szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ezúttal megpróbáljuk egy füst alatt összefoglalni azokat a szoftvereket, amelyekkel...

Ezúttal megpróbáljuk egy füst alatt összefoglalni azokat a szoftvereket, amelyekkel kényelmesebbé tehetjük a hétköznapokat és megérezhetjük a valódi digitális élet ízét. Persze szokásunkhoz híven igyekeztünk úgy válogatni, hogy a Windows és OS X felhasználók egyaránt profitáljanak a dologból. Sok esetben a bemutatott szoftvereknek van ilyen és olyan verziója is. Ahol nincs, ott persze külön foglalkozunk a két rendszerrel. Ez a válogatás nem szentírás, de talán tudunk segíteni azoknak, akik eddig tanácstalanul álltak néhány dolog előtt, vagy még nem találták meg az adott feladatra leginkább megfelelő programot.

Online videók és tévécsatornák kényelmes megtekintése
Eddig két varázsszó volt ebben a témakörben: Miro és Joost. Mindkettő cross-platform, így nem kell különválasztani rendszerenként. A Miro egy jól eltalált, könnyen kezelhető programocska, amely saját csatornakínálata mellett - amelyek között akár HD minőségű filmeket is találunk - a YouTube-on (és még számos videómegosztón) való keresést is nagyon leegyszerűsíti. Ezenkívül persze feliratkozhatunk különféle videó csatornákra, így állandóan megkapjuk a friss filmeket (a program automatikusan letölti őket). A Joost számtalan online nézhető videócsatornával ajándékoz meg minket egy ingyenes regisztrációért cserébe. Felülete látványos, kétségtelenül jobban tükrözi a digitális életérzést, mint a Miro. Jópofák a különböző widgetek is benne. Videómegosztókon azonban nem keres.

Nemrég egy újabb lényeges szereplő lépett erre a piacra: az Adobe. Az Adobe Media Player egy újabb üde színfolt az online televíziózás és videómegosztás terén. Népszerű sorozatokat találunk benne HD minőségben és rengeteg érdekes filmcsatornára iratkozhatunk fel vele. A felületére sem lehet panaszunk, Flash és Adobe Air alapokra helyezték. Egyetlen idegesítő tulajdonsága, hogy jelenleg néhány nagyszerű  sorozat elérhetetlen vele kicsiny hazánkból. Viszont meglehetősen sok nagy név áll mögötte (MTV, CBS, Universal Music stb.), szóval így is van elérhető tartalom rendesen.
Ha nem tudunk választani a három program közül, vigasztaljon minket a tudat, hogy jól megférnek egymás mellett, így akár mindhármat használhatjuk. Windowson és OS X-en egyaránt elérhető mindegyik, ráadásul ingyenesek!

Internetes telefon, videó-telefon, chat
A digitális életvitel esetében persze szó sem lehet arról, hogy hagyományos módon telefonáljunk. A Skype és a Gizmo két jól sikerült voip megoldás. Segítségükkel az interneten keresztül cseveghetünk más Gizmo vagy Skype felhasználókkal. Mellesleg hasonlítanak is, mint két tojás, külsőleg és szolgáltatásaikat tekintve egyaránt. Videotelefontól a szöveges chatig mindenhez hozzájutunk velük, küldhetünk fájlokat, és rendezhetünk konferenciahívást is. Mindezt teljesen ingyen. Számítógépek és mobiltelefonok között (van mindkettőből mobil és PDA kliens is) egyaránt tarthatjuk a kapcsolatot az interneten keresztül, de adott esetben akár vonalas telefonszámokat is hívhatunk velük szerte a világban, nagyon olcsón.

Mindkettő cross-platform (Windows, OS X, Linux és mobil változatokban érhetők el) és természetesen minden funkció elérhető különböző rendszerek között is (viszont a videó-hívás mobil eszközökkel nem működik)! A Gizmo emellett nem csak a saját kliensével képes például szöveges csevegésre, hanem akár MSN, GoogleTalk, Jabber vagy AIM felhasználókat is elérhetünk vele!
A teljesség kedvéért persze nem maradhat ki a Microsoft-féle MSN Messenger sem. Itt is van mód a videós beszélgetésekre, legalábbis Windowsos gépek között. 

Más platformokon (OS X, Linux, PDA-k) a különböző MSN kliensek és klónok nem igazán képesek erre, ott csak szöveges chatelésre van mód (bár akadnak már ígéretes kezdeményezések).
Mindegyik megoldás ingyenes (leszámítva persze, ha vonalas telefonszámokat szeretnénk hívni a Skype-ról vagy a Gizmo-ról).

