szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Kívülről nem is nagyon lehet észrevenni, de a szkennerek letapogató egysége...

Kívülről nem is nagyon lehet észrevenni, de a szkennerek letapogató egysége gyökeresen megváltozott az utóbbi időben. Sok gyártó  már CCD elemeket használ, olyanokat, mint amilyenek a digitális kamerákban találhatók. Ennek eredménye, hogy a készülékek már „messzebbre” is élesen látnak. Ez azután azt is lehetővé teszi, hogy tárgyakat szkenneljünk, így háromdimenziós objektumokról is tudunk nagyfelbontású képeket készíteni.
A mellékelt videobemutatón egy igazán nem drága (kb. bruttó 20 ezer forint) fotószkennert, a HP G2710-et próbáltuk ki, megnéztük, hogyan lehet 3D-ben szkennelni.   
Két kis modell autót tettünk a lapolvasó üveglapjára. Természetesen így nem lehetett a tetőt ráhajtani az eszközre, ezért, hogy a külső fény ne zavarjon, egy kendővel letakartuk a tárgyakat. Ezután a készülékhez adott szoftverrel készítettünk egy előnézeti képet, beállítottuk azt a területet, ahol a tárgyak voltak, és elvégeztük a beolvasát. A kész képen tökéletes színekkel és részletgazdag felbontásban láttuk viszont a kis autókat.  

Az autók a szkenneren...

...és a beolvasott képen

A tárgyak szkennelése természetesen csak egy érdekes lehetőség, hogy kisebb objektumokról gyorsan tudjunk képeket készíteni. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy a szkenner CCD-it elsősorban az üveglapra fektetett iratok, fényképek beolvasására állították be, így a nagyobb tárgyak távolabbi részein már komoly optikai torzulások is előfordulhatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Digitális bikini

Az oly közkedvelt nyári ruhadarab „digitális” megfelelője nem sokban...

Itt az idő, amikor egy zongoraművésznek kockázatitőke-befektetőre van szüksége

Itt az idő, amikor egy zongoraművésznek kockázatitőke-befektetőre van szüksége

Több tünetmentes Covid-fertőzött gyerek súlyos szövődményekkel került kórházba

Több tünetmentes Covid-fertőzött gyerek súlyos szövődményekkel került kórházba

Milliárdos adósság és állami apanázs: hogyan fog megélni ezután Donald Trump?

Milliárdos adósság és állami apanázs: hogyan fog megélni ezután Donald Trump?