szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyedülálló repülőszerkezetet terveztek urali tudósok: a repülőgép, a léghajó és a légpárnás tengerjáró hajó hibridjét.

A Moszkovszkij Komszomolec (MK) című bulvárlap keddi híre szerint a hatalmas gép alkalmas lesz arra, hogy terhét a levegőben lebegve vegye fel vagy rakodja ki, nincs szüksége kiépített leszálló- vagy kikötőhelyre - akár egy mocsáron vagy egy folyón is landolhat -, haladása pedig független a széljárásoktól.

A repülő kétéltűt - képességeinek rövidítéséből - BARSZ-nak keresztelték el. A modelljéről készült fénykép szerint a szerkezet a pilótafülke felől, valamint a szárny- és farokvégeken egy hagyományos repülőgép vonásait viseli, hatalmas, merev törzse azonban buborék, vagy inkább lefelé fordított serpenyő formájú.

Lebegését héliummal biztosítják (a levegőnél könnyebb gázt a buborék formájú törzs rekeszeibe pumpálják bele), teheremelő képességét és óránként 300 kilométeres haladási sebességét pedig nagy teljesítményű hajtóműveknek köszönheti. A rakomány súlya az 500 tonnát is elérheti.

A tervező, Alekszandr Filimonov szerint a kétéltű lehetővé teszi, hogy a nehezen megközelíthető, repülőtéri létesítményeket nélkülöző északi körzetekbe is jelentős rakományt és utasokat juttassanak el.

Filimonov azt állítja, a gép megvalósítására máris egész sor orosz és francia cég jelentkezett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bari Máriusz Tech

Az USA repülőket küld a hurrikánok közepébe

Távirányítású repülőgépekkel elemeznék amerikai kutatók a hurrikánok viselkedését. Az új technikai megoldások számos téren lendítik előre az eddigi viharkutatást, valamint más, krízishelyzetekhez vezethető természeti események vizsgálatánál is bevethetőek, adta hírül a BBC News.

2021-ben berobban az elektromos autók piaca

2021-ben berobban az elektromos autók piaca

Kováts Adél: A nemzeti kultúra egy rendkívüli része elveszik – Búcsú az Ódrytól

Kováts Adél: A nemzeti kultúra egy rendkívüli része elveszik – Búcsú az Ódrytól

5-ös alá: itt a nyújtott BMW 3 Gran Limousine

5-ös alá: itt a nyújtott BMW 3 Gran Limousine