szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A módszer nem túl bonyolult, a program elemzi az adatokat, és azokat, amelyeket gyakrabban...

A módszer nem túl bonyolult, a program elemzi az adatokat, és azokat, amelyeket gyakrabban használunk, áthelyezi a winchesterünk külső részére, mert ott a meghajtó elvileg gyorsabban olvassa a biteket. Az UltimateDefrag kezelőfelülete nem különösebben bonyolult, a lényeg az Options menüpont alatt található, ahol megadhatjuk, hogy a program által felmért gyakrabban használt adatok hány százaléka kerüljön a külső, gyors részre, és hány százaléka az úgynevezett lassabb, archív szektorba.

Megnézhetjük, melyik szektorban mely fájlok találhatók

Ezzel csak egyetlen gond van: nem tudjuk meg pontosan a programtól, hogy a fájljaink mekkora részét használjuk gyakran. Ennek megfelelően lenne érdemes egyáltalán a százalékokon állítani, hiszen ha az adataink nagy részéről van szó, akkor az egész dolognak semmi értelme: mindent nem pakolhatunk a korongok külső részére. Ha – talán épp emiatt – nem vált be a program, van még más lehetőségünk is: kiválaszthatjuk azokat a fájltípusokat, amelyeket gyorsítani szeretnénk, de megadhatunk egész könyvtárakat is. Talán ez e legjobb megoldás, hiszen ha csak az .exe fájlokat gyorsítjuk, attól még nem biztos, hogy bármit is elértünk, amikor a betöltésnél a többi fájl, amelyre támaszkodik, a leglassabban elérhető részben van. A program előnye tehát, hogy ha automata üzemmódban nem voltunk sikeresek, igényeinknek megfelelően könnyen finomhangolhatjuk a rendszert.

Az első lépcsőfok a testre szabáshoz

A csupán 1.7 megás programot időzíthetjük, beállíthatjuk a Windows alapértelmezett töredezettségmentesítőjének, és ha szeretnénk, akkor automatikusan elkezd dolgozni, amikor a képernyőkímélőnk elindul. A kicsit ezoterikusnak tűnő dolog valóban működik – nem véletlenül van hasonló funkció a Vistában és az OSX-ben is – csak ott minden automatikusan, a tudtunk nélkül történik. Mindig nehéz az ilyen programok hatását objektívan mérni, hiszen egy alkalmazás indulásának sebességét ezer tényező befolyásolhatja. Ha azonban a placebo-effektuson túl valós gyorsulást érzünk, az mindig jó jel. Mi, állíthatjuk, érzékeltünk, úgyhogy mindenféleképpen érdemes kipróbálni ezt a programot. A legújabb változatból csak trial verzió van, de az alábbi linkről letölthető egy legális ingyenes verzió is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

A leggyorsabb PDF-olvasók

Igaz, hogy az új Adobe Reader már gyorsabban indul, de ennek ára van, ugyanis a...

Egy felmérés szerint a szülők többsége nem tartja biztonságosnak az iskolák újranyitását

Egy felmérés szerint a szülők többsége nem tartja biztonságosnak az iskolák újranyitását

A Johnson & Johnson elhalasztja vakcinája európai szállításait

A Johnson & Johnson elhalasztja vakcinája európai szállításait

Hullámvasút a nosztalgiavonalon – Az Utasellátó története

Hullámvasút a nosztalgiavonalon – Az Utasellátó története