szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Bár az Adobe Audition és a Sony SoundForge, vagy Macen a Sound Studio igazán nagy...

Bár az Adobe Audition és a Sony SoundForge, vagy Macen a Sound Studio igazán nagy tudású szoftverek, otthoni körülmények között egyáltalán nem biztos, hogy ki tudjuk használni a képességeiket. Ez esetben viszont felesleges beruházást jelentenek, különösen, mivel akad három nagyszerű jelölt is a kiváltásukra, s egyik programért sem kell fizetni.
 
Audacity
Kezdjük talán azzal a programmal, amely minden szempontból a legsokoldalúbb az ingyenes felhozatalból. Az Audacity egy tökéletes, cross-platform hangszerkesztő, amely működik Windowson, Linuxon és OS X-en egyaránt. Szinte mindent tud, amit a nagyok, vagyis félelmetes mennyiségű szűrőt és effektet találunk benne, export esetén támogatja az OGG, MP3, WAV, FLAC, AIFF és MP2 formátumokat, de külső programok, modulok segítségével az elkészült hanganyagot akár más formátumba is exportálhatjuk. Betölteni pedig szinte minden népszerű formátumot képes.
Az effektek mennyiségére, testreszabhatóságára egyáltalán nem lehet panaszunk, s van még egy ritka jó tulajdonsága is a programnak, nevezetesen a Draw Tool, amelynek a segítségével könnyedén módosíthatjuk a „tüskéket” a hullámsávban. Zajszűrés, különféle grafikus analízisek segítik a munkát, s ha szükséges, akár több sávon is dolgozhatunk egyszerre.

További pozitívuma, hogy magyar nyelvű felülettel is ellátták (bár ez a legújabb bétára még csak részben igaz), tartalmaz ID TAG szerkesztőt, és beépülő modulokkal bővíthetjük a tudását. A fejlesztők oldaláról is letölthetünk néhány hasznos plug-int és VST modult.
Otthonra az Audacity több mint tökéletes. Csak ajánlani tudjuk!

Wavosaur
A Wavosaur a másik csodás gyöngyszem. Tudásban felveszi a versenyt bármely hangszerkesztővel, viszont sajnos nem cross-platform, így csak a Windows felhasználók örülhetnek a létezésének. Nekik viszont valóban van okuk az örömre, mert a csúnyácska - de amúgy részben skinezhető - felület egy nagyon ügyes hangszerkesztőt takar, effektekkel, szűrőkkel, ASIO és VST támogatással.
Itt is szabadon beleszerkeszthetünk a hullámformákba az Edit Single Sample ikonra kattintva. Ez többek között akkor jön jól, ha manuálisan kívánjuk eltávolítani egy bakelitről készült felvételből a pattogásokat.

A Wavosaur egyik érdekessége, hogy nem kell telepíteni, kicsomagolás után azonnal futtatható. Érdemes viszont valamilyen alkönyvtárba tenni, mert ha az asztalon hagyjuk, teleszemeteli azt konfigurációs és log fájlokkal, illetve átmeneti állományokkal. Fájlformátumok területén kevésbé sokoldalú, mint az Audacity (WAV és MP3 fájlba exportálhatunk).
Kárpótlásul viszont rengeteg remek VST modult találunk hozzá összegyűjtve a készítők oldalán. Nagyszerű statisztikák és analízisek (2D és 3D spectrum, sonogram stb.) is segítik a munkát.

WavePad
Végül még egy cross-platform megoldást mutatunk, a WavePadet. Windowson, OS X-en és Linuxon egyaránt használhatjuk, ám Linuxon ehhez a Wine-ra (Windows emulátor) is szükségünk lesz. Sajnos nem csak a Linuxosok számára jelent a program félmegoldást, ugyanis az OS X változat is csak PPC-s verzióban készült el, így az újabb, inteles Macintosh-okon csak a Rosetta emulátor segítségével futtatható, ami nem különösebben tesz jó sem a sebességnek, sem a működésnek. A korábbi gépeken viszont remekül használható, így egy PPC-s Mac birtokában jól megleszünk vele. A windowsos változatnál egybegyúrták az ingyenes és a pénzes verziót, utóbbi funkcióit 30 napig tesztelhetjük, ezután a  program „lebutítja” magát az ingyenes változat szintjére (így többek között a batch műveleteket veszítjük el).

Az előbbi két programhoz képest a WavePad csak alapfunkciókkal rendelkezik, viszont elég könnyen átlátható, így kezdőknek jó megoldás lehet. Ettől függetlenül inkább csak a futottak még kategória, így jó szívvel ajánljuk helyette inkább az Audacityt, amely, mint említettük, minden platformon natívan fut és remekül használható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Takarítsunk Macintosh-t!

Az OS X alatt a programok eltávolítása az esetek többségében megoldható...

techline.hu Tech

Nem kell többé gépelnie!

Bárkivel, bármikor előfordulhat, hogy egy papíron lévő szöveget kellene sürgősen...