szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Félreértés ne essék: a szoftverhonosítók munkája az egyik...

Félreértés ne essék: a szoftverhonosítók munkája az egyik legnagyszerűbb dolog, sőt jelen sorok írója kifejezetten csodálja például a magyarítások.hu portál csapatának és fordítóinak projektjeit. Munkájuk elismerésre méltó és nélkülözhetetlen. Van azonban néhány szoftver, ahol a honosítás többet árt, mint használ… Sokunk kedvenc képszerkesztője az egyik ilyen példa.

A legtöbb felhasználó angol Photoshopot használ, így a magyar weboldalakon található leírások és tippek is kilencven százalékban angolul vannak (így van ez a Techline leírásaival is). Azok a felhasználók azonban, akik mégis a magyar nyelvű (azért csak „magyar nyelvű” és nem honosított, mert honosításnak nevezni azért túlzás lenne) verziót használják, a legtöbb esetben elakadnak a leírásokat látva. 

Jó példa erre a „difference clouds” nevű Photoshop szűrő, amelyet honosítóink sikeresen „negatív felhőknek” fordítottak, holott a differencia és a negatív kifejezések közötti különbség… mondjuk úgy, hogy nyilvánvaló.  Szintén meglepő, a Photoshop egyik legfontosabb elemének, az „anchor point”-nak a magyarítása: csomópont. Ez már csak azért is érdekes, mert az angol „anchor” szó jelenthet horgonyt, horgot, vasmacskát vagy akár műsorvezetőt is: csomót azonban semmi esetre sem. A horgony még logikus is, hiszen ezek az elemek szolgálnak arra, hogy a Photoshop vektoros vonalait „lehorgonyozzák”. 

Így hát a magyar Photoshopban van „Csomópont Törlő”, sőt, így lett az Angled Strokes szűrőből „mázolmány”, illetve a Curves-ből „Gradációs görbék”. És persze a difference clouds szűrőből „negatív felhők”. Nem csoda tehát, hogy a magyar Photoshopot használók nehezebb helyzetbe kerülnek, mintha az angol verzió mellett döntöttek volna – és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a honosított szoftverben egy-két menüpont is más helyre került, biztos, ami biztos. 

Szerencsére itt a segítség, ráadásul ingyenesen! A webpillangó projekt egyik gyöngyszeme, a Photoshop szótár. 

Egyszerű és ingyenes

 (A Web Pillangó egy nyílt projekt. Bárki, aki bővítené szeretné a tartalmat megteheti azt, amennyiben az elképzelés vagy a beküldött tartalom megfelel a célnak, és eléri a szerkesztők által megszabott mércét.) Az apró szoftver letöltés után máris indítható, telepíteni sem kell. Futtatásához a Microsoft NET Framework 2.0 szükséges, s ha esetleg ez nem lenne a gépünkön, akkor letölthetjük innen.

A szoftver adatbázisa a Trans Europe (szoftver.hu) gyűjteményére épül, és nagyon könnyen használható – csak állítsuk be, hogy magyar-angol, illetve angol-magyar fordítást szeretnénk-e, és máris pötyöghetjük bele a Photoshop-szavakat.  Ha esetleg előnyben részesítjük a webes szótárakat, akkor érdemes a rövid és frappáns elnevezésű Bereczki Máté Kertészeti, Élelmiszeripari és Mezőgazdasági – Gépészeti Szakképző Iskola összeállítását használnunk. Itt nemcsak egyes szavakat, hanem komplett „Phostohop kifejezéseket” is találhatunk. Ha pedig a PDF verziókat favorizáljuk, akkor a hotdog.hu oldaláról letölthetünk egy PDF szótárt is. 

Immár semmi sem állhat utunkba a neten (és a Techline-on) található remek Photoshop tutorialok kipróbálásakor!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Síléccel vagy túrabakanccsal a D-vitamin nyomában

Síléccel vagy túrabakanccsal a D-vitamin nyomában

Kiszivárgott dokumentumok szerint Kína végig csalt a fertőzési statisztikáival

Kiszivárgott dokumentumok szerint Kína végig csalt a fertőzési statisztikáival

Egy péniszszobor eltűnése miatt nyomoz a német rendőrség

Egy péniszszobor eltűnése miatt nyomoz a német rendőrség