szerző:
hvg.hu

Egy újonnan kifejlesztett, nanodrótokból álló, papírszerű anyaggal úgy lehet eltávolítani a tengerekbe ömlő olajszennyeződéseket, hogy a fekete aranyat még fel is lehet használni utána.

A Massachusetts Institute of Techonlogy (MIT) weboldala szerint Francesco Stellacci professzor és kutatócsoportja olyan, nanovezetékekből álló membránt fejlesztett ki, amely akár tömegének hússzorosát képes felszívni. A speciális anyagból készült papírszerű lapok – amelyekről a Nature Nanotechnology című szaklap számolt be május 30-i kiadásában – fontos szerepet kaphatnak az olaj- és egyéb organikus szennyeződések eltávolításában.

A becslések szerint csak a mostani évtized kezdete óta 200 000 tonna olaj ömlött a tengerekbe baleset vagy emberi mulasztás következtében.

„Rájöttünk, hogy ha sűrűn szőjük egymás mellé a nanodrótokat, akkor szelektív módon fel tudunk szívni vele vizet taszító, úgynevezett hidrofób folyadékokat, mint amilyen az olaj is” – magyarázta Stellacci a Nature Nanotechnology riporterének.

„Környezetvédelmi jelentősége mellett a nanodrótos papír nagy hatással lehet a különböző szűrő- és víztisztító berendezések fejlesztésére” – tette hozzá Jing Kong villamosmérnök professzor, a kutatócsoport másik tagja. Az anyagot feltehetően kifejezetten olcsón lehet majd előállítani, mivel a nanodrótok tömeggyártása egyszerűbb, mint egyéb nanoanyagoké.

Stellacci szerint, noha léteznek más olyan anyagok, amelyek elválasztják a vizet az olajtól, az általuk kikísérletezett „papír” hatékonyabb, mivel jóval kevesebb vizet szív magába, így több szennyező anyagot tudnak eltávolítani vele a tenger felszínéről.

„Az általunk kifejlesztett nanodrótos szövetet akár több hónapig tarthatjuk vízben, mégis majdnem teljesen száraz marad” – magyarázta Stellacci. „Viszont, ha ugyanebben a vízben hidrofób szennyeződés található, az teljes mértékben felszívódik.”

A nátrium-mangánoxidból készült nanodrótok még magas hőmérsékleten is stabilak maradnak, így az olaj forráspontjára hevítve az értékes ásványi anyag kinyerhető a szövetből. A procedúra után az olajat és a szövetet is újra fel lehet használni.

A szorosan szőtt membrán apró pórusai a hajszálerekhez hasonlóan kapillárisként viselkednek, így könnyen „megfogják” az olajcseppeket. A drótokat víztaszító anyaggal kezelik, így zárják ki annak lehetőségét, hogy a felszívott olaj keveredjen a vízzel.

„Stellacci és munkatársai olyan példát szolgáltattak a nanoanyagok használatára, ami lehetővé teszi egy komoly környezeti károkat okozó jelenség kezelését” – nyilatkozta a Nature Nanotechnology-nak Joerg Lahann, a University of Michigan munkatársa.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

Nanoméretű gáztartályt fejlesztettek ki

Nanoméretű gáztartályként használható a 60 szénatomos fullerén molekula, mert olyan sűrűségben képes tárolni a hidrogéngázt, amely megközelíti a Jupiter középpontjában talált gázsűrűséget - állítják a texasi Rice Egyetem kutatói.

Bari Máriusz Tech

Spermium mozgatná a nanoeszközöket

Ha a férfi hímivarsejtek működéséért felelős biológiai motort sikerül átültetni egy chipre, az emberi szervezetbe juttatott nanokészülékeket maga a vércukor működésben tarthatja, írja a Discovery News.

