szerző:
techline.hu

Az viszont korántsem mindegy, milyen úton jutunk az RSS-csatornák tartalmához.

Az viszont korántsem mindegy, milyen úton jutunk az RSS-csatornák tartalmához. Sajnos a dolog kissé összetett, ráadásul annyi alkalmazás van erre célra, mint égen a csillag. Így mi most inkább csak ahhoz próbálunk - remélhetőleg sikerrel - támpontot adni, hogy milyen módszerek közül választhat az egyszeri halandó. Minden megoldáshoz mutatunk egy célszoftvert Windowsra és OS X-re is, de sajnos az óriási kínálat mellett nehéz olyat kiválasztani, hogy mindenkinek, minden szempontból tökéletes legyen. No persze azért van a kommentezési lehetőség a cikk végén, hogy aki tud jobb megoldást valamelyik szoftver helyett, az bátran írja meg, több szem, többet lát alapon.

A kézenfekvő megoldás
Ha RSS-t akarunk olvasni, a legkézenfekvőbb megoldás, ha felmegyünk egy hírgyűjtőre. Ilyen például a hirkereso.hu, ahol kategóriákra osztva találjuk meg a „napi betevőt”, ráadásul több forrásból válogatva minden téma esetében. Ez rendszerfüggetlen megoldás, és csak egy böngésző kell hozzá, viszont csak olyan RSS csatornákat látunk, amilyeneket az adott portál összeszedett.
Testres zabhatóbb megoldás, és még mindig nem kell hozzá semmi a böngészőn kívül, ha benevezünk az iGoogle vagy mondjuk a Netvibes oldalakra. Ezeken mi magunk állíthatjuk össze az oldal tartalmát, tetszőleges RSS feedeket használva. Így valóban azon online újságok vagy blogok hírcsatornáit fogjuk látni egy felületen, amelyeknek a tartalma érdekel minket, ráadásul az ilyen gyűjtőoldalak még számos többlet funkcióval is rendelkeznek. Korábbi cikkünkben bővebben is olvashatnak róluk.

Az iGoogle tartalmát mi állíthatjuk össze

Érdekes online megoldás még a Google Reader, amelyben szintén az általunk érdekesnek tartott oldalak tartalmából szemezgethetünk. Jól szűrhető és rendszerezhető, ráadásul a hangot és videót tartalmazó RSS feedek lejátszása sem okoz neki gondot.

A rendszer lehetőségei
Az OS X Leopard és a Vista (vagy éppen a különféle Linux disztribúciók) maguk is kínálnak megoldásokat a kényelmes RSS olvasásra.  A Vistában például kiváló lehetőség az Oldalsávra „kiülő” RSS olvasó minialkalmazás, de a Windows Mail (az Outlook Express utódja) is képes RSS feedek használatára.
OS X alatt szintén kihasználhatjuk a Mail (az OS X levelezője) ilyetén képességét.

A Vista és az OS X levelezője is kezeli az RSS feedeket

A hagyományos megoldás
Fordulhatunk persze az ősi megoldáshoz, amikor is keresünk egy megfelelő RSS olvasó alkalmazást, és abban szerkesztjük össze RSS csatornáinkat. Ez is kényelmes megoldás, csak meg kell találni a megfelelő szoftvert. A FeedDemon kitűnő választás lehet Windowson, átlátható, ízléses felületen, kereshető, szűrhető módon gyűjthetjük vele egybe, amire szükségünk van. Ráadásul nem riad meg a képeket tartalmazó feedektől sem. Egyetlen hátránya, hogy egy ingyenes regisztrációt kell elvégezni a használatba vétele előtt, de amúgy kiváló választás.

Remek RSS olvasó Windowsra a FeedDemon

OS X alatt kiváló választás lehet a NewsFire, amely szintén ingyenes, és hozza az OS X-es alkalmazásoknál megszokott kényelmet és ízléses külsőt. Érdekessége, hogy Smart Feedeket is létrehozhatunk benne, amelyeknek tartalma az általunk megadott kritériumoknak megfelelően változik. A képek megjelenítése sem okoz neki gondot.

A NewsFire a Maceseknek lehet jó választás

Widgetek
Természetesen a widgetek itt sem maradhatnak ki, úgy tűnik, a reneszánszukat élik. Mint már említettük, a Vistában ott van az Oldalsáv, saját RSS olvasóval, de letölthetünk hozzá még rengeteget, ha az eredeti nem tetszene.
XP alatt érdemes feltelepíteni a Yahoo! Widgets csomagot, amelyhez azután rengeteg RSS olvasó apróságot gyűjthetünk össze az Asztalra.
OS X alatt is olvashatunk RSS feedeket a Dashboardra helyezett Widgetek segítségével (aki esetleg Techline hírekre vágyik, az innen letöltheti a mi Widgetjeinket is). 

Techline a Dashboardon... :)

OS X-en eredetileg nincs RSS olvasó widget, de gyorsan letölthetünk többfélét is innen: http://www.apple.com/downloads/dashboard
Érdekesség, hogy a rendszerhez tartozó Dashcode segítségével pillanatok alatt készíthetünk saját RSS widgetet is, különösebb programozói tudás nélkül.

A látványos olvasók
Vannak persze látványosabb megoldások is. OS X alatt ilyen például a Times reader, amelyről egy korábbi cikkünkben bővebben is olvashatnak, sőt, videón is megnézhetik működés közben. A program lényege, hogy virtuális újságként gyűjti össze számunkra a feedeket. Sajnos nem ingyenes, de jópofa,  kifejezetten kávé mellé ajánljuk. :)

RSS feed képernyőkímélőként

Az OS X alap-megoldása egy látványos, RSS-feedeket megjelenítő képernyőkímélő. Érdekes, de mondjuk nem tökéletes megoldás. Persze a képernyőkímélők többsége szép és értelmetlen...
Az online megoldások között is akad látványos, ilyen például a http://rssvoyage.com. Ez egy 3D-s RSS olvasó, testres zabható feedekkel. Nem feltétlenül praktikus, viszont nagyon látványos.

Látványos... De hasznos?

Ezek talán a legkézenfekvőbb megoldások, de persze a fejlesztők fantáziája kifogyhatatlan, így aztán találunk még más módozatokat is az RSS olvasáshoz (például böngészőkhöz toolbarok formájában), a szoftverek választékára pedig igazán nem lehet panasz, elég a download.com-ra felmenni, és órákig tudunk válogatni, ha a cikkben ismertetett alkalmazások valamiért nem tetszenének.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Elloptak egy bombát Vértesszőlősön

Elloptak egy bombát Vértesszőlősön

11 embert vettek elő a rendőrök a csütörtöki szlovák–magyar meccsen

11 embert vettek elő a rendőrök a csütörtöki szlovák–magyar meccsen

Szovjet villanyautó, íme a több mint 40 éves elektromos Lada - videó

Szovjet villanyautó, íme a több mint 40 éves elektromos Lada - videó

Tom Hanks belefutott egy születésnapi buliba és énekelt egyet az ünnepeltnek

Tom Hanks belefutott egy születésnapi buliba és énekelt egyet az ünnepeltnek

A TEK ráállt a ferihegyen elfogott szír terrorista ügyére

A TEK ráállt a ferihegyen elfogott szír terrorista ügyére

Adta már el a régi telefonját? Lehet, hogy nagy hibát követett el közben

Adta már el a régi telefonját? Lehet, hogy nagy hibát követett el közben