Jegyzetelés és kódok nyilvántartása
A digitális világ velejárója, hogy rengeteg információt kell feldolgoznunk és eltárolnunk. Többek között számtalan PIN kódot és jelszót tarthatunk fejben (ugyanazt megadni mindenhol, biztonsági megfontolásból NEM javasolt!) és persze a folyamatosan csörgő telefonok hatására egy idő után már azt sem tudjuk, kinek mit ígértünk meg, mit is kellene éppen csinálnunk.
Nos, a jelszavak nyilvántartására remek megoldás lehet a Data Guardian amely Windowsra és OS X-re egyaránt elérhető és akár 448 bites titkosítással is óvja fontos jelszavainkat, PIN kódjainkat. A különböző adatokat felépítését mi határozhatjuk meg, gyakorlatilag mindent eltárolhatunk regisztrációinkkal kapcsolatban. Így elegendő csak egy jelszót megjegyeznünk, a Data Guardian adatbázisához... Sajnos nem ingyenes, de megéri az árát. Aki ingyenes megoldásra vágyik, talál ilyet is korábbi cikkünkben.

Ha jegyzetelni is szeretnénk a gépen, az egyik legjobb megoldás a Stickies. Az OS X eleve tartalmazza ezt az alkalmazást, így ott rögtön van lehetőségünk kis sárga (vagy tetszőleges színű) cetlikkel díszíteni virtuális asztalunkat. A www.stickiesforwindows.com címről letölthető a Windowsos klón is, ez nagyjából ugyanazt nyújtja, mint az OS X-es verzió.
A Vistát használók találnak egy remek kis jegyzettömböt az Oldalsávon. Aki pedig némi többletre vágyik, olvassa el a digitális jegyzettömböket bemutató cikkünket a témában. Van választék bőven, ha a Stickies valamiért nem nyerné el tetszésünket.

Családi fotók rendezése, megosztása, nyomtatása
A digitális fényképezőgépek mára szinte mindenki számára elérhetővé váltak. Olcsótól a professzionális készülékig mindenfélét kapunk. Az elkészült képek rendszerezéséhez azonban szükségünk van egy megfelelő szoftverre. OS X alatt az iPhoto kiválóan megfelel erre a célra. Otthoni felhasználóknak szinte nem is kell több annál, amit az Apple szoftvere tud, ezt ráadásul minden új Machez adják. A tudását még bővíthetjük különféle plug-inekkel - például FlickrExport - is. Rendszerezhetjük és retusálhatjuk képeinket, nyomtathatunk naptárt, képeslapot, megoszthatunk képeket az interneten stb.

Windows alatt ugyan ezt a kényelmet és sokoldalúságot kapjuk a Google-féle Picasa-tól (OS X-es verziója nincs, van viszont Linuxos).
Kényelmes és látványos felületének köszönhetően nagyon népszerű. Ha nem akarunk elmerülni a képfájlok világában (arra jobb az IrfanView), csak egyszerűen karbantartani, retusálni a családi fotótárat, akkor a Picasa tökéletes választás.

Videók és zenék lejátszása
A videók és zenék lejátszására persze a Windows és az OS X egyaránt képes. Elbukni általában a különféle formátumokon szoktunk, például a népszerű DivX vagy Xvid videók lejátszására a Windows és az OS X is csak akkor képes, ha telepítjük a megfelelő codec csomagot (a linkekről letölthető).
Vannak persze a rendszereknek saját formátumaik is. A WMV és WMA például a Windows saját videó- illetve hangformátumai. Ha Windows Media Player van a gépen, ezeket elvileg nem gond lejátszani. Annyit persze érdemes megtenni, hogy frissítünk mindig a legújabb verzióra, mivel a Windows Media Player 10-hez kódolt videót a Windows Media Player 7 nem fogja tudni rendesen kezelni. OS X alatt a WMV és WMA formátumok lejátszásához szükségünk van az ingyenes Flip4Mac pluginre. Ennek telepítése után a QuickTime már gond nélkül lejátszik Windowsos videókat. Igaz is, QuickTime. Ez az Apple saját lejátszója, természetesen saját formátummal: MOV.
A MOV fájlok lejátszásához Windowson telepítenünk kell a QuickTime Windowsos változatát, amelyet letölthetünk innen. Ezzel gyakorlatilag a népszerű formátumokat feledtük. A DVD filmek lejátszása OS X és Vista alatt megoldott, XP-n viszont telepítenünk kell valamilyen DVD codec csomagot, de még jobb, ha rögtön egy ingyenes DVD lejátszó szoftvert telepítünk, mint amilyen az AVS DVD Player.
Vannak persze alternatív megoldások is. Az egyik legjobb az ingyenes VLC Media Player amely szinte mindent lejátszik, és ráadásul szinte minden létező rendszeren fut.

