szerző:
MTI

Angol kutatók kidolgozták a tökéletes emberi hang matematikai képletét - angol nyelvre. A vizsgálat során arra kérték a résztvevőket, hogy rangsorolják ötven személy hangját. A kutatást Andrew Linn, a Sheffieldi Egyetem nyelvészprofesszora, valamint Shannon Harris hangmérnök irányította - olvasható a BBC News hírei között.

A kutatás szerint a legszebb női hang Mariella Frostrup tévébemondó, Judi Dench és Honor Blackman beszédének keveréke lenne, míg a férfiaknál Jeremy Irons és Alan Rickman színész a legtökéletesebb

Kiértékelve a pontozás eredményeit, a kutatók kidolgozták képletüket, amelyben figyelembe vették, a hangszínt, az intonációt, a beszéd sebességét, valamint a szavak közötti szüneteket.

Végső soron a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az ideális hang birtokosának percenként legfeljebb 164 szót szabad kiejteni, 0,48 másodperces szüneteket tartva egy-egy mondat között. Ami az intonációt illeti, a résztvevők jobban kedvelték, ha a mondatokat inkább ereszkedő, mint emelkedő hanglejtésben mondták.

A hallgatók sokkal magasabb pontszámmal jutalmazták a hangok olyan egyéni sajátosságait, amelyeket a bizalommal, a megbízhatósággal azonosítottak.

A mély és magas hangfekvés gyakori váltakozását a résztvevők általában a kifejezőerővel és az intelligenciával azonosították. Ugyanakkor a mondatok emelkedő hanglejtését a beszélő gyengeségével és bizonytalanságával társították.

A kutatók meglepőnek nevezték a hangok által kiváltott érzelmi reakciót, s mint mondták, ez a vizsgálat némiképp megmagyarázza, hogy miként választják ki a rádiószínészeket és a lemezlovasokat.

"Az emberek ösztönösen ráéreznek, hogy mely hangoktól fut végig kellemes borzongás a gerincükön, vagy melyektől rázkódnak össze az undortól" - mondta Andrew Linn professzor.

A tudós szerint a férfiakat leginkább Mariella Frostrup brit tévébemondó igézte meg mély hangjával, vontatott, bizalomkeltő beszédével.

A tökéleteshez pedig leginkább Jeremy Irons beszéde közelített, aki percenként 200 szót ejtett ki, s a mondatok között 1,2 másodperces szünetet tartott.

"Ez a képlet betekintést nyújt abba, hogy a hangok miként hatnak, hogy melyek indítanak meg minket és melyek váltanak ki visszautasítást részünkről" - magyarázta Andrew Linn.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

Miért lúdbőrözünk csikorgó hangoktól?

Amikor kellemetlen hangoktól, például krétacsikorgástól vagy kemény tárgyat, például üveget kaparó körmöktől az embernek feláll a szőr a hátán vagy lúdbőrzés fogja el, akkor a szervezet védekező reakciójáról van szó - állapította meg egy német kutatócsoport.

Bari Máriusz Tech

Bányában áll a kozmikus hangszer

Egy minnesotai bánya mélyén épült fel az a hangszer, amellyel többek között az ún. sötét anyag létezésére keresnek bizonyítékot. A különböző részecskék által megszólaltatott zenélő csövek a modern kísérleti zenéket idézik.

Bari Máriusz Tech

Lehetséges a hangtalanná tevő köpeny?

Amerikai kutatók egy csoportja szerint megvalósítható a láthatatlanná tevő köpeny hangtalanná tevő mása is. A fejlesztés a hadiipari és terrorelhárítási alkalmazások mellett a szórakoztatóiparban is nyerő megoldásnak bizonyulhat.

Bari Máriusz Tech

Fényből hangot, hangból fényt

Fényből hangot, majd abból megint fényt állítottak elő a Duke és a Rochester University kutatói: a meglepő kísérlet többek között jelentősen felgyorsíthatja a jövő optikai alapú számítógépes hálózatait.

hvg.hu Tech

Letölthető a világ legrégebbi hangfelvétele

Mégsem Edison rögzítette a világ első hangfelvételét, a francia Scott de Martinville ugyanis tizenhét évvel megelőzte ebben - igaz, visszahallgatni már nem tudta felvételét.

Bari Máriusz Tech

Bármiből lehet hangszóró

A brit védelmi minisztérium egyik fejlesztési malőrjéből született az a SoundSurface nevű megoldás, amellyel bármilyen felületből hangszórót lehet varázsolni.

És akkor az üzleti világ a sokk után összefogott a Notre-Dame-ért

És akkor az üzleti világ a sokk után összefogott a Notre-Dame-ért

Észak-Macedónia: kevesen szavaztak, második forduló lesz

Észak-Macedónia: kevesen szavaztak, második forduló lesz

Szombaton elvitték a nagy pénzt az ötösön, ez történt a hatoslottó sorsolásán

Szombaton elvitték a nagy pénzt az ötösön, ez történt a hatoslottó sorsolásán

Kinyitott a Balaton

Kinyitott a Balaton

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

Az első exit pollok szerint Zelenszkij tönkreverte Porosenkót az ukrán elnökválasztáson

Az első exit pollok szerint Zelenszkij tönkreverte Porosenkót az ukrán elnökválasztáson