szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A francia főváros öt évvel ezelőtt energiatakarékossági tervet készített, amelynek értelmében jelentősen csökkentik a díszkivilágítást és növelik az energia-hatékonyságot. A fények városa mától valamivel kevésbé csillogóan, de sokkal zöldebben várja a látogatókat.

A Greenopolis értesülései szerint 125 emlékmű esetében a díszkivilágításánál használt hagyományos izzókat fém-jodid körtékre cserélik. Ezek az égők ötször hatékonyabbak, mint a korábbiak, kellően erős fényt bocsátanak ki, tartósak és fajlagos üzemeltetési költségük is alacsonyabb.

A 2,33 millió dolláros program eredményeként 2087 korábbi izzólámpa helyett ma már mindössze 1169 jodidégő adja a fényt, több mint 700 kilowatt energiát takarítva meg. A város villanyszámlája a negyedére csökkent, mivel az új generációs fényforrások csupán feleannyiba kerülnek, s a fogyasztásuk is alacsonyabb.

A franciák azon is igyekeznek spórolni, hogy nem égetik egész éjszaka a díszkivilágítást. Ez a megoldás – amelyet hazánkban is alkalmaznak, a Lánchíd és a Parlament esetében is például – nem mai keletű, az ötvenes években indult. A szervezők azt remélik, hogy Párizs „kizöldülését” látva más városok és országok is csatlakoznak majd a kezdeményezéshez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Izzólámpa helyett világít az OLED

A természetes napfényhez hasonló fényt kibocsátó, jó hatásfokú, lapos fényforrást készítettek szerves félvezetők felhasználásával amerikai egyetemi kutatók. A 13 éves munkával elkészült OLED (organic light-emitting diode, vagyis szerves fény kibocsátó dióda) várhatóan drasztikusan átalakítja a belső terek világítását.

hvg.hu Tech

Ausztrália búcsút mond a villanykörtéknek

Fénycsövekre cserélik a szigetország hagyományos villanykörtéit egy környezetvédelmi rendelet értelmében, amelynek célja a klímaváltozást elősegítő gázok kibocsátásának csökkentése.

MTI Tech

Vezeték nélkül gyújtottak meg egy villanykörtét

Vezeték nélkül bírt világításra villanykörtét a WiTricity nevű amerikai találmány. Az "áramsugárzás" technológiájának köszönhetően eltűnhetnek a környezetszennyező elemek és akkumulátorok, és a villásdugóval sem kell már sokáig bajlódni a Massachusetts Institute of Technology (MIT) tudósai szerint.

MTI Gazdaság

Befellegzik a villanykörtének

Thomas Alva Edison 1879-ben szabadalmaztatott izzószálas villanykörtéjét 2015 után a múzeumokba kívánja száműzni az Európai Unió energiaügyi hatósága. Az ok: az izzók sokkal több áramot fogyasztanak, mint a gáztöltésű fény- és energiacsöves, ma már CE jelzésű világítótestek.

Giugiaro cége hozná vissza a Vissza a jövőbe autóját?

Giugiaro cége hozná vissza a Vissza a jövőbe autóját?

Hiába a világjárvány, környezettudatosabbak nem igazán lettek a magyarok

Hiába a világjárvány, környezettudatosabbak nem igazán lettek a magyarok

Hosszabb életet ígérő csodaszert reklámoztak Merkely Béla nevével, feljelentés lett a vége

Hosszabb életet ígérő csodaszert reklámoztak Merkely Béla nevével, feljelentés lett a vége