A zenék lejátszása szintén nem jelenthet akadályt, hiszen Windowson a Windows Media Player, OS X-en pedig az iTunes segítségével ez alapból megoldható. Az iTunes Windowsra is létezik, előnye, hogy egy felületen elérhetővé teszi minden dalunkat, könnyen kezelhető, átlátható, tud CD-t rippelni, konvertálni stb. Sajnos Windows alatt kevésbé “mozgékony”, mint OS X-en, de egy mai konfiguráción azért vidáman elmegy ott is. Ha netán iPodunk is van, akkor amúgy is javasolt a használata, más zenelejátszók pedig hajlamosak a saját lejátszó és szinkronizációs szoftverüket telepíteni az asztali gépre.
Az iTunes, kicsit olyan, mint a Picasa a képkatalogizálásban: akkor érdemes használni, ha nem érdekel minket a számítógép működése és a fájlok mibenléte, csak zenét akarunk hallgatni.

PIM alkalmazások
Míg a Vista és az OS X tartalmaz saját levelező-, jegyzetelő és naptár megoldásokat, amelyek szoros együttműködésre is képesek, addig az XP-n ezt elsősorban az Outlook bevetésével szokták megoldani, amely azonban nem ingyenes.
Ezzel szemben a Lightning a Mozilla-féle Thunderbird levelezőprogramból varázsol Outlook-szerű all-in-one alkalmazást, azzal, hogy integrálja az amúgy külön is letölthető Mozilla Sunbird naptár programot. Így egy tökéletes PIM alkalmazást kapunk. Ha komolyabb naptárra és címjegyzékre van szükségünk XP-n, használhatjuk az ingyenes EssentialPIM Free-t is.

Családi videók vágása
Ha már digitális életmód, akkor persze a családi videókat is ennek megfelelő bánásmódban kell részesíteni. Vagyis a felvételeket szépen megvágni, és azután közzétenni az interneten, hogy a rokonság is rátaláljon, vagy DVD-re írva eltehessük az utókornak.
Macen az iMovie és az iDVD segítségével ezt gyorsan letudhatjuk. Az iMovie a videók megvágásában és effektezésében segít, az iDVD pedig látványos, animált DVD menü létrehozására használható. A videók exportálási lehetőségének köszönhetően gyorsan megoszthatjuk azokat az interneten, akár a YouTube-on is.

Vistán a dolog ugyancsak egyszerű. A Windows Movie Maker kéznél van és jól használható, a Windows DVD Menu Maker segítségével pedig viszonylag látványos DVD menüvel is elláthatjuk a családi filmeket.
Windows XP alatt a helyzet kicsit macerásabb, mert a Windows Movie Maker ugyan ott is rendelkezésre áll, de igazán látványos DVD menüt sajnos csak fizetős programokkal tudunk létrehozni. Aki nem éri be a beépített videoszerkesztőkkel, az talál még néhányat nálunk is, ingyenes és fizetős szoftverekből egyaránt.

Megosztás
A digitális világ egyik előnye, hogy számos dolgot megoszthatunk másokkal az interneten. Fotókat, videókat, dokumentumokat, prezentációkat juttathatunk el postaköltség nélkül, gyorsan, bárkihez aki csatlakozik a világhálóhoz.
A kisebb dokumentumokat persze egyszerűen, e-mailben csatolva is eljuttathatjuk a címzetthez, ám egy videót, vagy egy fotóalbumot már nem célszerű ilyen módon megosztani. Erre a különböző webes-blogos megoldások mellett van még egy nagyon egyszerű módszer, amely abszolút platform-független, és nem kell hozzá más, csak egy böngésző.

A különböző fájlmegosztókkal bővebben foglalkozunk korábbi cikkeinkben (lásd csatolt anyagok a cikk végén). Az egyik legegyszerűbben használható közülük a senduit.com. Ezen pillanatok alatt megoszthatunk akár több 100 MB-os anyagokat is, ráadásul letölteni csak az tudja, akinek elküldjük a letöltési linket. A feltöltés maximális mérete 100 MB, így ha nagyobb anyagot akarunk ilyen módon megosztani, egy tetszőleges tömörítőprogrammal célszerű 100 MB-os darabokra szedni.

Relaxáció a géppel
Végül lazítás képpen nézzünk két olyan programot, amelyek már a digitális életmód netovábbját képviselik. A Pzizz és az I-doser egyaránt remek megoldás lehet arra, hogy egy dolgos nap után, megtépázott idegeinket megnyugtassuk.
A Pzizz OS X-en és a Windowson, az I-Doser pedig Windowson gondoskodik a tökéletes relaxációról, digitális hangok segítségével. Sőt, az I-Doser ezen még jóval túl is mutat, hogy pontosan miben, azt korábbi cikkünkben elolvashatják.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ünneprontó vírus: Európában az idei karácsony nem lesz olyan, mint amilyet megszoktunk

Ünneprontó vírus: Európában az idei karácsony nem lesz olyan, mint amilyet megszoktunk

Nem a Fidesz nyakába varrják a járvány miatti válságot a magyarok

Nem a Fidesz nyakába varrják a járvány miatti válságot a magyarok

Ferenc pápa törvénnyel is védené a melegek bejegyzett élettársi kapcsolatát

Ferenc pápa törvénnyel is védené a melegek bejegyzett élettársi kapcsolatát