szerző:
hvg.hu

A világ "nyugtalan zsenijének" tartott mesterségesintelligencia-kutató Raymond Kurzweil a World Science Festival alkalmából vázolt fel újabb jóslatokat arra, hogy milyen lesz világunk az elkövetkező években. Egyúttal egy olyan készüléket is bemutatott, ami képes felolvasni bármilyen szöveget a vakoknak, derül ki a New York Times híradásából.


Raymond Kurzweil, a "nyugtalan zseni"
© Rennio Maifredi
Kurzweil szerint csodálatos fejlődés várható az elkövetkező évtizedekben: felhozott példái szerint 10 éven belül olyan orvosság kerül a piacra, aminek fogyasztása mellett elhízás nélkül ehetünk akkor, amikor csak akarunk; 20 éven belül minden energiánk tiszta forrásból származik majd; 15 év múlva a várható életkor hossza gyorsabban fog nőni, mint ahogyan az ember öregszik, valamint még 2050 előtt bekövetkezik a Szingularitás, az a forradalmi változás, amikor megjelenik a mesterséges intelligencia, ennek következtében pedig addig elképzelhetetlen társadalmi és technológiai változások állnak elő.

A jóslások alapját Kurzweil 2001-es esszéje, a Law of Accelerating Returns adja. Az ebben részletezettek szerint az evolúciós folyamatok exponenciálisan gyorsulnak. Minél hatásosabbá válik egy bizonyos evolúciós folyamat, annál nagyobb erőforrások támogatják a folyamat fejlődését, ennek következtében az exponenciális fejlődés újabb szintet ér el (az exponenciális fejlődés is exponenciálisan gyorsul). Nemcsak a biológiai, hanem most már a technológiai evolúció is ilyennek tekinthető.

A kutató elméletét példákkal is alátámasztotta. 1976-ban például egy olyan eszközzel állt elő, amely a könyveket képes volt hangosan felolvasni - bár az akkori technikai fejlettség mellett ez akkora volt, mint egy mosógép. Akkoriban azt jósolta, hogy a "21. század elején" a vakok képesek lesznek majd bármit elolvasni egy kézben tartható készülékkel. 2002-ben ezt a dátumot 2008-ra pontosította, a múlt héten tartott fesztiválon pedig egy olyan mobiltelefon méretű készüléket mutatott be, amely felolvasta az elé tartott papírra nyomtatott szöveget.

Gondolkodni nem, harctéren
menteni már tudnak
© Vecna Technologies
Kurzweil szerint a technológia egyes aspektusai meglepően jól előrelátható görbék mentén mozognak - a számítógépek (illetve elektromechanikai gépek) teljesítménye eleinte három évente duplázódott, az évszázad felétől ehhez már csak két évre volt szükség (ez is ihlette Moore törvényét, amely szerint a számítógépek teljesítménye körülbelül másfél évente kétszereződik meg), most mindehhez csak egy év szükséges. Ezeknek az információknak az ismeretében meglehetősen pontos előrejelzéseket lehet adni, mondja a kutató, aki már a nyolcvanas évek végén megjósolta az internet ugrásszerű elterjedését a kilencvenes években, illetve azt, hogy 1998-ban a számítógépek sakkjátszmában legyőzik az embereket. (Igaz, ezt eltévesztette - a Deep Blue már 1997-ben győzelmet aratott Kaszparov felett.)

Természetesen nem mindenki ért egyet Ray Kurzweil nézeteivel. A fesztiválon felszólaló Vilayanur S. Ramachandran idegsebész nyílt vitában vett részt amellett kardoskodva, hogy míg lehetséges érző és gondolkodó gépet építeni, az agy felépítését visszafejteni túlságosan bonyolult. Az IEEE Spectrum magazin szakértőinek többsége egyetért abban, hogy reális a mesterséges intelligenciával rendelkező lényekkel benépesített jövő, ehhez viszont szerintük több évtized szükséges.

Kurzweil azonban kitart optimista jövőelképzelése mellett. Véleménye szerint a tudósok úgy gondolják, a jelenlegi munkatempójukban fognak munkálkodni a fejlesztéseken, nem képesek belátni, hogy az exponenciális fejlődés az élet minden területére kihat. A kutató nemcsak azt jósolta meg, hogy 2020-ra már számítógépeket építhetünk agyunkba és olyan gépeket építhetünk, amelyek okosabbak nálunk, hanem egy 10 ezer dolláros fogadást is kötött Mitch Kaporral, a Lotus 1-2-3 megalkotójával (a Lotus táblázatkezelő a nyolcvanas évek elején volt jelentős pontja az irodai szoftvereknek): Kurzweil szerint ugyanis 2029-ben elkészül az a számítógép, amely átmegy a Turing-teszten, azaz képes lesz olyan beszélgetést folytatni, amelyből nem lehet megállapítani, hogy emberrel vagy géppel beszélgetünk-e.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Így is lehet beszélni az EP-választásról: lírai kisfilmben buzdít a parlament

Így is lehet beszélni az EP-választásról: lírai kisfilmben buzdít a parlament

Miután a Hír Tv-n kutyapiszokhoz hasonlították a melegeket, a Pride 300 ezer forintot gyűjtött össze

Miután a Hír Tv-n kutyapiszokhoz hasonlították a melegeket, a Pride 300 ezer forintot gyűjtött össze

Hagyjuk a terméketlen hazafiversenyt!

Hagyjuk a terméketlen hazafiversenyt!

Szombattól több vonatot indít a Balatonra a MÁV-Start

Szombattól több vonatot indít a Balatonra a MÁV-Start

Rugalmas kijelző és szenzorsziget(ek)? Furán oldaná meg a Nubia

Rugalmas kijelző és szenzorsziget(ek)? Furán oldaná meg a Nubia

Elárverezik a floridai kazuárt, amelyik megölte a saját gazdáját

Elárverezik a floridai kazuárt, amelyik megölte a saját gazdáját