szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az üzleti indíttatású virtuális világok 90 százaléka másfél éven belül kudarcba fullad, hiába köszönhető számos ígéretes technikai előrelépés ezen fejlesztéseknek köszönhetően, írja a Gartner piackutató cég.


© AP
Steve Prentice, a Gartner elemzője múlt hét csütörtökön jelentette ki azt egy sajtónyilatkoztatában, hogy az üzleti szférának meg kellene végre értenie azt, hogy a virtuális világok építésekor elsősorban a dolgozók igényei és nem a felhasznált technológiai bravúrok számítanak. A virtuális világok révén a weboldalakból "webhelyek" lesznek, egy sikeres virtuális jelenlét pedig embereknek köszönhető, nem realisztikus grafikának vagy a valós világot idéző fizikai törvényszerűségeknek, ezek maximum csak az ezt igénylő specifikus közösségek körében érhetnek el sikereket.

A sikertelen projektek nagy részében nem egyértelműek a fejlesztők számára, hogy mik a célok a felépítendő virtuális világokkal, illetve fogalmuk sincsen a potenciális közösség felépítéséről, igényeiről, sőt, sokszor jellegéről sem. Prentice szerint a cégeknek alaposan át kellene gondolniuk stratégiájukat mind a virtuális világokat, mind pedig az internetet illetően, a virtuális világgal kapcsolatban pedig meg kellene jegyezniük azt a tényt, hogy a weboldalak és a háromdimenziós webhelyeket egymás mellett és nem egymás helyett léteznek.

Az ilyen kvázi-háromdimenziós rendszerek nagy előnye az, hogy képesek valós idejű vizuális kommunikációt biztosítani olyan dolgozók között, akik más időzónákban, egymástól távol eső helyeken dolgoznak, ennek révén pedig a videokonferencia-rendszerek tetemes költségeit is csökkenteni lehetne. Egy teljes platformot körülbelül 50 ezer dolláros áron lehet felépíteni, ezek próbaverziói már tizedáron beszerezhetőek, adta hírül az Information Week.

A cégek dönthetnek: vagy az ilyen kész virtuális világokat vásárolják meg maguknak, vagy sajátot hozatnak maguknak létre - esetleg belépnek egy már létezőbe, például a Second Life vagy a There világába. A Gartner becslései szerint 2012-re a cégek 70 százaléka saját virtuális világgal rendelkezik majd: akkorra ugyanis nemcsak az elvárások lesznek kisebbek, hanem már a célok is le lesznek tisztázva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy óra alatt annyi FFP2-maszkot vásároltak az eMAG-nál, mint előtte egy hónap alatt

Egy óra alatt annyi FFP2-maszkot vásároltak az eMAG-nál, mint előtte egy hónap alatt

„Valóságos boszorkányüldözés zajlott” – próbálják kideríteni, ki szivárogtatta ki a Barátok közt végének forgatókönyvét

„Valóságos boszorkányüldözés zajlott” – próbálják kideríteni, ki szivárogtatta ki a Barátok közt végének forgatókönyvét

50 millió forintot segíthetett tisztára mosni egy ghánai bűnözőkkel dolgozó tolnai asszony

50 millió forintot segíthetett tisztára mosni egy ghánai bűnözőkkel dolgozó tolnai asszony