szerző:
hvg.hu

Egy New York-i kutató szerint az optikai illuziókat akkor éljük át, amikor az agyunk megpróbálja „kitalálni”, hogy mit fog látni a szemünk a következő pillanatban.

A LiveScience weboldalon megjelent írás szerint Mark Changizi, a New York-i Renssealer Polytechnic Institute kutatója úgy fogalmazott a Cognitive Science című szaklap május-júniusi kiadásában, hogy az emberek képesek a jövőbe látni. Igaz, csupán egy tizedmásodpercet, így a lottószámok kitalálásához más módszerre lesz szükség. A felfedezés lényege, hogy körülbelül egy tizedmásodpercre van szükségünk, amíg agyunk értelmezi a retinánkat érő fényt, majd ebből képet alkotva felfogjuk, hogy mi vesz minket körül.

A tudósok már eddig is tudtak erről a rövidke késésről, azonban eddig arról folyt a szakmai vita, hogy vajon milyen módszerrel kompenzálja agyunk a tizedmásodperces kimaradást. Az egyik tábor szerint a mozgásunkért felelős motoros funkcióink megváltoztatják mozgásunkat, hogy alkalmazkodjanak a késéshez.

Changizi szerint azonban látószerveink fejlődtek tovább, hogy kompenzálják a kiesést, s ennek érdekében olyan képeket láttatnak velünk, amelyek egy tizedmásodperc múlva történnek csak meg. Ennek köszönhetően tudjuk például kiszámítani, hova fog repülni egy eldobott labda és ezért tudunk gond nélkül manőverezni a nagy tömegben is.

A szakember szerint ugyanez a képességünk szolgál magyarázatként az optikai csalódásokra, optikai illúziókra.

„Akkor élünk meg egy illúziót, amikor az agyunk megpróbálja kikövetkeztetni, hogy milyen képet fog látni a következő tizedmásodpercben, ám ezt a következtetést a valóság nem támasztja alá” – magyarázta Changizi.

A piros sávokat görbének látjuk, a középpont a mozgás illúzióját kelti
A fenti ábrán az úgynevezett Hering-illúzió látható. A függőleges, piros csíkok a középpont körül azt az illúziót keltik, mintha görbülnének. Ez azért van, mivel a középpontból sugarasan távolodó vonalak a mozgás illúzióját keltik az agyunkban, amely ezért „bekapcsolja” a tizedmásodpercet kompenzáló mechanizmusát. Mivel valójában azonban nem mozgunk, hibásan értelmezzük a vonalakat, amelyek így görbének tűnnek számunkra.

A kutató megvizsgálta, hogy vajon más optikai illúziók esetében is működik-e az elmélete. Összegyűjtött 50 féle hasonló ábrát, amelyet egy 28 kategóriából álló mátrixba rendezett. Az eredmények alapján sikeresen lehet arra következtetni, hogy a különböző változó tényezőket – mint például a középpontól mért távolság, vagy a méret – agyunk miként értelmezi.

„Az elmélet különlegessége, hogy egységes teóriaként alkalmazható több féle optikai csalódás esetében is” – tette hozzá Changizi. „Egy kutató számára ez valóságos álom, mivel korábbi magyarázatok csupán egy-két típus esetében működtek, ez pedig minden esetben alkalmazható.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

A szemkamera mindent elárul

A szemmozgást, annak irányát, ritmusát befolyásolhatja a szem "fürgesége", az intelligencia, az életkor, de még a nemzetiség is - a lengyelek például sokkal alaposabban néznek körül egy üzletben, mint a mindig rohanó magyarok - állapították meg magyar szakértők, akik másfél éve foglalkoznak szemkamerás kutatásokkal.

MTI Tech

A szénhidrát fogyasztása szemkárosodást okozhat

Bizonyos szénhidrátok, a gyorsan lebomló, a vércukorszintet lökésszerűen, gyorsan megemelő fajták túlzott mértékű fogyasztása szerepet játszhat az életkorhoz kötődő - gyógyíthatatlan degeneratív - szembetegség, a makula degeneráció kialakulásában, olvasható egy amerikai táplálkozási szaklapban.

hvg.hu Tech

A videojáték jót tesz a szemnek

A játékfüggők egy picit fellélegezhetnek, ugyanis amerikai kutatók szerint a képernyő előtt töltött órák jótékony hatással vannak a szemekre.

Bari Máriusz Tech

Kémkedni lehet az emberi szemen keresztül

Kétségkívül sokat segíthetne a látáskárosodásban szenvedőknek a mesterséges szem, illetve annak jelenlegi előfutára, a szembe ültett fényérzékeny chip. A dél-kaliforniai egyetem egy kutatójának kamerás megoldása annyira apró, hogy közvetlenül implantálhatják az emberi szembe.

MTI Tech

Miért lát a tengeri sün szem nélkül?

A tengeri sün a genetikai információk valóságos kincsesháza a tudósok számára, mert a jelek szerint sokkal több a közös vonása az emberrel, mint azt korábban sejtették - erről tudósít a Science című lap, amely szerint az orvosi kutatómunka számára a tüskés tengeri lény még nagyon sok meglepetést tartogat.

MTI Tech

Miről árulkodik a halottak szemlencséje?

A szemlencse vizsgálatára épülő új kormeghatározási módszert dolgoztak ki dán kutatók, amely segítheti az igazságügyi orvosszakértők munkáját a holttestek azonosításában.

hvg.hu Tech

Jön a bionikus szem, az első tesztek biztatóak

Amerikai kutatók elektródákkal kísérleteznek, hogy a látásukban sérült emberek visszakaphassák szemük világát. Bár az első kísérletek ígéretesek, a tudósok szerint rengeteg fejlesztésre lesz még szükség.

Kiemelték az első fűtőelemet a fukusimai atomerőmű egyik reaktorából

Kiemelték az első fűtőelemet a fukusimai atomerőmű egyik reaktorából

Kegyetlen előzetest kapott a Trónok harca 3. része

Kegyetlen előzetest kapott a Trónok harca 3. része

Még több bliccelőtől féltik a BKK-t, ha jön az új mobiljegyrendszer

Még több bliccelőtől féltik a BKK-t, ha jön az új mobiljegyrendszer

Gréczy Zsolt: Neveletlenség Dobrev Klárát Gyurcsány Ferencnének hívni

Gréczy Zsolt: Neveletlenség Dobrev Klárát Gyurcsány Ferencnének hívni

Egyre dagad az ukrajnai-magyar botrány

Egyre dagad az ukrajnai-magyar botrány

Felnyomta az erzsébetvárosi kerületi lapot a Kétfarkú, és igaza lett

Felnyomta az erzsébetvárosi kerületi lapot a Kétfarkú, és igaza lett