szerző:
MTI

Az Európai Unió tagországainak túlnyomó többsége Budapestet támogatja az európai uniós kutatóintézet székhelyeként - közölte egy elnökségi forrás csütörtök este annak a kötetlen brüsszeli eszmecserének a szünetében, amelyen a tagállamok versenyképességi ügyekkel foglalkozó miniszterei igyekeztek konszenzusra jutni a témában.

Mivel foglalkozik az intézet?
Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet az unió gyorsabb gazdasági növekedést célzó stratégiájának egyik eszköze, célja, hogy - elsősorban mintegy hálózatirányító tevékenységet folytatva - hozzájáruljon az EU versenyképességének növeléséhez, a kutatás fellendüléséhez. 
 
Az intézet 2013-ig mintegy 300 millió eurós költségvetéssel működik majd és várhatóan 50-60 fős személyzettel kezdi meg a munkát. Első programjai minden bizonnyal a megújuló energiaforrásokkal és a klímaváltozással foglalkoznak majd.
Elmondta, hogy a tagországok közül már csak a saját jelöltet is állító Lengyelország nem adta áldását Magyarország székhelyül választására. Késő este a szlovén EU-elnökség kétoldalú tárgyalást kezdett a lengyel delegációval.

A forrás jelezte: huszonhat ország azt is egyértelművé tette, hogy szeretne döntésre jutni a kérdésben. Lengyelország ellenkezése miatt mindazonáltal előfordulhat, hogy a végső döntést a június 19-i állam- és kormányfői találkozóra halasztják.

Bajnai Gordon május 22-én bejelentette, hogy a székhely kérdése ötpárti támogatást élvez, és a kormány már eldöntötte: ha Magyarország lehet a székhely, az intézet a minden szempontból ideális Infoparkban lesz. Kiemelt elkötelezettségét jelezve a kabinet arról is határozott, hogy húsz évig vállalja az épületbérlet költségeit és öt évig húsz alkalmazott teljes bérköltségeit. Mint mondta, az új kormányszerkezet is segítené a központ munkáját és könnyítené a kutatók boldogulását.

A kormány letette a szükséges pénzügyi vállalásokat, megfelelő helyszínt választott, most az európai államokon a sor, hogy demonstrálják szolidaritásukat és elkötelezettségüket - hangsúlyozta a sajtónyilatkozatban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Bajnai: Budapest ideális az uniós technológiai intézetnek

Magyarország kicsi, rugalmas, egy hálózatot mozgatni tudó európai uniós tudományos intézetet képzel el, amely képviseli az uniós szellemiséget, és teljesen illeszkedik az EU-tagországok összetartási törekvéseibe - hangoztatta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter azon a csütörtöki brüsszeli bemutatón, amelyen Kroó Norbert tudományos akadémiai alelnök és Beleznay Éva budapesti főépítész társaságában részletesen ismertette Budapest jelöltségét az Európai Unió leendő innovációs és technológiai intézetének székhelyéül.

MTI Világ

Új tagországot javasolnak az uniós kutatóintézet helyszínéül

Az Európai Unió tagországainak többsége támogatja azt az álláspontot, hogy az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (ETI) egy új EU-tagállamban kapjon helyet - jelentette be csütörtök este Brüsszelben Mojca Kucler Dolinar szlovén tudományügyi miniszter.

Lángolt egy üzletház Békésen – videó

Lángolt egy üzletház Békésen – videó

Lenyűgöző életpéldát hagyott ránk örökül a magyar származású operaénekes

Lenyűgöző életpéldát hagyott ránk örökül a magyar származású operaénekes

Meg fog lepődni, hol a legolcsóbb egy könnyű reggeli

Meg fog lepődni, hol a legolcsóbb egy könnyű reggeli

Moziba készül, de addig sem akar belefutni a spoilerekbe? Mutatunk néhány trükköt

Moziba készül, de addig sem akar belefutni a spoilerekbe? Mutatunk néhány trükköt

Elképesztő sorozata szakadt meg a Fradinak

Elképesztő sorozata szakadt meg a Fradinak

A világ legrégebbi bombáját tárhatták fel Kínában

A világ legrégebbi bombáját tárhatták fel Kínában