
Itt is minden beállítás tetszőlegesen módosítható, a háttér, az árnyék, a tükröződés, a kamera és a világítás.
Nagyobb képeknél a renderelés finoman szólva lassú, viszont a végeredményre büszkék lehetünk, és akár nyomdai munkákhoz is felhasználhatjuk.

A próbaverzió sajnos csíkokat húz :)

3D pack Shot (Shareware, 30 USD)
A végére egy olyan szoftvert hagytunk, amely kilóg kicsit a sorból,  ugyanis nem internetre vagy nyomtatásra szánt dobozképeket készíthetünk vele, hanem 3D-s termékbemutató videókat. Prezentációkhoz kitűnő választás lehet. Ha nem akarunk szenvedni az animációk elkészítésével, számos előre definiált szkriptet alkalmazhatunk, így csak a képeket (címoldal, gerinc stb.) kell megadnunk, ahogy az a többi szoftvernél is szokás. Ezután kiválasztunk egy szkriptet, és akár rögtön menthetjük is az egészet videóként, és feltehetjük termékbemutatónkat, mondjuk a YoutTube-ra. Természetesen saját animációt is összeállíthatunk a kulcskockák és a kamer, illetve az objektum mozgatására használható csúszkák segítségével.
Érdekesség, hogy nem sak könyvet, dobozt, DVD-tokot stb. készíthetünk vele, hanem akár egy 3D-s bögrét is kedvünkre mozgathatunk a térben. 
Próbaverziót is letölthetünk belőle, innen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Manfred Weber: Budapesten hozták meg a döntést a Fidesz kilépéséről

Manfred Weber: Budapesten hozták meg a döntést a Fidesz kilépéséről

521 lóerő és zöld rendszám, itt a szupersportos BMW 745Le

521 lóerő és zöld rendszám, itt a szupersportos BMW 745Le

Megint feljebb kúszott a benzin ára

Megint feljebb kúszott a benzin ára