MTI Világ

Tizenötezer tonna olaj ömlött a tengerbe Dél-Korea partjainál

Baleset ért egy Hongkongban bejegyzett óriás olajszállító hajót pénteken Dél-Korea nyugati partjainál, s a léket kapott tankerből becslések szerint 15 ezer tonna nyersolaj ömlött a vízbe - közölte a távol-keleti ország tengerészeti és halászati minisztériuma.

hvg.hu Tech

A zöld technológia és a nanotudomány éve volt 2007

Az elmúlt esztendőben előretörtek a környezetbarát, fenntartható technológiák, s létezik már módszer, amelynek segítségével olcsóbban lehet napelemekkel energiát előállítani, mint széntüzelésű erőműben. Természetesen a tudomány és technika egyéb területein sem állt le a fejlődés. Összeállításunkban megnézzük, melyek voltak az idei év legérdekesebb fejlesztései, találmányai és felfedezései.

hvg.hu Tech

Nanotechnológia a lelke a hajtogatható tanulmány-telefonnak

A New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA) 2008. február 24-től május 12-ig nyitva tartó „Design and the Elastic Mind” (Dizájn és a Rugalmas Elme) kiállításán bemutatták a Nokia Kutatóközpont (NRC) és a Cambridge-i Egyetem (Egyesült Királyság) által közösen kifejlesztett nanotechnológiai tanulmányt, a Morph-ot. A Morph a kiállítás katalógusában és a MoMA hivatalos honlapján egyaránt szerepel.

Medipress Plázs

Rákot okoz a nanoszál?

Tudósok a nanotechnológia veszélyeire figyelmeztető felhívást tettek közzé kedden, miután rágcsálókon végzett kísérletek során kiderült, hogy a már kereskedelmi forgalomban használt mikroszkópos méretű hajszálvékony nanoszálak az azbeszthez hasonló károsodásokat okozhatnak.

ATV Tech

Nanotechnológia: hol tart a közeljövő sikerágazata hazánkban?

Az alkalmazott tudományok számos területét egyesítő ágban világszerte dinamikus fejlődés tapasztalható. Valamivel több mint egy éve Magyarországon is megalapították az első nanotechnológiai kutatóintézetet, ahol többek között egy világszabadalom, illetve egy forradalmi rákgyógyszer kifejlesztésén dolgoznak. Jelentés a magyar nanotechnológia „frontvonalából”.

MTI Világ

WWF: az EU számolja fel a Földköri-tengeri olajszennyeződést

A World Wildlife Fund (WWF), a Vadvédelmi Világalap felszólította az Európai Uniót, hogy vegyen részt a szíriai és a libanoni partokat szennyező olajszőnyeg felszámolásában. " A Földközi-tenger eddigi legnagyobb természeti katasztrófáját okozza a tengerbe jutott mintegy 12 ezer tonna olaj"- közölte Christian Neumann, a WWF németországi képviselője.

Merjünk kicsit álmodni: Z4-es BMW-ket eresztettünk össze egy spéci Mazda MX-5-tel

Merjünk kicsit álmodni: Z4-es BMW-ket eresztettünk össze egy spéci Mazda MX-5-tel

Szükségszállást nyitottak a Soroksári úti háztűz miatt

Szükségszállást nyitottak a Soroksári úti háztűz miatt

Egy órával a halálos balesete előtt még a motorjáról posztolt a volt NFL-sztár

Egy órával a halálos balesete előtt még a motorjáról posztolt a volt NFL-sztár

Trump megnyugtatta a grönlandiakat, nem épít hatvanemeletes szállodát

Trump megnyugtatta a grönlandiakat, nem épít hatvanemeletes szállodát

37 fokban ünnepelhetünk holnap

37 fokban ünnepelhetünk holnap

Százezrek tüntetnek Hongkongban, a szomszédos Sencsenben pedig gyakorlatoznak a katonák

Százezrek tüntetnek Hongkongban, a szomszédos Sencsenben pedig gyakorlatoznak a katonák