szerző:
techline.hu

Itt a nyár, az ember ilyenkor hajlamos inkább a vízparton dolgozni az árnyékban...

Itt a nyár, az ember ilyenkor hajlamos inkább a vízparton dolgozni az árnyékban, legalábbis ha teheti. Nekivág a nagyvilágnak és legfeljebb egy notebookot csap a hóna alá, hogy ha esetleg elfogná a munkakedv, mégis legyen valami, amin dolgozhat.
De mi történik, ha ilyenkor éppen az otthoni gépünkről van szükségünk hirtelen egy állományra? Nos, a gépek távoli elérésre számtalan módszer létezik, s ezek közül egy érdekes és egyszerű megoldás, ha a kívánt fájlokat e-mailben kérjük le a távoli gépről.
Ehhez nincs szükségünk másra, mindössze egy ingyenes alkalmazásra, a RemoteByMail-re.

Egy gyors konfigurálás és a program már figyeli is levelezésünket

Letöltés után csak egy gyors konfigurálásra van szükség. A program Tools/Accounts menüpontjában meg kell adnunk annak az e-mail fióknak az adatait (cím, POP3 szerver, név, jelszó stb.), amelyen keresztül fogadni szeretnénk az utasításokat, illetve az SMTP szerverünk címét - és ha van, akkor a hozzá tartozó felhasználónevet és jelszót - amelyen keresztül a program leveleket küldhet számunkra.
Az Accounts ablak jobb oldalán a Served clients részben adhatjuk meg, hogy milyen e-mail címről fogadunk el utasítást (több címet is megadhatunk, sőt, használhatjuk a *@cegnev.hu jelölést is jokerként, ha mondjuk egy cég minden e-mail címéről fogadhat a program).
Az Available Commands rész eleve tartalmazza az alapvető utasításokat, de ha létrehozunk makrókat, akkor azokat is fel kell ide vennünk, különben a program nem fogja értelmezni őket.

Létrehozhatunk makrókat is, így egy utasítással több dolgot is kérhetünk levélben

Ha akarunk, megadhatunk még egy jelszót is védelmi vonalként, így a program csak azokat az utasításokat hajtja végre, amelyek a megadott címekről jönnek és a Tárgy mezőben tartalmazzák a kívánt jelszót (az utasításokat a levél törzsébe kell írni).

Használható utasítások
A program alapvetően a következő utasításokat ismeri:
hi
Ellenőrizhetjük a kapcsolatot, mindössze egy üdvözlő szöveget kapunk vissza.

dir *
Kilistázhatjuk egy mappa tartalmát (pl.: dir C:\teszt).

send *
Elküldhetünk egy adott fájlt levélben (nagy fájlok esetében megadható a programnak, hogy mekkora darabokra szedve küldje el őket).

zend *
Küldés előtt ZIP fájlba csomagoltathatjuk a megadott fájlokat vagy mappákat.

execute
Elindíthatunk vele egy programot a távoli gépen

Nem sok, de tulajdonképpen bőven elegendő ahhoz, hogy távoli állományainkhoz hozzáférjünk levélben, ráadásul a makrók használatával saját, egyszavas utasításokat is használhatunk, amelyek valójában persze több, egymás után végrehajtandó utasítást rejtenek.

Megadhatjuk, milyen időközönként nézze át a program levelezésünket

A dolog tehát egyszerűen működik. Ha például szeretnénk a C: meghajtón található teszt nevű mappából elküldeni magunknak egy doksi.doc fájlt, a következőket kell írnunk levelünkbe:
Címzett:
ide jön a program Accounts részében megadott e-mail cím
Tárgy:
ha van jelszavas védelem, akkor a jelszó, ha nincs, akkor bármit beírhatunk
Levél szövege:
send C:\teszt\doksi.doc

Természetesen egy levélben több utasítást is megadhatunk, ezeket csak egymás alá kell írnunk.
Mivel a RemoteByMail megadott időközönként ellenőrzi elektronikus postafiókunkat, így adott esetben perceken belül megkapjuk válaszlevélben a kívánt fájlokat, vagy mondjuk egy mappa tartalmának listáját. Ez így meglehetősen egyszerű módszer, ráadásul a fogadó gépen semmit sem kell telepítenünk, így mondjuk ha van egy Gmail-es címünk, egy böngészőből is adhatunk utasításokat - akár egy internetkávézóban is -, és így a gond nélkül hozzáférhetünk otthon hagyott dokumentumainkhoz. Csak küldenünk kell haza egy levelet a gépnek a “kívánságlistával”.
Mindennek persze az a feltétele, hogy az otthoni gép folyamatosan üzemeljen, és a program is fusson rajta. Ezenkívül ellenőrizzük azt is, hogy a spam szűrőnk vagy antivírus programunk nem öli-e ki az így küldött leveleket, illetve a tűzfalon is át kell engednünk a programot.
Ha mindez megvan, a RemoteByMail kifejezetten kényelmes és bárhonnan elérhető módszert jelent majd állományaink távoli eléréséhez.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ön vitte el a négymilliárdos lottónyereményt? Pár tipp, mire költheti

Ön vitte el a négymilliárdos lottónyereményt? Pár tipp, mire költheti

Most akkor lőttek a plázáknak, vagy van remény a túlélésre?

Most akkor lőttek a plázáknak, vagy van remény a túlélésre?

Horgas Eszter: Harminc százalékkal nagyobb a tüdőm, mint az átlagembernek

Horgas Eszter: Harminc százalékkal nagyobb a tüdőm, mint az átlagembernek

Békésen szerelte a családi parabolaantennát, amikor lelőtték nyílpuskával

Békésen szerelte a családi parabolaantennát, amikor lelőtték nyílpuskával

Tenisz: Fognini nyerte a monte-carlói meglepetésdöntőt

Tenisz: Fognini nyerte a monte-carlói meglepetésdöntőt

A félelem legyőzésére hívott fel a pápa

A félelem legyőzésére hívott fel a pápa